'Şemail-i Muhammediye'de Ramazan' anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 19'ncu gün programında küçük bir değişiklik yapıldı. EPDK Üyesi Fazıl Şenel'in yurt dışında olması nedeniyle Şenel'in yapacağı sohbet sunumu yerine AKÜ İslami İlimler Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Orhan Musahanoğlu tarafından 'Şemal-i Muhammediye'de Ramazan' başlıklı sunum gerçekleştirildi.ŞEMAİL PEYGAMBERİMİZİN YAŞAM TARZIFazıl Şenel, ''Dil Tarih Coğrafya Ekseninde Kültürümüzün Kodları' başlığında 10 Haziran Pazar akşamı sunum [&hellip]
Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 19’ncu gün programında küçük bir değişiklik yapıldı. EPDK Üyesi Fazıl Şenel’in yurt dışında olması nedeniyle Şenel’in yapacağı sohbet sunumu yerine AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Orhan Musahanoğlu tarafından “Şemal-i Muhammediye’de Ramazan” başlıklı sunum gerçekleştirildi.
ŞEMAİL PEYGAMBERİMİZİN YAŞAM TARZI
Fazıl Şenel, “”Dil Tarih Coğrafya Ekseninde Kültürümüzün Kodları” başlığında 10 Haziran Pazar akşamı sunum yapacak. Program öğrenci Oğuzhan Akyol ‘un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. “Şemal-i Muhammediye’de Ramazan” konulu sohbetinde Şemal-i Muhammediye kavramının Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (SAV) anlatan kitaplar olarak tanımladı. Bu tür kitapların başta Siyerler, Hilyeler, ŞEmayiller, Hasanüs-ün Nebiler olduğunu söyleyen Musahanoğlu, “Bunların içerisinde en kapsamlı olanı şemailler olmaktadır. Şemail, şemile kelimesinin çoğuludur. İlmi anlamı ise Resulullah Efendimizin gene hatlarıyla vücudunun nasıl olduğu, sırtında ki nübüvvet mührünün şekli, saçı ve sakalının durumu, gözüne sürme çekmesi, giyimi, kuşamı, ayakkabıları, yaşama tarzı, mührü şerifi, yüzüğü, kılıcı, kılıçlarının özellikleri, giydiği elbiseler, sevdiği renkler bunların hepsi şemailin içerisine girmektedir” dedi.
ŞEMAİL EFENDİMİZİN GENİŞ
KAPSAMLI HAYATINI ANLATIR
Şemail anlamında ilk eser temin eden kişinin İmam Tirmizi olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Orhan Musahanoğlu, İmam Tirmizi’nin Kütüb-ü Sitte sahiplerinin üçüncüsü sayıldığını kaydetti. Tirmizi’nin, İmam Buharı ve İmam Müslim’den sonra hadis ilminde en çok itibar edilen canlı sahihin müellifi olduğunu anlatan Musahanoğlu, “Bu alanda yeni şemail türünde ilk defa eser telif eden de İmam Tirmizi’dir. İmam Tirmizi aynı zamanda Buhari’nin öğrencisidir. İkisi birbirine yakın beldelerde doğmuşlardır. Şemaile gelecek olursak, siyerden farkı şudur; Siyer de anlatılan konularda Peygamber Efendimizin gazveleri vardır, savaşları vardır, Medine’de ki olaylar vardır. Yahudiler’le diyelim ki Hıristiyanlarla diğer ülkelerle olan irtibatları vardır. Daha geneldir. Tabi ki Siyer’in de baş konusu Peygamber Efendimizdir. Ama şemail de daha özel bir durum var. Şemail de Peygamber Efendimizin özel hayatı, zevceleri ile ilişkisi, uyuması, yatması, kalkması, oruç tutması, gece hayatını nasıl geçirdiği gibi. Gece hayatının günümüzde biraz daha farklı bir anlamı var ama bu konuda da kitaplar telif edilmiştir. Gece hayatı Peygamber Efendimizin ibadet hayatı anlamına da geliyor. Böyle bir tasvirde bulunalım” diye konuştu.
ŞEMAİL-İ MUHAMMEDİYE DE ORUÇ DAHA KAPSAYICI
Şemail’in hilye ve siyerden farkı olduğunu söyleyen Musahanoğlu şöyle konuştu: “Hilye sadece Peygamber Efendimizin fiziki özelliklerini anlatan eserlerdir. Edebiyat hocalarımız da bilir bunun en zirvesi ‘Hakani’nin Hilyesi’ dir. Peygamber Efendimizi anlatan diğer eseleri Mevlüt, Miraci, Muhammediye olarak bunlar genellikle Peygamber Efendimiz merkezli anlatılan literatür sayılmaktadır. Konumuzun ikinci başlığı olan Ramazan başlığına dönersek Şemail-i Muhammediye’de Ramazan’da güzel bir isimdir. Şemail-i Muhammediye’de Oruç ise daha kapsamlı bir isimdir. Çünkü şunu biraz daha inceledikten sonra fark ettim, Şemail-i Muhammediye’de Peygamberimizin sene içerisinde tuttuğu oruçlar anlatılmaktadır. Şaban ayında, Muharrem ayında, Zilhicce’nin ilk dokuz orucu, Pazartesi, Perşembe günü tuttuğu oruçlar vardır. Bir tevafuk oldu sevindim. Ramazan ayının sonuna yaklaşıyoruz. Oruç aslında Ramazan ayından ibaret bir şey değil. Oruç 12 ay içerisinde de bulunmaktadır. Tabi bunun zirvesi Ramazan ayıdır.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi