Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

SELMAN-I FARİSİ, RECEP AYI VE HADİSLER

Recep ayının ismi, tazim ve hürmet manasına gelen racebe kökünden gelir. Bu ayda tövbe edenlere rahmet saçıldığı ve ibadet edenlerin üzerine nur yağdığı için bu aya yukarıdan dökülüp akmak manasına gelen “ashap”ta denilir.
Bu aya ayrıca sağır manasına gelen ahsam ismi de denir. Bu ayda insanlar hiç savaş hissi duymadıklarından bu ad verilmiştir.
Bir görüşe göre de cennetten bir nehirdir. Bu nehrin suyu sütten daha beyaz, baldan daha tatlı, buzdan daha soğuktur. Bu nehirden sadece recep ayında oruç tutanlar içebilir.
Üç Aylar girdiği zaman Hz. Rasülullah (S.A.V.) şöyle dua ederdi; Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân, ve bellignâ Ramazân.
“Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.”
Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurur; “Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan da ümmetimin ayıdır.”
Tasavvuf ehli der ki, recep ayı 3 kelimeden meydana gelir. Ra-cim-ba
Ra harfi: Allah ın rahmeti
Cim harfi: kulun cürüm ve günahları
Ba harfi: Allah’ın iyiliği manalarına işarettir.
Recep kelimesiyle, sanki Allah(c.c) kulumun günahlarını rahmetimle iyiliğim arasına aldım demiş olmaktadır.
Selman-ı Farisi’ den rivayet edilen bir hadis-i şerifde Rasulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur;
“Ey Selman! Herhangi bir imanlı kadın veya erkek bu ayda otuz rekat kılar; her rekatta, bir kere Fatiha üçer kere de ihlas ve Kafirun surelerini okursa, mutlaka Allah-u Teala ondan günahlarını siler, ayın tamamını oruç tutmuş gibi kendine ecir verir, gelecek seneye kadar namaz kılanlardan olur.
Kendisi için her gün, Bedir şehitlerinden bir şehit ameli yükseltilir. Her günün orucuna mükabil onun için, bir senelik ibadet yazılır. Onun için bin derece yükseltilir.
Eğer ayın tümünü tutup bu namazı da kılarsa, Allah-u Teala onu ateşden kurtarır, cenneti kendisine vacip kılar ve Allah-u Teala’ nın (manevi) civarında (makbullerden) olur.
Cibril bana bunu bildirdi ve: “Ya Muhammed! Bu (namaz) sizinle, müşrik ve münafıklar arasında bir alamettir, çünkü münafıklar bunu kılamazlar’ dedi.”
Bunun üzerine Selman bu namazı nasıl ve ne zaman kılacağını sorunca, Rasulüllah (s.a.v) şöyle buyurdu.
“Ey Selman! Ayın başında on rekat kılıp; her rekatta, bir kere Fatiha üçer kere de ihlas ve Kafirun surelerini okursun, selamını verince ellerini kaldırıp:
”La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ALLAHümme la mania lima e’tayte ve la mu’tıye lima mene’te ve la yenfeu zel ceddi minkel ced”
“Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O,tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’na aittir, hamd O’na mahsustur,diriltir ve öldürür,Kendisi ise daima diridir,hiç ölmez.
Bütün hayırlar, O’nun elindedir.O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.Ey Allah’ım! Senin verdiğine hiçbir engel yoktur, engellediğini de verecek biri yoktur. Zenginlik sahibine,serveti sana karşı yaramaz !’dersin.
Sonra ellerini yüzüne sür.
“Ey Selman! Ayın ortasında on rekat kılıp; her rekatta, bir kere Fatiha üçer kere de ihlas ve Kafirun surelerini okursun, selamını verince ellerini kaldırıp:
”La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ilahen vahiden ehaden ferden sameden vitran ve lem yettehiz sahibeten ve la veleda’
“Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O,tektir,hiçbir ortağı yoktur.Mülk O’na aittir, hamd O’na mahsustur,diriltir ve öldürür,Kendisi ise daima diridir,hiç ölmez.
Bütün hayırlar, O’nun elindedir.O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.O ,Vahid, Ehad, Samed, bir ve tek ilahdır,eş ve çocuk edinmemiştir’ de,sonrasında ellerinle yüzünün üstünü meshet.
“Ey Selman! Ayın sonunda on rekat kılıp; her rekatta, bir kere Fatiha üçer kere de ihlas ve Kafirun surelerini okursun,selamını verince ellerini kaldırıp:
”La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ve sallALLAHü ala seyyidina MUHAMMEDin ve ala alihit tahirine ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim”
“Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur.O,tektir,hiçbir ortağı yoktur.Mülk O’na aittir, hamd O’na mahsustur,diriltir ve öldürür,Kendisi ise daima diridir,hiç ölmez.
Bütün hayırlar,O’nun elindedir.O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. Allah-u Teala, Efendimiz Muhammed (s.a.v)’e ve temiz Ehl-i beytine salat etsin.
O çok yüce ve pek büyük Allah-u Teala’nın yardımı olmadan(hiçbir şeye)güç ve kuvvet yoktur’ de ve dilediğini iste, duan kabul edilir.
Allah-u Teala seninle cehennem arasına, her birinin mesafesi gökle yer arası kadar geniş olan yetmiş hendek koyar ve her rekata mukabil sana bir milyon rekat yazar,ayrıca sana ateşten berat ve sıratten geçiş izni verir.”
Selman (ra) şöyle anlattı; “Nebi (s.a.v) bu hadisi bitirince, duyduğum bu kadar fazla mükafattan dolayı Allah-u Teala ya şükür için ağlayarak secdeye kapandım.”
Recep ayı içerisinde Regaip gecesini ve miraç gecesini barındırır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER