Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SELİM TÜRKHAN PARTİSİ

Son dönemde yapılan anketlerin nerdeyse tümünde iktidarda bulunan AKP’nin ve ortağı MHP’nin oy kaybettiği gözleniyor. Ancak anketlerde dikkat çeken 2 unsur daha var ki, en az ilki kadar önemli. Birincisi, yaşanan ekonomik sıkıntılara ve iktidarın oy kaybına rağmen muhalefet partilerinin oylarındaki artış trendi yok denecek kadar az. İkinci ve daha da önemli nokta ise yapılan tüm anketlerde “kararsızım” veya “protesto edip oy kullanmayacağım” diyenlerin oranındaki artış. Avrasya Anket şirketinin Eylül ayında açıkladığı son 15 ayda yapılan 57 anketin ortalamasında %14 kararsız seçmen var. Bu ay yayınlanan MetroPOOL Araştırma Şirketinin anketinde ise, ilginç bir şekilde muhalefet dahil tüm partilerin oylarında azalma dikkati çekiyor. Kararsızlar dağıtılmadan Cumhur ittifakında AKP %31,3, MHP %7,5 oy oranına düşmüş. Millet ittifakında CHP %21,2 İYİ Parti %7,6 ya düşmüş. HDP %7,6 ya takılmış, eski yeni küçük partiler toplam %5 civarında. Kararsızlar %11,2 protesto oyları %7,1. Seçmenin nerdeyse beşte biri mevcut partilerde kendini bulamamış. Sığınacağı bir liman arıyor.
***
Başka bir ankette “Sizce ülke ekonomisini en iyi kim yönetir” sorusuna katılanların % 21.5’i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 4,9’u ise Berat Albayrak yanıtını vermiş. “Fikrim/Cevabım yok” diyen grup ise %46,2. Vatandaşın yüzde 25’i ülkemizde şu an yaşadığımız sorunların sebebi olan kişileri umut olarak görmeye devam ederken, ankete katılanların yarısının umudunu yeşerten adayları dahi yok. Kararsızlar şu anda en büyük ikinci parti durumuna gelmiş durumda.
***
AKP, 18 yıldan beri iktidarda olmanın getirdiği yıpranma etkisinin yanında, antidemokratik uygulamalar, otoriter yönetim tarzı ve son dönemde ekonomideki kötüye gidiş nedeniyle zor günler yaşıyor. Milletin derdine derman olmak bir yana, kendisi sorunun bir parçası olmaya başladı. İktidar partisi, yaptığı bütün oyunlara rağmen anketlerde halk desteğini yavaş yavaş kaybediyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, AKP hala ortağı MHP ile birlikte %40-45 bandında duruyor. İşin ilginç yanı ise ekonomide yaşanan tüm sıkıntılara rağmen anketlerde vatandaşın % 25’inin hala Cumhurbaşkanı ve damadının ekonomiyi düzelteceğine inanması.
***
Vatandaşa “En önemli sorunun nedir?” diye sorduğunuzda; ekonomi, yoksulluk ve işsizlik cevabını veriyor. Oysa ekonomi durma noktasında, dolar 8, Euro 10 TL sınırında, faizler artıyor, gerçek enflasyon %30 lar düzeyinde, işsizlik Cumhuriyet tarihimizin en yüksek noktasına ulaştı. Türk-İş araştırmasına göre memleketin yarısından fazlası açlık sınırının altında ücretle geçiniyor. Ekonomi alanında yaşanan sıkıntılar, dış politikadaki zig zagların kötü yansımaları, adalet, eğitim ve özellikle son dönemde pandemi yönetiminde yaşanan olumsuzluklar seçmenin tavrını değiştirmeye yetmiyor. Seçmenin büyük bir kısmı “kararsızım” diyor. Neden?
***
2009 Yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim kampanyasını CHP adına yürüten reklamcı Ateş İlyas Başsoy’un seçimin Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından nasıl kazanıldığının anlattığı “AKP Neden Kazanır? CHP Neden Kaybeder?” isimli kitabı kararsız seçmeni anlamada önemli ipuçları veriyor. Paksoy kitabın birinci bölümünde her partinin bir çekirdek seçmeni olduğunu, bu çekirdek seçmenin fikrini değiştirmenin atomu parçalamaktan zor olduğunu; seçimlerin kaderini çoğunlukla en büyük ikinci parti durumunda olan kararsız seçmenlerin belirlediğini ve bu seçmeni ikna eden partinin seçimleri kazanabileceğini iddia ediyor. Kitapta bu seçmene “Selim Türkhan” adını takıyor. “Ben Selim Türkhan‘a “siyasetsiz seçmen” diyorum. Seçimle ilgili bir kararı var ama bu karar siyasi değil. O, verilen hizmete ve hissettirdiklerine bakıyor.” diyor. Selim Türkhan, Türkiye’nin “pragmatik” seçmeni. Selim Türkhan’ların mitinglere katılmadığını, anketlerle ilgilenmediğini, siyasi polemikleri dinlemediğini, tartışma programlarını izlemek yerine yarışma programlarını izlemeyi tercih ettiğini anlatıyor. Aslında burada bahsi geçen seçmen siyasetsiz (kararsız değil, siyasetsiz) seçmen. Yani siyasi aidiyeti olmayan, “seçim günü bakarım, aklıma hangisi yatkınsa ona oy veririm” diyen kişilerden oluşuyor. 18 yıldan beri AKP’nin ikna ettiği bu seçmen kitlesi şu anda gözlemliyor, seçim günü kararını verecek. Muhalefet ne yapıp edip bu kararsız (siyasetsiz) seçmene ulaşmak ve ikna etmek zorunda. Bunun da en önemli yolu muhalefetin elinde bulunan belediyeler.
Son Söz; “Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.” Yavuz Sultan Selim

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Yazdiklariniz fevkalâde açıklayıcı ve
    Toplumumuzu uyarıcı..AYDINLARIN ve Liderlerin umut verenediğî ve uyaramadiğı bu kitle korkarım bilhassa
    Muhalefete zarar verecektîr..Cesaretsîz-sessiz ve korkak olduklarından kaybedebiliriz..?

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER