'Selevir 200 milyonluk nadir bir yatırım'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumartesi günü öğleden sonra Çay ilçe merkezinde düzenlenen törenle Selevir Modern Basınçlı Sulama Tesisinin temelini attı. Tesisin 115 milyon TL'ye mal olduğu açıklandı.SELEVİR ÇAY'A ÖZEL PROJETören öncesi Çay İlçe Müftüsü Âdem Yıldız, aynı gün ikindiye müteakip defin edilen şehit Ramazan Bağlan ve tüm şehitlerimizin ruhuna ithafen Kur'an-ı Kerim [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumartesi günü öğleden sonra Çay ilçe merkezinde düzenlenen törenle Selevir Modern Basınçlı Sulama Tesisinin temelini attı. Tesisin 115 milyon TL’ye mal olduğu açıklandı.
SELEVİR ÇAY’A ÖZEL PROJE
Tören öncesi Çay İlçe Müftüsü Âdem Yıldız, aynı gün ikindiye müteakip defin edilen şehit Ramazan Bağlan ve tüm şehitlerimizin ruhuna ithafen Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Temel atma töreninin açılış konuşmasını DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun himayesinde Çay ilçesine hizmete devam ettiklerini söyleyen Acu, “Çay’ın bereketli topraklarını modern sulama ile buluşturmak için buradayız. Çok önemli bir projedir. Sayın Bakanımız projenin önemine binaen özel bir temel atma töreni yapılmasını istedi. Bunu özellikle söylemek istiyorum. 89 bin 550 dekar araziye hizmet edecek olan Çay Selevir Sulama Rehabilitasyonu, açık olan kanalları kapalı boru sisteme çevrilip, yağmurlama damlama sulama yapmaya hazır hale getirilmesi anlamına geliyor. Üç yıl firma bunu üreticiyle birlikte işletecek. Arızası olursa gerekli eğitimleri verecek. Sulama sistemine her şeyi ile sahip çıkacak. Üç yıl boyunca modern bir şekilde çok güzel bir şekilde sulayacağız. Önümüzdeki günlerde bunun 30 bin dekarını hizmete almaya hedefliyoruz. Proje Çay ilçesine, Selevir’e hayırlı olsun” dedi.
ÇAY VE BOLVADİN’İN
İŞLERİ SÜRÜYOR
Çay barajını da yerinde incelediğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, önümüzdeki yıl Çay barajında mutlaka su tutulacağını kaydetti. Bu çalışmanın içme suyu ve sulama faydası olacağını kaydeden Acu, “Özellikle içme suyu faydasından bahsetmek istiyorum. Bu durum Çay ve Bolvadin ilçelerini ilgilendiriyor. Bolvadin ve Çay bölgesinde birçok alana memba kalitesinde su vermiş olacağız. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. Arıtma tesisini bu kapsamda önümüzde i sene tamamlıyoruz. İsale hattını yılsonu tamamlıyoruz. Bunların inşaatını hızlı şekilde inşaatına devam ediyoruz. Sulama inşaatımız yüzde 70 seviyesinde. 18 bin 550 dekar arazi su ile buluşacak. Sonuç olarak temelden 105 metre yüksekte olan Çay Barajı ile birlikte Çay ilçesinin köyleriyle birlikte içme suyu problemi hallolmuş olacak. Sulama imkânı sağlayacağız. Bu kapsamda hızlı bir şekilde bu barajı önümüzdeki sene hizmete alacağız. Armutlu barajı, Karamık barajı, Karacaören barajı, Pazarağaç barajı, Şehit Uzman Onbaşı Fatih Olcay barajını bitirip hizmete aldık. Koçbeyli barajını hızla ihale edip inşaatı yapılacak. Planlama proje işleri devam ediyor. Bizlere çalışmalarımızda her zaman güç veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, Milletvekillerimize, bürokratlara, çalışma arkadaşlarıma, yüklenici firma çalışanlarına teşekkür ediyorum. Tesisin Çay ilçesi için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
ÇAY YEMYEŞİL ÇAY OLACAK
Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal yaptığı konuşmada ne zaman Çay ilçesine gelseler hep yağmur yağdığını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte bereketleriyle ilçeye geldiklerini söyledi. Selevir Sulama Tesisi projesinin “Yeşil Çay’a” hayırlı olmasını dileyen Özkal, “Bu sistemden sonra Çay ilçemizin adına herhalde ‘Yemyeşil Çay’ demek daha mantıklı olacak. Biz bildik bileli o lezzetli vişneleriyle, o güzel meyveleriyle hep yeşil ürettikleri her şeyle bildiğiniz yeşil Çayınızın ünü inşallah bu tesisle devam edecek. Daha güzleşip daha ileriye gidecek. Çünkü Çay’ın büyük bir çoğunluğu geçimini tarımla sağlıyor. Bu nedenle üreticimizin gelirine gelir katmak için bu tesisler gerçekten tarıma devam edilmesi için can suyu olacak. Hayırlı ve uğurlu olsun. Bugün ikindi namazına müteakip defin edilecek olan şehidimiz var Sinanpaşa’da. Onun için t��m memleketimizin başı sağ olsun. Allah sabırlar versin. Şehidimizi de rahmeti ve merhametiyle kuşatsın. Herkesin aşure günü de mübarek olsun” şeklinde konuştu.
AFYON YATIRIMLARDA BİRİNCİ SIRADA
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, güzel bir etkinliğe şahitlik ettiklerini gerçek anlamda tarımsal kalkınma temelinin sulamadan geçtiğini kaydetti. Sulama olmadan verimde kalite ve miktarın artmasının mümkün olmadığına değinen Tutulmaz şu ifadeleri kullandı: “İlimiz bu yönüyle şans-lı. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımızın liderliğinde talimatlarıyla ilimiz her geçen gün tarımsal sulama alanında önemli bir aşama kaydediyor. Temeli atılacak Selevir Sulama Sistemiyle yüzde 20’lik daha sulanabilir alan artıyor. Zaten ilimiz tarımsal kalkınmanın temelinde olan illerinden biridir. Tarımsal üretimde ilk 12 il içerisindeyiz. Patateste, hububatta, haşhaşta, ette vb. alanlarda yumurtada bir kısımda birinci bir kısımda ikinciyiz. Yapılan yatırımlarda hep o şekilde. Gerek kırsal kalkınmadan yapılanlarda gerek IPARD ile yapılan yatırımlarda, gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı yatırımlarında hep birinci sıradayız. Bu yatırımların hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Sözlerime son verirken şehidimiz Ramazan Bağlan’a Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun”
YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Selevir Sulama Tesisi temel atma töreninin son konuşmasını yaptı. Yağmurlu ve bereketli bir günde Çay ilçesinde sulama tesisi temeli atmak için bir araya gelindiğini belirten Eroğlu şunları söyledi: “Buraya Çay’a her geldiğimizde hep yağmur oluyor. Tüm merasimleri yağmur altında yapıyoruz. Ama yağmurda yağsa, dolu da yağsa, fırtına da çıksa Çayımız da ve Afyonkarahisar’da yatırımlara devam edeceğiz. Bugün 10 Muharrem. Mübarek bir gündür. Aşure gününüzü tebrik ediyorum. İnşallah böyle mübarek nice günlere ulaşmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Sinanpaşa’da bir şehidimiz var. Ramazan Bağlan kardeşimiz alçak teröristlerce kahramanca mücadele ederken şehadet şerbetini içti. Ruh şad olsun. Şehidimize olan son vazifemizi ikindi namazı akabinde gerçekleştireceğiz. Başta FETÖ olmak üzere tüm alçak terör örgütleriyle PKK, PYD olmak üzere en son terörist kalıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu şanlı bayrak ilelebebet hep dalgalanacak. Şehitler ölmez bu vatan asla bölünmez”
SELEVİR NADİR YATIRIMLARDAN
Afyonkarahisar’ın Çay ilçesine yapılan Selevir Sulama Tesisi yatırımının büyük bir yatırım olduğunu toplam maliyetinin 200 milyon TL olduğunu belirten Eroğlu şöyle konuştu: “Selevir sulaması çok eskiden yapılmış. Ama iptidai. Suda büyük kayıp oluyor, vatandaş suyu kullanmakta sıkıntı çekiyordu. Bana defalarca söylendi. Ama devlet sulama tesislerini birliklere teslim etmiş bakımlarını yapmalarını söylemiş. Bana söylendiğinde yüzde 50’sini bakanlığımız karşılasın yüzde 50’ni ise biz karşılayalım bunu yenileyin dediler. Modern kapalı basınçlı sulama sistemi yapılsın denildi. Tamam dedik, her bayramda geliyoruz bilindiği üzere. Bir bayram gelişimizde dediler ki, ‘Yüzde 50 çok bunu yüzde 20’ye indir’ denildi. O bayramlaşmada biz bunu yüzde 20’ye indirdik. Daha sonra yüzde 20’yi toplayamadıklarını yüzde 90’nın bizim ödememizi yüzde 10’nu biz karşılayalım denildi. Bu bayram da kimse üzülmesin diye ona da tamam dedik. Ama kabul etmediniz. Zaman içinde 200 trilyonluk yatırımın yüzde 1’ni taksitle ödenmesine de yok denildi. O da yok. Çaylılar herhalde ben buralı olmasam bu imkân olmazdı. İlk defa Çay’da tesisin tamamını biz karşılayalım dedik. Böylece 200 milyon TL muazzam bir yatırım yapılacak. Türkiye’de bu büyüklükte yatırım nadirdir”  
TEMEL ATMA TÖRENİNDE
KURDELE KESİLDİ
Tören Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu öncülüğünde kurdele kesimi ile son buldu. Temel atma törenine; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi  Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Kadın Kolları Başkanı Ferda Ertürk, DSİ Genel Müdürü  Murat Acu,  kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, Belediye Başkanları, vatandaşlar katıldı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Eroğlu’ndan Vatandaşlara Tasarruf Çağrısı

Prof. Dr. Veysel Eroğlu bütün vatandaşlara modern sulama sistemleriyle tasarruf yapabileceklerini belirterek “Sizden bir ricam var yağmurlama hatlarını çekin tasarruflu suyu kullanın toprak çoraklaşmasın tuzlanmasın.  Tarlanıza çekeceğiniz boruların yüzde 50 si devletten” dedi

Bakan Prof. Dr. Eroğlu konuşmasında Bakanlık ve Hükümetçe Çay’a yapılan hizmetlere dikkat çekti, “Çayın bütün derelerini ıslah ettik. Bütün Çay’a hizmet getiriyoruz. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) burada büyük seferberlik başlattı her yeri ağaçlandırıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü de çok çalışıyor. Mesirelik alanlara kamelyalar yapıyorlar. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de Dünya’nın sayılı teknolojisiyle size hizmet ediyor. Hükümetimizle yolar Afyonkarahisar Kaymağı gibi oldu, okul ve hastane de tamam. Çay’da yapılması gereken her şeyi hükümetimiz yaptı ancak Çay daha fazlasını da hak ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız her konuşmasında “Afyonkarahisar’dan yola çıktık” diyor. Onun büyük desteği ile birlikte 16 milyar TL gibi çok büyük bir yatırımı Afyonkarahisar’a yaptık.” ifadelerini dile getirdi.

Bakmadan Geçme