Selçuk Bayraktar Kimdir ve Aslen Nereli?

Türkiye'nin ilk milli S/İHA sistemlerinin ve ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın mimarı olan Selçuk Bayraktar, kimdir? Nerelidir?

1979 yılında İstanbul’un Sarıyer semtinde dünyaya gelen Selçuk Bayraktar, aslen Trabzon Sürmenelidir. Eğitim hayatına Sarıyer’de başlayan Bayraktar, daha sonra Robert Koleji’ne başladı. Kolejden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü’ne başladı. Buradaki eğitimine devam ederken Pennsylvania Üniversitesi GRASP Laboratuvarına staj yapmak üzere gitti. 2002-2004 yılları arasında bu üniversitede insansız savaş uçakları üzerine yüksek lisans yaptı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine ikinci kez yüksek lisans tamamladı.

2007’den itibaren Baykar Teknoloji Lideri (CTO) olarak görev yapan Selçuk Bayraktar, Bayraktar MİNİ İHA ve Bayraktar TB2 gibi Türkiye'nin ilk milli İHA sistemlerinin geliştirilmesine öncülük etmiştir. Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş, 33 ülkeye ihraç edilerek 800 bin saatten fazla başarılı uçuş gerçekleştirmiştir. 2021 yılında Türkiye'nin ilk taarruzi İHA sistemi olan Bayraktar AKINCI TİHA'yı geliştirerek TSK'ya teslim eden Bayraktar, bu sistemin 9 ülkeye ihracatını gerçekleştirmiştir. Ayrıca Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın ve Bayraktar TB3’ün geliştirilmesinde liderlik yapmaktadır.

Selçuk Bayraktar, aynı zamanda Baykar'ın geliştirdiği CEZERİ uçan araba projesini de yönetmiştir. Kendisinin liderliğinde Bayraktar AKINCI TİHA ile KIZILELMA, dünya havacılık tarihinde ilk kez yapılan yakın kol uçuşlarını başarıyla gerçekleştirmiştir. Ayrıca, Fergani Uzay Teknolojileri ile uzay çalışmalarına odaklanarak alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer aracı projelerine öncülük etmektedir.

COVID-19 pandemisi döneminde Türkiye'de yerli solunum cihazı geliştirme çalışmalarını yönetmiş ve bu cihaz birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Selçuk Bayraktar, aynı zamanda kurucusu olduğu CANSAĞLIĞI Vakfı ile genetik, immünoloji ve nadir hastalıklar gibi alanlarda bilim insanlarını desteklemektedir. Kültür ve Medeniyet Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanlığını da yürüten Bayraktar, toplumsal sorunlara çözüm arayışında önemli projelere imza atmaktadır.

Selçuk Bayraktar, geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ’ın kurtuluşuna katkısı nedeniyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı ve Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita tarafından ülkenin en yüksek nişanı olan Mali Ulusal Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından 1. Derece Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Nişanı'na layık görülmüştür. Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile milli teknoloji hamlesine katkıda bulunmakta ve TEKNOFEST’in düzenlenmesine öncülük etmektedir.

Bakmadan Geçme