Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SELÂMI YAYMA GÖREVİ VE SELÂMLAŞMA

Muharrem Günay 20 Ocak 2018 Cumartesi 11:22:31
 

Müslümanlar arasındaki selâmlaşma konusunda gerek Kur’ân-ı Kerim’in  ayetlerinde ve gerekse hâdîs-i şeriflerde ısrarla ve önemsenilerek durulmakta, selâmlaşmanın nasıl yapılacağı öğretilmekte ve Müslümanların selâmlaşmasına özel bir ağırlık verilmektedir. Çünkü İslâm, öncelikle kendi bünyesinde barış ve huzur toplumu hedeflemekte ve Müslümanların birbirini tanıyan, selâmlaşan, seven, sayan, haklarını gözeten ve birbirinin yardımına koşan bu mutlu toplumun bireyleri olmasını istemektedir. Cenâb-ı Hakk buyuruyor:
“(Resûlüm!) De ki: “Hamdolsun Allah’a, selam olsun O’nun seçtiği kul (peygamber)lerine. Allah mı hayırlı yoksa (müşriklerin) ortak koştukları (Allah yerine kendisine bağlılık gösterdikleri) şeyler mi?”(Neml sûresi, 27/59)
Peygamber (s.) buyurdu: “Rahman olan Allah (c.)’a ibadet edin; yemek yedirin ve aranızda selâmı yayın, selâmetle cennet’e girersiniz.”  (Tirmizi)Müslümanlar birbirlerine selâm verdikçe, Cenâb-ı Hakk’ın nuru, feyzi, rahmeti, bereketi onların üzerlerinde tecellî eder. Bundan dolayı da aralarında ülfet, muhabbet (sevgi), tesânüd (dayanışma) hayır ve bereket, mutluluk ve esenlik doğar. Allah (c.) ‘ın adının anılmadığı yerde ise hayır ve bereket olmaz.
Başka bir Hadîs-i şerif’te şöyle buyruluyor: “Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız. Onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.” (Tac Tercümesi, 5/720.)
Selâmı önce vermek Allah (c.c.) katında daha faziletlidir. Rasûlullah (s.a.v.): “İnsanların Allah katında en makbul olanı, önce selâm verenlerdir.” buyurarak bunun önemine işaret etmişlerdir.
‘Yunus misali selâm verelim. Yunus misali selâm nedir? Diye soruldu.
Yunusum dalda gördüğü kuşa, çiçekte gördüğü kelebeğe, selâm olsun der ve elini göğsüne koyardı.’
Selâmın toplumda yayılması demek, toplumsal barışın daha da yaygınlaşması ve bireyler arasındaki bağların daha da güçlenmesi demektir. Allah (c.c.)’ın zikri nasıl kalp üzerinde etki ediyorsa, selâm da bir zikir olduğu için insanın kalbi ve davranışları üzerinde etkisi vardır. Hadis metninde yayılma ifadesi için ‘ifşa’ kelimesi kullanılmaktadır. Bu bir anlamda insanın içindeki barış, esenlik, huzur ve Allah (c.c.)’a teslim olmanın dışa, açığa vurulması, kardeşini de bundan yararlanır hale getirmesidir. Eğer toplumda insanlar birbirlerine iyi dileklerde bulunurlar ve canlarının, mallarının ve ırzlarının güvende olduğunu ilan ederlerse aralarında güven duyguları güçlenir, düşmanlık olmaz. Birbirini tanıyan ve tanışan insan sayısı her gün çoğalır ve güçlü bir toplum yapısı ve barış toplumu kurulmuş olur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER