'Sel ve taşkınlara hazırlıklı olmalıyız'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yoğun kar yağışından sonra havaların ısınmasıyla birlikte sel tehlikesinin gündeme geleceğini bildirdi. Eroğlu, sele karşı önlem aldıklarını belirtti. Antalya Çıralı sahilindeki sit alanının turizm alanı olarak tahsis edilmesini de değerlendiren Bakan Eroğlu, korunacak yerler olduğu gibi turizme açılacak yerlerin de olması gerektiğini bildirdi Orman ve Su İşleri Bakanı [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yoğun kar yağışından sonra havaların ısınmasıyla birlikte sel tehlikesinin gündeme geleceğini bildirdi. Eroğlu, sele karşı önlem aldıklarını belirtti. Antalya Çıralı sahilindeki sit alanının turizm alanı olarak tahsis edilmesini de değerlendiren Bakan Eroğlu, korunacak yerler olduğu gibi turizme açılacak yerlerin de olması gerektiğini bildirdi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkahisar Oruçoğlu Termal Otel’de Orman Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün 2012 Projeleri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Bakanlık çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yapan Bakan Eroğlu, vatandaşları, karların erimesinden sonra oluşabilecek sellere karşı uyardı. Seli engellemek için gerekli önlemlerin alındığını belirten Bakan Eroğlu, “Sıcaklık artınca 10-15 gün sonra bunlar erimeye başlayacak. Yağmur da gelmeye başladığı zaman Allah korusun büyük sel baskınları olabilir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve orman teşkilatına, İl Özel İdareleri’ne talimat verdik. Valilere de genelge göndereceğiz. Sel baskın ve taşkınlara karşı hazırlıklı olmamız lazım” dedi.
Erozyon riski var
Türkiye’nin erozyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Eroğlu, “Ancak bunun köklü çözümü, mera ıslahlarından, ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarıdır. Türkiye’nin yüzde 57’si dağlık arazi sınıfına giren, yüksek engebeli bir toprağa sahiptir. Türkiye’de büyük bir erozyon riski var. bunun tek yolu, yukarı havza tedbirlerinin alınmasıdır. Ağaçlandırma ve erozyon kontrolüdür” diye konuştu.
Ağaç sevgisi aşılanmalı
Vatandaşlara ağaç sevgisinin aşılanması için kent ormanları kurduklarını belirten Eroğlu, vatandaşlardaki ağaç ve fidan duyarlılığının da son yıllarda arttığını kaydetti. Ormanlık alanlar üzerine inşa edilen yapılar ve ormanlık alanlarla ilgili düzenlemeleri içeren 2B Yasası’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildiğini, 22 Şubat Çarşamba günü de alt komisyonda görüşülmeye başlanacağını bildiren Eroğlu, “2B sorunu, kökünden çözülmüş olacak. 2014 sonunda, ormanların da tapusu olacak” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise ormanların ekolojik denge için çok önemli olduğunu bildirdi. Orman teşkilatının yeni gelişmelere açık olması gerektiğini hatırlatan Balkanlıoğlu, kurumların verimlilik esasına göre çalışmasının ülke için kazanç olacağını aktardı. Balkanlıoğlu, “Teşkilatlanmada mükemmel noktayı bulmak gerekiyor. değişim ve gelişimleri takip etmek gerekiyor. Bir işin birden fazla sorumlusu varsa işin sorumlusu yok demektir. Kurumların revizyondan geçirilmesi, ülke kaynaklarını daha verimli kurumların kalması ve kurulması gerekiyor.
Bakanımız, üniversitedeki hocalık döneminden bu yana programlama konusunda ders veriyorrdu” dedi.
Toplantıya Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Çevre ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanefi Avcı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak katıldı. (Kocatepe)