• Haberler
  • Genel
  • Şeker'in özelleştirmesine yargı vetosu – Kocatepe Gazetesi

Şeker'in özelleştirmesine yargı vetosu – Kocatepe Gazetesi

Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şeker Fabrikası dahil 6 fabrikanın özelleştirilmesi için Danıştay'a dava açmıştı. Özelleştirme İdaresi de bu davaya itiraz etmişti. Danıştay ÖİB'nin itirazını reddetti. Şeker Fabrikası'nda basın toplantısı düzenleyen Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de üretilen şekerin AB ülkelerinden pahalı olmadığını savunan Karamoçu, Türk halkının pek çok AB ülkesi [&hellip]

Şeker’in özelleştirmesine yargı vetosu

Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şeker Fabrikası dahil 6 fabrikanın özelleştirilmesi için Danıştay’a dava açmıştı. Özelleştirme İdaresi de bu davaya itiraz etmişti. Danıştay ÖİB’nin itirazını reddetti.

Şeker Fabrikası’nda basın toplantısı düzenleyen Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de üretilen şekerin AB ülkelerinden pahalı olmadığını savunan Karamoçu, Türk halkının pek çok AB ülkesi vatandaşından daha ucuza şeker tükettiğini ifade etti. “Sayın Başbakanımıza şeker fabrikalarının sağlıklı ve doğru bilgileri iletilmemektedir ve yanlış bilgi verilmektedir” diyen Karamoçu, çarenin özelleştirmede olmadığını öne sürdü. Karamoçu, çiftçilerin Avrupa’daki gibi desteklenmesi ve mazot, gübre gibi girdilerde sübvanse edilmeleri gerektiğini dile getirdi. Diğer Avrupa ülkeleri gibi mazotu daha ucuz ya da özel tüketim vergisi alınmadan verilmesi gerektiğine işaret eden Karamoçu, “Çünkü Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır. Fabrikalarımıza teknolojik yatırımlar ve Avrupa standartları yakalanıp çiftçimize pancar ekimi kotaları serbest bırakılmalıdır” dedi.
“Danıştay bizi haklı çıkardı”
Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sendika tarafından Danıştay’da açtığı iptal davasına Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı itirazın reddedildiğini açıklayan Karamoçu, “Bu önemli hukuk kararı Şeker-İş’in şeker pancarı ve fabrikalarımızın geleceği için ortaya koyduğu kaygılarında haklılığı bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi. Karamoçu, Danıştay’ın 6 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin verdiği karara Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan itirazın 25 Mart 2010’da reddedildiğini belirterek, “Danıştay kararının gerekçesinde şeker sektöründe art talep dengesinin bozulmaması, istikrarlı işleyişin sürdürülmesi, dışa bağımlılık yaratılmaması, şartnamede fabrikalarda üretimin sürdürülebilirliği için yeterli önlemlerin alınmadığı ve koyulan teminatın yeterli olmadığına karar verilmiştir. Bu mahkeme kararında bazı güçlerin ülkemizi pazarları haline getirmelerine ABD patentli şirketlerin üretici konumunda olduğu ve korkunç karlar elde ettiği nişasta bazlı tatlandırıcı cenneti olması engellenmiştir” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme