Şeker'de pancar işleme vakti – Kocatepe Gazetesi
Afyon Şeker Fabrikası'nda pancar işleme töreni düzenlendi. Ambarlarda toplanan pancarların yanında düzenlenen tören çerçevesinde kurban kesildi ve dua edildi. Pancarların işlenmesinden önce yıkanarak havuza aktarılması için musluğu Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem açtı.ŞERBETİ ALINIYOR, POSASI VERİLİYORFabrika Müdürü Altunkalem, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada pancarın el değmeden işlendiğini kaydetti. Altunkalem, 'Çiftçimizin karayolu ile getirdiği pancarlarımız [&hellip]
Afyon Şeker Fabrikası’nda pancar işleme töreni düzenlendi. Ambarlarda toplanan pancarların yanında düzenlenen tören çerçevesinde kurban kesildi ve dua edildi. Pancarların işlenmesinden önce yıkanarak havuza aktarılması için musluğu Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem açtı.
ŞERBETİ ALINIYOR,
POSASI VERİLİYOR
Fabrika Müdürü Altunkalem, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada pancarın el değmeden işlendiğini kaydetti. Altunkalem, “Çiftçimizin karayolu ile getirdiği pancarlarımız stoklanır. Pancarlarımızı su ile yüzdürerek fabrika içine alırız. Fabrika içinde makinelerle, bıçaklarla kıyım yaptıktan sonra pancarın içindeki şekeri, 75 santigrat derece suyla reaksiyona koyup pancar içerisindeki şekeri alırız. Çıkan posasını hayvan yemi olarak çiftçimize iade ederiz. Şerbeti de arıttıktan sonra koyulaştırarak rafinasyon işlemine tabi tutuluyor. Bu süre içinde rafinasyon işlemi yapılarak kristal şeker elde ediliyor. Bu süreç içinde hiçbir zaman el değemeden işleyen bir sistem olduğunu da söylemek gerekir” dedi.
GÜNLÜK ÜRETİM
KAPASİTESİ 7500 TON
Pancarların 22 saatte şeker hâline getirildiğini aktaran Altunkalem, “Şekerimizin havuzlardan alınıp paketlenerek ambarlara giriş süresi, yaklaşık 22 saattir. Reaksiyon sürecimiz 22 saattir. Bugün aldığımız pancar, yarın ambarlarımıza girecektir. Fabrika, günlük 6 bin toniyşleme kapasitesi ile kurulmuş. Çeşitli revizelerle, çalışmaların sonucunda ortalama 7500 ton günlük pancar işleme kapasitesi belirlenmiştir. Bizim hedefimiz, 8 bin tonun üzerine çıkmaktır. Geçen yıl günde ortalama 8 bin 60 ton pancar işleyerek tarihinin rekorunu kırmıştır. Hedefimiz 8 bin 60 ton günlük işlemeyi geçmek” ifadelerini kullandı.
ELEKTRİK DE ÜRETİLİYOR
Afyon Şeker Fabrikası’nın 4 aylık şeker işleme sürecinde elektrik de ürettiğini kaydeden Altunkalem, “Üretim döneminde enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Biz burada kömürle buhar üreterek elektrik enerjisini kendimiz üreterek maliyeti düşürme yollarını buluyoruz. Bu, dünyada da böyle. Bizim üretim maliyetlerimiz, elektrik dağıtım şirketinden daha düşük. Bizim saatlik üretimimiz 9 megawatt. Dışarıya da verebilecek halde sistemimiz hazırdır. Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman dışarıya elektrik satabileceğiz” dedi. >> Murat ARISOY’un haberi
DOSYA: MURAT ARISOY
NİŞASTA BAZLI ŞEKERE KARŞI SÖYLEM BİRLİĞİ
Bu tasarı geçerse 75 bin kişi işinden olacak
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağının kanunlaşması hâlinde Şeker Fabrikaları’nın bir enkaza dönüşeceğini kaydetti
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nın, pancar üreticilerine ve Şeker Fabrikaları’na zarar vereceğini belirtti. Karamoçu, “Üretim Reformu Yasa Taslağı hazırlandığını duymamız bizi üzdü. Nişasta bazlı şekerin serbest bırakılacağını duyunca, ‘Bizi kim koruyacak’ diye sorduk. Geçen Şubat ayında Şeker Kurumu Başkanı’nın bunu açıklaması bizleri üzdü. Şeker Kurumu Başkanı’nın amacı şeker sanayisini korumak mı yoksa yapay tatlandırıcıları mı korumaktır?” dedi.
5.3 MİLYAR DOLARLIK ZARAR ÖNGÖRÜLÜYOR
Şeker pancarının Türk ekonomisine katkı sağladığını aktaran Karamoçu, “Ülkemizde şeker pancarının ekilmemesi, şeker fabrikalarının enkaz hâline dönüşmesi demektir. Kota kapsamından çıkarılırsa, ülkemizin başına ne geleceğini hepimiz öğrenmek isteyecektir. 75 bin kişi dediğimiz tarım çiftçisi işinden olacaktır. Aileleri de hesaba kattığımızda bu düzenlemeden etkilenenlerin sayısı 100 binleri bulacak. Bugün 420 bin hektar alanda pancar tarımı yapılamaz hâle gelecek. Ülkemizin ne kadar zararı olacak? 22 milyon ton pancar üretiminin azalmasına neden olacak. 5.3 milyar dolar, ülkemizin ekonomiden kaybı olacak” ifadelerini kullandı.
MISIRDAKİ ŞEKER,
KİMYASALLA AYRIŞIYOR
Halkın, kanundaki şeker düzenlemesinden zarar göreceğini kaydeden Karamoçu, “Bunun kime zararı olacak? Halka, pancar çiftçisine zararı olacak. Bu işin peşinde olacağız. Bu konuyu anlatacağız. Halktan da destek bekliyoruz. Yediği maddelerin zararını iyi bilmesi lazım. Pancarı kaynatalım, pekmez olur. Meyveyi kaynatalım, reçel olur. Mısırı kaynatalım, mısır olarak kalır. Mısırdaki şekeri alabilmek için kimyasal maddeler kullanılıyor. Bunun için de kimyevi maddeler, nişasta bazlı şekerde kalıyor. İnsanda kanser, obetize, karaciğer hastalıkları ve Alzheimer gibi çok çeşitli rahatsızlıklar meydana geliyor. Kimi ülkeler, nişasta bazlı şekeri kesinlikle ürettirmiyorlar. Çünkü halk sağlığına zarar veriyor. Bize neden nişasta bazlı üretim hakkında baskı yapılıyor? Bizde her yıl yüzde 10’luk bir üretim isteniyor” ifadelerini kullandı.
Denetimsizliğin önü açılır
S.S. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdil Tıkır, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nın Şeker Kanunu’nda öngördüğü değişiklikler hakkında teknik bilgi verdi. Tıkır, yeni düzenlemeyle denetimsizliğin de önünün açılacağını belirtti
S.S. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdil Tıkır, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nın şeker ile ilgili düzenlemeleri hakkında bilgi verdi. Tıkır, “Yeni düzenleme ile; tüm glikoz formları (likit yada kurutulmuş halde glikoz şurupları) şeker tanımı içinden çıkarılarak, hem kota kapsamından, hem de Şeker Kurumu’nun tüm glikoz ürünleri üzerindeki düzenleme ve denetleme yetkisi ortadan kaldırılmaktadır.
Bunun sektöre yansımaları ise şu şekilde olacaktır. 2016/17 Pazarlama Yılı’nda, Şeker Kurulu tarafından Ülke Toplam A Kotasının yüzde 10’u oranında 265 bin ton nişasta kökenli şeker kotası belirlenmiştir. Yani glikoz ve izoglikoz için toplam 265 bin ton kota belirlenmiştir. 2016/17 pazarlama yılında Şeker Kurumunca Nişasta Bazlı Şeker üreten şirketlere tahsis edilen kota 265 bin tondur. Pancar Şekeri A kotası ise 2 milyon 385 bin ton olarak açıklanmıştır. Nişasta Bazlı Şekerler’in Bu oranı toplam A kotası şekerin yüzde 11,12’sine tekabül etmektedir. Bu kotanın, yürürlükteki kanunun Bakanlar Kurulu’na verdiği yetki çerçevesinde yüzde 50 oranında artırılması halinde, glikoz ve izoglikoz toplam kotası 397 bin 500 tona çıkarılmış olacaktır. Toplam kota içerisindeki payları ise yüzde16,67’ye çıkmış olacaktır” dedi.
ULUSLARARASI ŞİRKETLERE YARAYACAK
Tıkır, açıklamasına şöyle devam etti:
“Glikozun tüm formlarının (Glikoz Şurupları’ nın) kota kapsamındançıkarılması aslında izoglikoz üretimlerinin (Glikoz ve Früktoz Şurupları) tamamımın kota kapsamı dışına çıkartılması demek olacaktır; Zira yukarıda da açıklandığı üzere Glikoz ve Früktoz şuruplarının tamamı izoglikoz olarak adlandırılmakta ve içerisindeki glikoz ve früktoz oranlarına göre isimlendirilmektedir. Sektörde kota tahsisi yapılan beş şirketin dışında kota hakkı bulunmayan ve kota tahsis edilmeyen beş adet nişasta bazlı şeker üreten Şirket daha bulunmaktadır. Bu beş şirketin yıllık toplam üretim kapasitesi 344 bin tondur. Bunlar; glikoz ve izoglukoz üretimi yapacak şekilde kurulmuş olmakla birlikte kota tahsisi yapılmadığından, Şeker Kurumu tarafından ihraç amaçlı üretim yapmalarına izin verilmiştir. Glikozun tüm formlarının (likit ve kurutulmuş Glikoz Şurupları) kota kapsamı dışında bırakılması ile bu şirketler de yurtiçine ürün arz etme hakkını elde etmiş olacaklardır. Denetimleri yapılamayacağından Üretilen İzoglikozunFruktoz Şurubumu, Glikoz Şurubumu olduğu asla belirlenemeyecektir. Bu yeni düzenleme ile mülkiyetinin çok önemli bir bölümü başta Amerikan Şirketi Cargill olmak üzere yabancı sermayeli şirketlere yarayacak, yerli şirketler bu düzenlemeden zarar görecektir.Bu yeni düzenlemeler ile 1 milyon 350 bin ton Glukoz ve İzoglukoz üretim kapasitesine sahip olan bu grupların kapasitesinin tamamının kullanılmasının önü açılırken, tamamı yerli sermayeden oluşan pancar şekeri sektörü ciddi tehdit altında bırakılmaktadır.”
CHP’li vekil soru önergesi verdi
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı
Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağını Meclis gündemine taşıdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlanması için önerge veren CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, taslağa göre Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının tamamen kaldırılacağı haberlerinin kamuoyunda büyük tepki uyandırdığına dikkat çekerek, tasarının yasalaşması halinde şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı zaten istediği kadar üretim yapamayan çiftçinin büyük bir darbe alacağını, pancar üretiminde sayılı ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin bu ürünün üretiminden elini çekeceğini, başta ABD’nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 NBŞ firmasının, şeker piyasasını tamamen ele geçireceğini ifade etti.Konunun uzmanlarının GDO riskinin ülkemiz için daimi olarak varlığını sürdürdüğü gerçeği ışığında, halkımızın bilimsel olarak sağlığa zararlı olduğu ispatlanmış nişasta bazlı şekerleri tüketmeye mahkum edileceğine dikkat çektiğini ifade eden CHP’li Bozkurt, kamuoyuna yansıyan ve Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının tamamen kaldırılmasını içeren taslağın doğru olup olmadığını, doğru ise gerekçesini sordu.
İKTİDAR
MİLLETVEKİLLERİ SÖZ VERSİN
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da Afyon Şeker Fabrikası’nın 40’ncı kampanya açılışında bu sorunu gündeme getirmiş ve “Biz Şubat ayından bu yana bu yasa taslağının geçmemesi için mücadele ediyoruz. İktidar partisi milletvekillerinden bu konuyu kamuoyu önünde açıklamalarını ve basın aracılığıyla söz vermelerini bekliyoruz” demişti.
YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
-Şeker Kanunu’nun eski hâli: Kotalar ve kotaların tespiti Madde 3- Şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak amacıyla pazarlanacak şeker miktarı, sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı olmak üzere şeker türlerine göre, gerektiğinde dönemsel olarak kotalar ile belirlenir. Nişasta kökenli şekerler için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının % 10’unu geçemez. Bakanlar Kurulu bu oranı, Kurumun görüşünü alarak % 50’sine kadar artırmaya, % 50’sine kadar eksiltmeye yetkilidir. Sakaroz kökenli şekerler dışındaki depolanabilir nitelikte olmayan diğer şekerler için B kotası belirlenmez.
-Şeker Kanunu hakkında öngörülen düzenleme: Kotalar ve kotaların tespiti Madde 3- Şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak amacıyla pazarlanacak şeker miktarı, sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı olmak üzere şeker türlerine göre, gerektiğinde dönemsel olarak kotalar ile belirlenir. Glukoz ya da polimerlerinden üretilen ve kuru madde bazında ağırlık itibarıyla % 10 ve daha fazla oranda fruktoz içeren nişasta kökenli izoglukoz için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının %10’unu geçemez. Bakanlar Kurulu bu oranı, Kurumun görüşünü alarak % 50’sine kadar artırmaya, % 50’sine kadar eksiltmeye yetkilidir. Sakaroz kökenli şekerler dışındaki depolanabilir nitelikte olmayan diğer şekerler için B kotası belirlenmez.