• Haberler
  • Genel
  • “Şeker’de özelleştermiye dur denmeli” – Kocatepe Gazetesi

“Şeker’de özelleştermiye dur denmeli” – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar il Genel Meclisi'nin Şubat ayı toplantıları başladı İGM Şubat toplantılarının ilk birleşimi tamamlandı. Toplantıda gündem maddeleri görüşülmeden önce yeni konular gündeme eklendi. Toplantı sonunda söz alan Çobanlar CHP Üyesi Beytullah Cihan, Afyon Şeker Fabrikası’nda özelleştirmenin mutlak surette durdurulması gerektiğini savundu. Cihan, özelleştirmenin önünde durulmaması halinde, gelecek nesillerin yarınlarının kaybedileceğini söyledi. Gündeme yeni ekler yapıldı [&hellip]

"Şeker'de özelleştermiye dur denmeli"

Afyonkarahisar il Genel Meclisi’nin Şubat ayı toplantıları başladı

İGM Şubat toplantılarının ilk birleşimi tamamlandı. Toplantıda gündem maddeleri görüşülmeden önce yeni konular gündeme eklendi. Toplantı sonunda söz alan Çobanlar CHP Üyesi Beytullah Cihan, Afyon Şeker Fabrikası’nda özelleştirmenin mutlak surette durdurulması gerektiğini savundu. Cihan, özelleştirmenin önünde durulmaması halinde, gelecek nesillerin yarınlarının kaybedileceğini söyledi. Gündeme yeni ekler yapıldı
İl Genel Melcisi (İGM) Şubat ayı olağan toplantıları başladı. Meclis Başkanı Salih Sel’in açılışını yaptığı toplantı yoklama ile devam etti. Toplantıda ilk olarak gündem dışı maddeler okunarak oy birliği ile gündeme alındı. Bayramgazi köyü Sarıköyiçi mevkii 2 pafta 113 ada 40 parsel numarasıyla kayıtlı mülkiyeti Adem-Bayram Erol’a ait 908 metrekarelik taşınmaz üzerinde imar planı ve eklerinin onaylanması talebi İmar ve Bayındırlık komisyonunda görüşülecek. Sinanpaşa ilçesine bağlı Kınık köyü köyiçi mevkiinde yer alan tapusunda pafta 234 ada 50 parsen numarasıyla kayıtlı mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait taşınmaz üzerinde imar plan eklerinin onaylanması konusunda İmar ve Bayındırlık komisyonu rapor hazırlayacak. DSİ tarafından Şuhut ilçesinin Mahmut köyünde sulama amaçlı açılan sondaj kuyusundan tarımsal sulama için yeterli su çıkmaması nedeniyle kuyunun köy muhtarlığınca içme suyu amaçlı kullanımı talep ediliyor. DSİ’den konuya yönelik olumlu görüş alındığı, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10/f maddesine göre kuyunun içme suyu kuyusu olarak Mahmut köyüne tahsisi için mecliste gerekli kararın alınması talebi Çevre Sağlık ve İmar Bayındırlık komisyonlarında görüşülecek. .
Gazlıgöl’de jandarmaya bina yapılacak
İhsaniye ilçesine bağlı Yaylabağı beldesinde Atatürk Mahallesi Göller yöresinde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesine ait tapunun A pafta, 124 ada, 33 parsel numaralı 16 bin 111 metrekare alanlı, üzerinde karkas bina ve tarla vasıflı taşınmazın, 5286 Sayılı yasa ile kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 6 Aralık 1992/51130 sayılı yazısı ile tahsisli olarak kullanımının İl Özel İdaresine ait olduğu belirtildi. Söz konusu sosyal tesisin şu anda atıl durumda olduğu jeotermale kaynak olarak kullanılan sıcak su için zemine kullanılan kimyasal ilaca yıllık harcama ve görevli personelin giderleri de göz önüne alındığında büyük bir harcama yapılması gereği kaydedildi. Tesisin İl Özel İdaresine şu anda hiçbir faydasının gözükmediği bildirilerek alınan taşınmazın tahsisli olması nedeniyle başkaca değerlendirme imkanı bulunmuyor. Gazlıgöl Jandarma Karakol Komutanlığı’nın şu anda bulunduğu arsanın yeni hizmet binası, lojman ve diğer tesislerin yapımı için yetersiz olduğu dile getirildi. Gazlıgöl beldesinde Karakol Komutanlığı binası yapılacak uygun hazine arazisi bulunamadığı, çoğunluğun sit alanı olması nedeniyle arsa temini yapılamadığından söz konusu alanın karakol komutanlığı, lojman ve tesis yapımı için tahsisi 5318 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası’nın ilgili maddeleri gereğince konunun İdari Hukuk İşleri, İmar Bayındırlık, Plan ve bütçe komisyonlarında görüşülmesine karar verildi.
İhtisas komisyonları rapor hazırlayacak
Dinar ilçesine bağlı Oğullar köyünde yer alan tapusunda Altınova mevkii 23A pafta, 793 parsel numarasıyla kayıtlı mülkiyeti Hüsna Uzun’a ait 3603,01 metrekarelik taşınmaz üzerinde imar planı ve eklerinin onaylanması konusu İmar ve Bayındırlık komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. 2981 Sayılı İmar ve Gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak bazı işlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanunu’nun 1. maddesinin değiştirilmesi hakkında kanunun, 3290 sayılı kanunla değişik 9/b maddesine göre hazine arazisi, Belediye, Özel İdare veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ettiği arsa veya arazi üzerine yapılmış gecekonduların a fıkrasında ki hükümlere tabi olup arsa bedelinin ilgili kuruluşa peşin veya en geç 4 yıl içerisinde 12 eşit taksitle bu kanunla çıkarılacak yönetmelikte ki esaslara göre ödeneceği ifade edildi. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ettiği arsa veya araziler üzerine yapılmış gecekondulardan alınmış arsa bedelinin yüzde 60’ı genel müdürlük idaresindeki Akartoprak Fonuna, yüzde 40’da bu kanunun fon hesabına yatırılı-yor.Tapu tahsis belgesi, imar ve kadastro planları yapıldıktan sonra sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor. Aynı kanuna göre hak sahiplerinin beyan edeceği değerin esas alınacağı belirtildi. Ancak Belediyeler ve Valilik makamınca gerekli görüldüğü takdirde 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa göre bedel tespiti yaptırılacağı dile getirildi. Konu İdari Hukuk İşleri, Plan Bütçe ile İmar Bayındırlık komisyonlarında görüşülecek.
Yol trampası uygun görülmüyor
Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Şuhut-Taşoluk ve Şuhut- Sandıklı yolu hakkında İGM üyelerine bilgilendirme yapıldı. Gerekli inceleme ve araştırmalar sonucunda tespit edilen hususlar üyelere aktarıldı. Karayollarında bulunan 34 kilometrelik Şuhut-Başören-Sandıklı il yoluyla, Özel İdare sorumluluğunda bulunan 22 kilometrelik Şuhut-Taşoluk yolunun trampa edilmek suretiyle değişiklik talebi olduğu bildirildi. Trampa edilmek istenilen köy yolunun 13 kilometresi toprak, fiziki durumu kötü, dağlık araziden geçen genişliği 3-5 metre ve sanat yapıları yetersiz konumda olduğu kaydedildi. Geri kalan 9 kilometrelik kısmın orta durumda, satıh kaplamalı 5-7 metre plaftorm genişliğinde düz araziden geçiyor. Yolun büyük çoğunluğuna kamulaştırma gerektirdiği, topoğrafik yapısı nedeniyle yapım maliyetinin yüksek olacağı tespiti ifade edildi. İl yolunun trampa edilmesi Şuhut-Sandıklı arasındaki mesafeyi de arttıracaktır. Bu nedenlerle Şuhut-Sandıklı il yolu ile Şuhut-Taşoluk köy yolunun trampa edilmesinin uygun olmadığı bilgisi verildi.
Komisyonlar talepleri inceleyecek
Meclis gündeminin 2. maddesinde yer bulan tesis yeri için başvuru yapan kişilerden, Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında ki yönetmeliğin 22. maddesine göre, Tesis Yeri Ön İnceleme masrafı bedelini başvuru sahinin ilgili kuruluşun göstereceği banka hesabına en geç 15 gün içerisinde yatırılıp makbuzun ibraz tarihi itibariyle, 1 ay içinde mahalinde incelemenin mahalinde yapılacağı açıklandı. Yönetmelik hükümlerine göre uygun görülmeyen yerlerin başvuru sahibine bildirilip dosyanın işlemden kaldırılacağı aktarıldı. Konu Plan Bütçe komis-yonunda görüşülecek. Gündemin 3. maddesinde yer alan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü programında bulunmayan ihtiyaçların İl Özel İdare ambarından verilmesi, yapım, bakım ve onarım sırasında kullanılacak malzeme nakil ve kamu işlerinde Destek Hizmetler Müdürlüğü’nün iş makine, araç ve ekipmanlarının kullanılıp, işin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yürütülmesi hususu hakkında İmar Bayındırlık komis-yonu rapor hazırlayacak.
Şekerde özelleştirme hatırlatıldı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çobanlar İGM Üyesi Beytullah Cihan gündem dışı söz alarak konuşma yaptı. 2010-2011 Yılı kampanya dönemi hakkında ki düşüncelerini aktaran Beytullah Cihan, kapasitesi 6 bin 500 ton olan Afyon Şeker Fabrikası’nın 33 yıllık bir fabrika olmasına rağmen 7bin 500 ton kapasite ile çalışmasının mükemmel olarak yorumladı. Şeker- İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu’nun mesajını da ileten İGM Üyesi Beytullah Cihan şöyle konuştu: “Eğer özelleştirmeye dur demez isek 300 bine yakın pancar çiftçisi tarımdan dışlanmış olacak, yaklaşık 6 milyon kişi ise olumsuz yönde etkilenecek. Ülke topraklarında yetişen 4,5 milyon ton pancar, 631 bin ton şeker, 12 milyon tonluk iş hacmi ülke ekonomisinde 1,5 milyon liradan fazla katma değer kaybı yaşanacaktır. Eğer bu özelleştirmenin önünde durmazsak, ülke topraklarında yetişen pancarımızı, kısaca gelecek nesillerimizin yarınlarını kaybedeceğiz.” dedi. Meclisin Şubat ayı 2. olağan toplantısı bugün yapılacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme