• Haberler
  • Gündem
  • 'Şeker vatandır, vatan satılmaz' – Kocatepe Gazetesi

'Şeker vatandır, vatan satılmaz' – Kocatepe Gazetesi

Çağla Gül Gülmez adlı öğrenci 'Ben Şeker Pancarıyım' isimli şiiri okudu. Katılımcıların ellerinde ki dövizlerde ve atılan sloganlarda 'Şeker vatandır, vatan satılamaz' 'Susma sustukça sıra sana gelecek' 'Zehir yemek istemiyoruz' 'Yaşasın şeker mücadelemiz' 'Şeker halkın ayağa kalkın' sıkça zikredildi. Jandarma bölgesinde gerçekleştirilen basın açıklaması için geniş güvenlik önlemleri alınırken, açıklama öncesi ve sonrasında istenmeyen bir [&hellip]

Çağla Gül Gülmez adlı öğrenci “Ben Şeker Pancarıyım” isimli şiiri okudu. Katılımcıların ellerinde ki dövizlerde ve atılan sloganlarda; “Şeker vatandır, vatan satılamaz” “Susma sustukça sıra sana gelecek” “Zehir yemek istemiyoruz” “Yaşasın şeker mücadelemiz” “Şeker halkın ayağa kalkın” sıkça zikredildi. Jandarma bölgesinde gerçekleştirilen basın açıklaması için geniş güvenlik önlemleri alınırken, açıklama öncesi ve sonrasında istenmeyen bir olay yaşanmadı.
KARAMOÇU:
HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI
Afyon Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Karamoçu programın açılış konuşmasını yaptı. Tüm katılımcılara hassasiyetleri nedeniyle teşekkür eden Karamoçu, “Aslında hedefimiz tüm Afyonkarahisar halkıyla miting yapmaktı. Maalesef bir gün önce verilen miting kararı ertesi gün sadece basın açıklaması olarak tescillendi. O yüzden artık kusurumuzu affedin. Bizde basın açıklaması ile sesimizi duyurmak istiyoruz. Yangından mal kaçırır gibi apar topar şeker fabrikalarını satışa çıkardıklarında tepkimiz yanlış anlaşıldı. Birkaç gün önce iki fabrikamız satışa çıktı. Satışlar akşam saat 16.00-17.00 sıralarında gerçekleştirildi. Satılan fabrikaların değerleri 330-336 milyon TL arasında. Bu rakamlar arazi parası değil. İçerisinde ki şekerin parası değildir. Biz Şeker Fabrikaları haraç mezat satılıp direk olarak NBŞ’ye mahkûm edileceğiz diyorduk. Haklı olduğumuz ortaya çıktı. NBŞ’nin ne kadar zararlı olduğunu hep birlikte haykırdık. Geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizi kansere, obeziteye yakalatmayın diye haykırdık. Şeker fabrikaları kesinlikle zarar etmedi. 2005 yılından beri hazine yardımı almayan şeker sanayisi kendi yağında kavruldu” dedi.
USLU:
ZAMANINDA DEDİK
BİZE İYİ
BAKMADILAR
Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, özelleştirmeler sonucu çalışan kesimin ve vatandaşların çoğunlukla mağdur olduğuna değindi. Çay ilçesinde kapatılan SEKA’nın yakınında olan köylerin ve bölge insanın mağdur olduğuna vurgu yapan Uslu, “Çay bölgesine gittiğinizde insanlar hep şunu söylerler; ‘Keşke bu fabrika özelleşmeseydi. Keşke bu fabrika üretime devam etseydi’ diyerek hep bu sözü söylemişlerdir. O gün bizler sendika olarak bizler vardık. Bu eylemlerin tamamını yaptık. Fakat o gün bizlere, ‘Ya ne olacak bunlar 3-5 tane işçinin işe devamı için bunu yapıyor’ diyerek. Çay’ın o günkü esnafı, siyasi partileri, dernekleri sendikalara yani eylem yapan bizlere hiç iyi bakmadılar. Bu kadar yakın bir örnek varken tekrar bu şeker fabrikasının özelleştiriliyor olması sadece çalışanların sorunu değildir. Çalışanların kaybı yok. Kim kaybedecek? Işıklar, Çobanlar, Sülümenli kaybedecek. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm insanlarımız kaybedecekler” diye konuştu.
KÖKSAL: GÖZLERİNİ ŞEKERİMİZE DİKTİLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal konuşmasında, farklı siyasi görüşlere sahip kişiler olarak toplanmalarına rağmen katılımcıları birarada tutan ruha dikkat çekti. CHP, İYİ Parti, SP, MHP ve AK Partiye oy veren kişilerle Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı bir araya geldiklerini belirten Köksal şöyle konuştu: “Hepimizin siyasi partileri, dünya görüşleri farklı olabilir. Ama ortak bir paydamız var. O payda vatandır. O payda şekerdir. Cumhuriyet kurulduğunda çayımıza katacak bir topak şekerimiz yoktu. Çayı bile üzümle içiyorduk. O günlerde Mustafa Kemal yokluk içinde kurulan cumhuriyette üç beyaza önem verdi. Sınaî kalkınma için un, pamuk ve şeker. O günlere bakıyorum pamukla özdeşleyen Sümerbank ne yazık ki haraç mezat satıldı. Yerinde AVM’ler, binalar yükseldi. Bugün unu, buğdayı ithal eder hale geldik. En son gözlerini şekerimize diktiler. Şeker fabrikalarını satmak özelleştirmek istiyorlar. Türkiye de aylardır tüm şeker fabrikalarını dolaştım. İnsanların ellerini sıkıp sordum, şeker fabrikalarının satılmasını özelleştirilmesini istiyor musunuz dedim. Hiçbir şeker emekçisi, pancar üreticisi, nakliyecisi, yurttaşımız evet demedi. Bu işe evet diyen bir tek kişi vardı. O da ABD kökenli Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) lobisiydi. O lobi Türk Şeker piyasasını ele geçirmek istiyordu. Onlara kullandırılan kota yetmiyor. Gözlerini para hırsı büyümüş bir lobi var” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme