Şeker Fabrikası’nda yeni kampanya dönemi başladı
Afyon Şeker Fabrikası 2010–2011 Kampanya Dönemi, Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle başladı. 34. işletme yılı pancar alım kampanya töreninde konuşan Fabrika Müdürü Ali Uslu, fabrikanın başarısından bahsederken, zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından söz alan Uslu, Şeker Kanunu ile birlikte piyasada arz ve talep dengesi ile pancar şekeri üreten kamu ve [&hellip]
Afyon Şeker Fabrikası 2010–2011 Kampanya Dönemi, Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle başladı.
34. işletme yılı pancar alım kampanya töreninde konuşan Fabrika Müdürü Ali Uslu, fabrikanın başarısından bahsederken, zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan Uslu, Şeker Kanunu ile birlikte piyasada arz ve talep dengesi ile pancar şekeri üreten kamu ve özel şeker fabrikaları ile nişasta bazlı şeker üreten şirketler arasında bir pazar paylaşımı tesis edildiğini kaydetti.Afyon Şeker Fabrikası 2010–2011 Kampanya Dönemi başladı. Kampanya döneminin açılış töreninde konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu, “Anadolu toprağının bağrından tüten her baca bu ülkeyi geleceğe taşıyan birer yüce anıttır. Bu anıtların çoğalması ön şarttır. Bu aşamada bazı sorunlar yaşamaktayız. İnşallah sorunlar çözümlenerek daha layık şekilde memnun edilmeyi bekli-yoruz. Çağımız dönüşüm çağıdır. Her gün yeni buluşlar devam etmekte ve gelişen dünyada çağın gerektirdiği ilkeleri uygulamak zorundayız. Dünya ile rekabet edemez duruma düşersek bağımlı duruma düşeriz. Verimi ve kapasitesini yükseltmek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman sorunlardan arınmış daha ileri bir Türkiye yaratmak zorundayız” dedi.
Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Uslu ise Afyon Şeker Fabrikası’na ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Uslu, “Bu yılda 7 Adet Ziraat Bölge Şefliğimiz üretim alanlarındaki, 160 Köyde,7 bin 387 Üretici-mizle 571 bin ton kota sözleşmesi yapılmış. 109 bin dekar pancar ekimi gerçekleşmiş olup 565 bin Ton işlenecek pancar üretilecektir. 565 bin ton panca-rımıza ilave olarak 128.000 ton pancarda Ilgın Şeker Fabrikasından gelecek ve bu kampanya döneminde Fabrikamızda toplam 693 bin ton pancar işlenecektir. İşlenen bu pancar karşılığı; 107 bin ton kristal şeker, 235 bin ton pancar posası, 28 bin ton yüzde 50 polarlı melas üretimi hedeflenmektedir. Fabrikamız bu güne kadar 10,5 Milyon TL ayni avans (Şeker, Gübre, Tohum) 12,5 Milyon TL Nakdi avans (Ekim, Bakım, Sulama avansı) olmak üzere, toplam 23 Milyon TL avans verilerek, üreticilerimize katkı sağlanmıştır. 2010 Yılında üreticilerden satın alınacak ve yüzde 16 polar şeker ihtiva eden 1 kg firesi düşülmüş A kotası pancarın alım fiyatı 0,115 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata diğestion farkı ilave edilecektir. Buna göre fabrikamız, üreticilere 2010 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık toplam 75 Milyon TL Pancar bedeli ödenecektir” diye konuştu.
Kampanya döneminde bütün çalışmalara hiç ara vermeden devam edileceğini kaydeden Uslu, günde 3 vardiya çalışma düzeni ile kampanya bitinceye kadar özverili ve fedakârca bir çalışma temposunun ortaya konulacağını belirtti. Uslu; “Pancarın tarlaya ekilisinden, tesellüm merkezlerinde, şirkete teslimine kadar şirket ile uyumlu bir çalışma sergileyen çiftçilere, fabrikamızda pancarın alınıp işlenmesinde emeği geçen bütün işçime memur ve yönetici arkadaşlarıma, şirket ile ilişkisi olan 3.şahıs ve kurumlara bugüne kadar verdikleri ve ileride verecekleri hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Balık, 33. işletme yılında hangi sorunlar yaşanıyorsa, günümüzde de aynı sorunlara maruz kalındığını ifade etti. Hem sanayi hem üretici açısından üç önemli sorun olduğunu kaydeden Balık şöyle konuştu:
“Nişasta bazlı şekerler ve kimyasal tatlandırıcılar. Bunların gerek AB ülkelerinde gerekse ABD’de kotası yüzde 20 olmasına rağmen ülkemizde bunun yüzde 10 olması, Bakanlar Kurulu’nun yüzde 50 artırma ya da eksiltme yet-kisinin bulunmasını, kanun çıktığı günden bu yana Bakanların artırma yolunda kullandıkları için yüzde 15 tatlandırıcı kotası gerçekten çitçi açısından son derece sıkıntıdır. Kaçak şekerin önlenememesi de önemli bir diğer problem. Bunlar bizlere pancar kotası olarak olumsuz yansıyor. Bunlar düzeltildiği takdirde 2014 yılında Türkiye gerek AB’de diğer ülkeler arsında yıldız bir ülke konumuna gelecektir. Özelleştirme sürecinin uzun süredir gündemde olması dolayısıyla sıfırdan eleman alınmaması, kalifiye elemanların emekli olması nedeniyle, her geçen kampanya zorlanarak devam ediyor. Çalışanlarımız olağanüstü gayretlerle devam ediyor. Her türlü olumsuzluğa rağmen gece gündüz çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek.”
Açılış konuşmalarının ardından dualarla kurdele kesimi ve ilk pancar alımları yapılırken, pancarını birinci getiren Ekrem Kırkalı, ikinci getiren Ömer Fındak ve pancarını üçüncü getiren Ömer Kılıç da program sonunda ödüllendirildi. Program kurban kesimi ve kantar açılışı ile sona erdi.