• Haberler
  • Genel
  • Şeker Fabrikası’nda 38. alım kampanyası başladı

Şeker Fabrikası’nda 38. alım kampanyası başladı

Afyon Şeker Fabrikası’nın 38’nci işletme yılı pancar alım kampanyası törenle açıldı. Bu yıl ki kampanya ile 755 bin ton pancar işlenecek Afyon Şeker Fabrikası’nın 38’nci işletme yılı pancar alım kampanyası dün düzenlenen törenle başladı. Tören fabrika bahçesinde gerçekleştirildi.BU YIL 765 BİN TON PANCAR İŞLENECEKTörenin açılış konuşmasını Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Aydoğmuş yaptı. Aydoğmuş, fabrikanın [&hellip]

Şeker Fabrikası'nda 38. alım kampanyası başladı

Afyon Şeker Fabrikası’nın 38’nci işletme yılı pancar alım kampanyası törenle açıldı. Bu yıl ki kampanya ile 755 bin ton pancar işlenecek

Afyon Şeker Fabrikası’nın 38’nci işletme yılı pancar alım kampanyası dün düzenlenen törenle başladı. Tören fabrika bahçesinde gerçekleştirildi.
BU YIL 765 BİN TON
PANCAR İŞLENECEK
Törenin açılış konuşmasını Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Aydoğmuş yaptı. Aydoğmuş, fabrikanın ilk kampanyasını 1977 yılında yaptığını belirtti. Ali Aydoğmuş, Atatürk’ün Gazi Mustafa Kemal imzası ile Şeker Fabrikaları hakkında söylediği “Memleketimizin her müsait mıntıkalarında Şeker Fabrikalarına çoğaltılması ve bu suretle memleketin şeker ihtiyacının karşılanması mühim hedeflerimiz arasında tanınmalıdır.” sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı. Ali Aydoğmuş fabrikada, geçen yıl 875.500 ton pancar işlenerek 131.150 ton kristal şeker, 35.390 ton yüzde 50 polarlı melas, 304. 173 ton pancar posası üretimi yapıldığını söyledi. Aydoğmuş; “Bu yıl 7 adet Ziraat Bölge Şefliği üretim alanlarındaki, 133 köyde, 6.024 üreticimizle 810.000 ton kota sözleşmesi yapılmış, 147.650 dekar pancar ekimi gerçekleşmiş olup, 765.000 ton pancar üretilecek olup 755.000 ton pancar işlenecektir. İşlenen bu pancar karşılığında 115.000 ton kristal şeker, 260.000 ton pancar posası, 30.000 ton yüzde 50 polarlı mesal üretimi hedeflenmektedir.” dedi.
TOPLAM 110 MİLYON TL ÖDENECEK
Fabrika Müdürü Ali Aydoğmuş, Afyon Şeker Fabrikasının bugüne kadar üreticilere 4 milyon TL ayni avans, 32 milyon TL nakdi avans olmak üzere toplam 36 milyon TL avans verdiğini aktardı. Bu yıl üreticilerden satın alınacak ve yüzde 16 polar şeker içeren bir kilogramlık firesi düşürülmüş A kotası pancar avans alım fiyatı 0,144 TL olarak belirlendiğini söyleyen Aydoğmuş; “Bu fiyata digestion farkı ilave edilecektir. Bana göre fabrikamız, üreticilerimize 2014 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık toplam 110 milyon TL ödeme yapılacaktır. Kampanyamız döneminde bütün çalışmalar hiç ara vermeden devam edecek, günde üç vardiya çalışma düzeni ile kampanya bitinceye kadar özverili ve fedakarca bir çalışma temposu ortaya konulacaktır.” diye konuştu.
KAMPANYA DÖNEMİ HAYIRLI OLSUN
Ali Aydoğmuş, pancarın tarlaya ekilişinden, tesellüm merkezlerinde, şirket teslimine kadar şirket ile uyumlu bir çalışma sergileyen çiftçilere, fabrikada pancarın alınıp işlenmesinde emeği geçen bütün işçi-memur ve yöneticilere, şirket ile ilişkisi olan 3. şahıs ve kurumlara bugüne kadar verdikleri ve ileride verecekleri hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Aydoğmuş; “Yaklaşık 105 gün sürecek kampanya döneminde görev yapacak yöneticilere, memur ve işçilermizden geçen yıllardakinden daha başarılı bir kampanya yapmalarını bekliyor ve diliyorum. 2014-2015 Yılı pancar alım kampanyasının Afyonumuza, Türk Şeker Sanayine ve Yüce Türk Milletine hayırlı uğurlu olmasını canı gönülden temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
KURUL ANLAM VE DEĞERİNİ YİTİRDİ
Şeker-İş Sendikası İdari Sekreteri Şube Başkan Vekili Mehmet Temur yaptığı konuşmada, şeker sektöründe ne yazık ki bilenlerin üzülerek seyretmekzorunda bırakıldığı oyunun içinde oyun sergilendiğini söyledi. Türk Şekeri taşıyamayan Özelleşme İdaresine sektörü anlamaktan uzak Şeker Kurulu üyelerinin de eklendiğinde durum vahametinin ortaya çıktığını dile getiren Temur; “Gerçek dışı bilgi ve yorumlara dayalı raporlarla Şeker Kanunu’nda olumsuz değişikliklerin peşine düşen varlığını borçlu olduğu sektörün gerçek temsilcilerini dışlamaya yönelik girişimlerde bulunan kurul Türk Şeker camiasının gözünde anlam ve değerini yitirmiştir. Görülen o ki şeker sektörü dört bir taraftan işgal edilerek imha edilmek istenmektedir.” ifadelerini kullandı.
KALİFİYE ELEMAN BÜYÜK SIKINTI
Şeker-İş Sendikası Şube Başkan Vekili Mehmet Temur, Şeker Kurulunun, Şeker Fabrikalarının bütçeye yük olduğu şekerin yüksek fiyatla sunulduğu iddiasıyla halkın kafasının karıştırılması gayretine girdiğini iddia etti. Dünya da en pahalı ve yüksek fruktorlu mısır şurubunu tüketen ülkenin şeker tekellerinin yüzde 300-400’e varan oranla insaf dışı kar ettiğini ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Temur; “Tüm bunlara rağmen sessiz kalınmaktadır. Bir taraftan ülkemizin ekonomisine üç milyor dolar katma değer sağlayan binlerce hanenin ekmek kapısı olan şeker sanayimiz kalifiye eleman sıkıntısından çalışamama noktasına da gelmiştir. Sendikamız ve yöneticilerimizin sürekli eleman sıkıntısını gündeme getirmelerine rağmen ülkemiz yönetenler maalesef bilinçsiz taşeron çalışanlarıyla bu eksikliği gidermemiz istenmektedir. Böyle çalışmalarla üretim yapmamız engellenmekte iş kazalarımız artmaktadır. Allah korusun Soma’da yaşanan iş kazalarının, Şeker Fabrikalarımızda da yaşanması kaçınılmaz hale gelmiştir.” dedi.
ÖZELLEŞTİRME İSTENİLEN
SEVİYEDE DEĞİL
Olabilecek kazaların önüne geçilmesi noktasında Şeker Fabrikası’nda çalışan mevsimlik ve geçici çalışanların kadroya geçirilmesi gerektiğini savunan Mehmet Temur sözlerine şöyle devam etti: “Eksik elemanların tamamlanması şarttır. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemize şeker sanayimize, fabrikamıza hayırlı, uğurlu olmasını kazasız ve belasız bir kampanya geçirmemizi Cenab-ı Allah’tan dilerim.” Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Balık törende yaptığı konuşmada, Şeker Fabrikası’nın 2014-2015 kampanya alım töreninin hayırlı olmasını diledi. Balık, 1976 yılında Şeker Fabrikasına geçici işçi olarak 19 yaşında işe başladığını söyledi. Şeker Fabrikasına 33 yıl hizmet ettiğini belirten Balık; “Özelleştirme konusunda arzu edilen seviyeye gelinemedi. Biz pancar ekicileri olarak özelleştirmenin ruhuna, özüne dönülmesi taraftarıyız. Çünkü özelleştirme özünde istihdam ve üretim için alt yapı oluşturulması sözkonusudur. Kalifiye elemanda çok büyük sıkıntı var.” dedi.
ÖZELLEŞTİRMELER ADINDA YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR
MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, 38 yıl önce Afyon Şeker Fabrikası’nın çok büyük umutlarla kurulup yanı başına makine üretilen fabrikanın da kurulduğunu aktardı. Şeker Fabrikası ile SEKA’da çalışmanın geçmişte ayrıcalık olduğunu ifade eden Yılmaz; “Ay sonu ve ay başında SEKA’dan ve Şeker Fabrikası’ndan gelen işçiler çarşı içerisine girdiğinde esnafın yüzü güler kasaları dolardı. Dünya da nişasta bazlı şeker ile pancar bazlı şeker ve şeker kamışı bazlı şekerin mücadelesi var. Türkiye şeker kamışı konusunda şanslı. Üreticimizin olaya sahip çıkması ile Türkiyemizin pek çok yerinde Şeker Fabrikaları üretimine devam ediyordu. Ülkemizde baskılardan nasibini almış durumda. Özelleştirme adı altında yaptırımlar uygulanmaktadır. Şeker Fabrikasının bu hale getirilmesini istemiyoruz. Bunun içinde elimizden geleni iktidarı ile muhalefeti ile gayret ediyoruz. Eğer fabrika satılacaksa haraç mezat değil istihdamın devam eder nitelikte, yeni teknoloji ile, katma değer devam edecek anlayışı ile olayın üzerinde duruyoruz.” diye konuştu.
SADECE PANCAR EKİMİNE AVANS ÖDENİYOR
AK Parti Milletvekili Halil Ürün, Erbakan’ın iktidarında Afyon Şeker Fabrikası ve Bolvadin ilçesindeki Alkoloid Fabrikasının inşaa edildiğini kaydetti. Erbakan’ın kıymetinin ölümünden sonra idrak edildiğini söyleyen Ürün; “Dünyanın ölümlü olduğunu unutmadan, yaşarken birbirimizi kırmamalıyız. Birbirimize çok büyük acılar vermemeliyiz. Büyük bir siyasi tartışmadır. Bu fabrika 38 yıl önce kurulmuş olan bu fabrikayı bugüne kötü yönetimler getirdi. Sadece pancar üreticilerine ekimde avans ödeniyor. Bu çok önemli bir unsur. Şeker ana gıda sektörümüz, vazgeçilmezdir. Pancar üreticilerinin durumunu her zaman biliyor ve kendi yüreğimde hissediyorum.” şeklinde konuştu. Fabrikaya pancarını birincilik, ikincilik, üçüncülük kategorisine girerek getiren; Nuri Özer, Hüseyin Yeşil isimli çiftçilere lastik, Hasa Hüseyin Baş isimli çiftçiye ise akü hediye edildi. Kampanya başlangıcında dualar eşliğinde kurban kesimi gerçekleştirilmesi ile tören sona erdi. >> Burcu Aydın’ın haberi

Vekilden vekile çağrı

MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, iktidar
partisindeki mevkidaşı Halil Ürün’e seslendi

Yılmaz; “İktidar milletvekilimiz Halil Ürün’e çağrı yapıyorum. Sayın Vekilim gelin bir torba yasaya gelin şu Afyon Şeker Fabrikasını özelleştirme kapsamından çıkaralım. Ne dersiniz? Size söz veriyorum ne karar yeter sayısı ne de toplantı yeter sayısı isteyeceğim. Ne dersiniz Sayın Vekilim?” diye çağrıda bulundu. AK Parti Milletvekili Halil Ürün muhalefet kanadından gelen bu çağrıya: “Efendim medya bunu ulaştırır, kaydediyorlar.” karşılığını verdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme