• Haberler
  • Gündem
  • Şeker Fabrikası'na 'rekabet' yatırımı – Kocatepe Gazetesi

Şeker Fabrikası'na 'rekabet' yatırımı – Kocatepe Gazetesi

Türk Şeker'e ait fabrikalar arasında ilk defa Afyonkarahisar'da kurulan sistemle Türk şeker sanayisince üretilen kristal şekerler 1, 2, 5 ve 25 kilogramlık paketler halinde piyasada satışa sunulacak. Afyon Şeker Fabrikası'nda yeni sistemin açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıda fabrika ve şeker sektörü ele alındı. Toplantı akabinde fabrikanın yeni paketleme birimlerinin hizmete alındı.FABRİKA İÇİNYATIRIM ŞARTAK Parti Milletvekili Ali [&hellip]

Türk Şeker’e ait fabrikalar arasında ilk defa Afyonkarahisar’da kurulan sistemle Türk şeker sanayisince üretilen kristal şekerler 1, 2, 5 ve 25 kilogramlık paketler halinde piyasada satışa sunulacak. Afyon Şeker Fabrikası’nda yeni sistemin açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıda fabrika ve şeker sektörü ele alındı. Toplantı akabinde fabrikanın yeni paketleme birimlerinin hizmete alındı.
FABRİKA İÇİN
YATIRIM ŞART
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem’in uzun yıllar Afyon Şeker Fabrikası’nın müdürlüğünü yapan çalışkan bir kişi olduğunu belirtti. Özkaya, “Allah razı olsun Hasan Bey bu fabrikanın yıllarca müdürlüğünü yaptı. Bir Maliye Bakanımız beni arayarak, ‘Sizin Fabrika Müdürünü Daire Başkanı olarak alsak nasıl olur’ diye sordu. Ben de bize daha iyisini, çalışkanını verecekseniz çok iyi olur demiştim. Hasan Bey yetenekli, çalışkan, becerikli bir kişidir. Haklı olarak biraz fazla övmüşüz Genel Müdür Yardımcısı oldu. Bizim için amanın istediği bir tek göz Allah verdiği bir çift göz durumu gerçekleşti. Hasan Bey oraya gidince tabii yılların tecrübesiyle bize konuyu açtı. Başarılı olunması halinde Afyon Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin en iyi fabrikası haline getirileceğini söyledi. Bunun için yatırım yapılması gerekliliğini anlattı” dedi
ÇABALAR SONUCU
YATIRIM KARARI AFYON’A
Hasan Altunkalem’in kendisine Afyon Şeker Fabrikası’nın hedeflenen iyi düzeye gelmesi için gereken yatırımlarda önce Maliye Bakanı’nın ikna edilmesi gerektiği bilgisini verdiğini aktaran Özkaya, “Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’la konuşurken durumu anlattım. Bu konuda yardım istedim. Türk Şeker’in yüz fabrika için bu konuyu önerdiğini belirttim. Bana önce Türk Şeker’in borç durumu gibi nedenlerle buna izin verilemeyeceği söylendi. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, üç dört defa aradı. Hatta Konya’da Sayın Cumhurbaşkanımızla uzunca beraberce konuyu konuştuk. En son bu çalışmayı tek fabrikaya yapmaya karar verildi. Hasan Beyin teknik kapasitesi işin rengini değiştirdi. Böylece Afyon Şeker Fabrikasına yatırımın yapılmasına karar verildi” diye konuştu.
HEDEF PANCAR EKİMİ
DOĞAL KALİTELİ ŞEKER
Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli’yi ev sahipliği nedeniyle teşekkür eden Ali Özkaya, sözlerine merhum Necmettin Erbakan’a dua ederek devam etti. Merhum Erbakan başta olmak üzere Afyon Şeker Fabrikası’nın yapılmasında emeği geçenlerden Allah’ın razı olmasını dileyen Özkaya, “Bölgemize ve şehrimize çok hayırlı bir hizmeti yapmışlar. Şimdi biz ilin milletvekilleri, temsilcileri, siyasi iktidarı olarak onların yapmış olduğu temelini attığı bu fabrikayı daha ileriye götürmek niyetindeyiz. Fabrikamızı, bir adım daha geliştirmek, bölgemizde ki çiftçilerimizin sürekli bir şekilde en yüksek gelir elde ettiği ürün olan pancarı ekmesini temin etmek, tüketicimizin de en kaliteli ve doğal şekeri kullanmasını temin etmek istiyoruz. Malum şimdi ülkemizde iki tür şeker var. Birincisi şeker pancarından elde edilen, ikincisi nişasta bazlı şekerden elde edilen şekerdir” şeklinde konuştu.
EN KARLI ÜRÜN PANCAR
Türk şeker tarafından üretilen pancar şekerinin son derece kaliteli olduğunu dile getiren Özkaya, “Şeker fabrikalarımızın ürettiği şeker son derece kaliteli. Verimli ve doğal şeker üretiliyor. Bizim gibi tatlı yemeyi seven bir millet içinde önemli. Çiftçimiz açısından da pancar ciddi gelir getirici bir ürün. Bir dekar başına hesap ettiğimizde en karlı ürün bugün itibariyle bizim bölgemizde istisnai iller hariç kiraz bazen geçebilir ama en karlı ürün pancardır. Afyon Şeker Fabrikamızın eski müdürü Hasan Bey Türk Şeker’e yönetici olduktan sonra son derece iyi diyaloglar, fabrikamıza yeni yatırımlar getirmeye başladı. Geçen yıl malum yaklaşık 13 milyon liralık bir yatırım olmuştu. Bu fabrika Türk mühendisinin yapmış olduğu ilk fabrika. Bu fabrika Türk mühendisinden sonra Türkiye’deki Türk Şekerin 1-2 kilogram, 5 kilogram ve bir tonluk paketler halinde üretime geçtiği ilk fabrikadır” ifadelerine yer verdi.
AFYON ŞEKER YATIRIM PROGRAMINDA
Afyon Şeker Fabrikasının melastan şeker elde etme kararı verip bu yılki yatırım programına alınan ilk fabrika olduğuna değinen Özkaya şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 23 milyon liralık bir yatırım. Bunun 22 milyon küsurluk kısmı konuldu. İnşallah Sayın Bakanlarımızın geriye kalan kısmı da ek yatırım programıyla alınacak. İnşallah bu fabrikanın karlılığı hem Türkiye’de hem dünyada en üst sıraya çıkacak ki sürekli bir şekilde Afyonkarahisar’ın çiftçisi şeker pancarı ekmeye devam etsin. Burada çalışan kardeşlerimiz sürekli olarak çalışsınlar, ciddi bir rekabet elde edelim. Gıda sektörü çok önemlidir. İleride savaşlar çıkarsa mutlaka gıdadan çıkacak. İnsan nüfusu ve tüketim artıyor. Tam tersine üretim oranları da sabit. Bu fabrikadaki karlılık, verimlilik, süreklilik kavramlarını hep beraber belli bir noktaya götüreceğiz. Şu anda burada 55 kamu çalışanı, 180 kadrolu işçimiz, geçici işçilerimiz, 670 civarında da taşeron işçilerimiz olmak üzere bin kişi çalışıyor. Bir kısmı dönemsel bir kısmı sürekli çalışıyor. Dört bin 500 pancar ekicisi ailemiz buraya pancar veriyor. En uzun mevsimi burada yapıyoruz. Bu fabrikayı çok iyi noktaya getiren hep beraber tüm ekip olarak arzumuz bunun düzenlediğimiz bu basın toplantısıyla birlikte görmektir. Tüm milletimizin bunu görüp Afyon şeker tüm marketlerde yer alarak daha ucuza satılsın. Üretimimizi millet duysun arzusuyla bir araya geldik. İnşallah bunu değişik platformlarda da bu programı yapıp Şeker Fabrikamızı daha iyi bir noktaya götürme arzusundayız”
HİZMET TÜKETİCİNİN
AYAĞINA GİDECEK
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem, Afyon Şekeri yazısının ambalaj vurgusunu gündeme getireceklerini, Ankara’da tanıtım satış mağazası açtıklarını kaydetti. Altunkalem, kar amacı gütmeden halka kaliteli ürünü sunmak niyet ve gayretinde olduklarını açıkladı. Hasan Altunkalem, hizmeti tüketicinin ayağına kadar götürme anlayışı kapsamında ilklerin Afyon Şeker Fabrikası’nda yaşanmış olması prensibinden hareketle bundan sonraki çalışmaların da bu doğrultuda yapılacağını, kendilerine düşen görevi 24 saat esasına göre icra edeceklerini sözlerine ekledi.
ÖNEMLİ VE GÜZEL NOKTAYA ULAŞILDI
AK Parti Milletvekili Hatice Dudu Özkal toplantıda yaptığı değerlendirme de son 15 yılın Şeker Fabrikası açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özkal şöyle konuştu: “AK Parti iktidar olduğundan bu yana Afyon Şeker Fabrikası adına gözlemlerimi söylemek istiyorum. Özellikle çiftlik kısmıyla ilgili ilk yaptığımız araştırma da süt kilo maliyetinin 27-30 kilogram arasında olduğunu tespit ettik. Burarın zararı nedeniyle kiraya verilmesi gerektiğine çalışarak bu kararı verdik. Bu fabrika en karlı nasıl olur, en rantabl nasıl olur? Bunun üzerine 15 yıldır Afyon olarak gerçekten çok kafa yorduk. Afyon kar etmiyor mu özelleşsin mi yönünde ciddi tartışmalar oldu. Geldiğimiz nokta çalışmalar açısından çok önemli bir yere ulaştık. Atıklarımızı değerlendirmek çok güzel ve önemlidir. Hem teknoloji hem kültür anlamında çok önemli bir düzeyi ifade ediyor.”
DUALARLA BİRİM AÇILIŞI YAPILDI
Basın toplantısı ardından fabrikanın yeni birimlerinin resmi açılışı yapıldı. Duaların ardından kurban kesildi. Toplantıda; AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem, Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Fabrika Ziraat Müdür Yardımcısı H. İbrahim Havaslı, Fabrika Teknik Müdür Yardımcısı Erdal Çakıroğlu, Fabrika Personel Müdür Yardımcısı İhsan Yıldırım hazır bulundu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme