• Haberler
  • Genel
  • Şeker Fabrikası özelleştirilmemeli – Kocatepe Gazetesi

Şeker Fabrikası özelleştirilmemeli – Kocatepe Gazetesi

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programının konuğu oldu. Uslu, asgari ücretten siyasete kadar bir çok konuda görüşlerini açıkladığı programda Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programının bu haftaki konuğu Türk-İş İl Temsilcisi Muherrem Uslu oldu. Murat Emre’nin yanı sıra Türkeli [&hellip]

Şeker Fabrikası özelleştirilmemeli

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programının konuğu oldu. Uslu, asgari ücretten siyasete kadar bir çok konuda görüşlerini açıkladığı programda Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi

Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programının bu haftaki konuğu Türk-İş İl Temsilcisi Muherrem Uslu oldu. Murat Emre’nin yanı sıra Türkeli Gazetesi Muhabiri Gökten Ceylan, Haberci Gazetesi Muhabiri Hayati Kanat ile gazeteci Ahmet Sarlık’ın da sorularını yanıtlayan Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi gerektiğini belirtti. Uslu, Afyon Şeker Fabrikası’nın önemine dikkat çekerek “Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi Afyonkarahisar ekonomisi için intihardır. Nasıl SEKA özelleştirildiğinde Afyonkarahisar olarak mağdur olduk, Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi de Afyon ekonomisi için fakirlik anlamına gelir. Tarımda, hayvancılıkta, küspede önemli kayıplar olur. Afyon insanına oradan aşağı-yukarı 100 milyon liralık ulaştırılan bir kaynak var. Bu kaynak, özel sektörün sosyal kaynaklarından çok daha fazla. Bu, siyasetçilerin olsun demesiyle olacak bir iş değil. Herkes Şeker Fabrikası’na sahip çıkmalı. Afyonkarahisar’ın neredeyse yüzde 36’sını etkileyen bir fabrika, bu orandaki insana katkı sağlayan bir fabrika” dedi.
“Asgari ücrete, taşerona girmeyin” telkini
Aynı zamanda Demiryol-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı olduğunu da hatırlatan Muharrem Uslu, bazı çevrelerin kendisine yalnızca demiryolu işçilerinin sorunlarıyla ilgili açıklamalar yapması yönünde telkinde bulunduğunu söyledi. Uslu, “Bir milletvekilinin, sendikamızı ziyarette bize söylediği şöyle bir söz oldu: Başkan, sizi çok seviyorum. Siz, sadece sendika üyelerinizin sorunlarını söyleyin lütfen, dedi. Bu özel sektördür, taşerondur, asgari ücrettir, bunlara girmeyin, dedi. Bizim cevabımızı burada söylememiz yanlış olur. Çalışanların sorunlarını sürekli gündeme getiriyor olmamız nedeniyle bazı kimselerin de tepkisini çekiyoruz. Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. Görevinizi en iyi yapmak istediğiniz zaman, çalışanlarla ilgili tüm konuları araştırmanız ve sorunları gündeme getir-meniz gerekiyor” diye konuştu.
İyi bir sendika başkanı olma gayreti
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır” vecizesi doğrultusunda çalıştığını, bu bağlamda iyi bir sendika başkanı olmaya gayret ettiğini söyleyen Uslu, “Sendikada 20 yıldır görev yapıyorum. 4 tane kooperatif bitirdik. Bu faaliyetler bizim sendikacılık faaliyetleri-miz içindeki faaliyetler. Asgari ücretle çalışanlarımızın Afyonkarahisar’da mağdur olduklarını söylü-yoruz. Çalışanın hakkına saygı duyan işverenin bekçiliğini yaparım. Asgari ücretin üretime nasıl yansıdığı konusunda bilimsel örnekler var” ifadelerini kullandı.
TÜİK verileri esas alınmalı
Belirlenen asgari ücretin Türkiye’deki ihtiyaçlara karşılık vermediğini belirten Uslu, bu konuda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin de dikkate alınmasını istedi. Uslu, şöyle konuştu:
“TÜİK’e göre asgari ücretin 900 lira olması gerekiyor. TÜİK verileri önemli. Çünkü siyasetçiler de topluma bir şey anlatırken TÜİK verilerinden yararlanıyorlar. Şu andaki asgari ücret olan 629 lira, ihtiyacı karşılamıyor. Ancak şu da bilinmeli ki seçimler nedeniyle değişik bir düzenleme olmayacak, asgari ücret 2011 için daha önce belirlenen şekliyle kalacaktır.”
Sendikaşma, gelişme için lazım
Sendikalaşmanın, sendikacılığın hem Türkiye hem de Afyonkarahisar’da zor bir işlem olduğunu ama yine hem Türkiye’niun hem de Afyonkarahisar’ın gelişmesi için önemli olduğunun altını çizen Muharrem Uslu, “Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da da özel sektörde örgütlenme çok zor bir iş.Özel sektördeki sendikalaşma oradaki otoriteyle çözümlenebilecek bir hadise. Sendikalaşmaya karşı gelmek, bu mevzuyu rafa kaldırıp koymak, Türkiye için bir intihardır. Sendikanın g��çlü halinin Türkiye’ye büyük katkısı olacaktır. Biz kapalı kapıya omuz verdik. Bazı insanlar açık kapıya omuz veriyor, biz kapalı kapıya omuz veriyoruz” şeklinde konuştu.
Taşeronlaşmaya karşı konuldu
Sendikalaşma yolunda çeşitli sorunlarla karşılaşıldığını da belirten Uslu, taşeronlaşmayı da eleştirilmesi ve engellenmesi gereken bir hareket olarak niteledi. Uslu, “Sendika toplu sözleşmeyi yaparken oradaki bütçeyi esas alır. Bütçeye göre işçi, bütçeye göre ücret, bütçeye göre davranış biçimi sergiler. Özel sektörün herhangi bir yerinde örgütlenme olsun, oradaki işçi sendikası oranın üretim kalitesini, verimliliğini hem de kârlılığını düşünerek o özel sektörle birlikte çalışır. Siz demokratik tepkinizi koyduktan sonra siyasi iradenin size bakışı önemli. Siyasi irade, ‘Ben irademi taşeron çalışmasından yana kullanıyorum’ dedikten sonra sivil toplum örgütlerinin herhangi bir yetkisi söz konusu değil. Bazı sendikalarımız, taşeron işçilerin sendikalara üyelikleri ile ilgili dava açıyorlar. Taşeron işçiyi sendikaya üye yapma çabaları var. Burada taşeron da olsa, özel sektör de olsa, kamuda da olsa, nerede olursa olsun çalışan kişi, bulunduğu yerde sendikanın üyesi olabilmeli. Çalışan kesimin kendi imkanını ve mutfağını planlamasına engel olan bir süreç ortaya konuluyor. Çalışan kesim, kendi başına bütün planlamasını yapsın diye bir anlayış var. Çalışan kesimin yasal haklarının kullanımının dahi Türkiye’de sağlıklı zeminde yürütemiyor” dedi.
“Muhalefet milletvekili çıkarmalı”
Toplumun hem sendikalaşma hem de asgari ücretin artırılması konusunda bilinçlendirilmesinde basın yayın kuruluşlarına da görev düştüğünü hatırlatan Türk-İş Temsilcisi Muharrem Uslu, siyasete ilişkin görüşlerini de açıkladı. 2011 Genel Seçimlerinde milletvekili aday adayı olmayacağını vurgulayan Uslu, AK Partili yetkililerin “Afyon’da 5 milletvekili çıkarırız” sözlerine de karşı çıktı. Uslu, şu ifadeleri kullandı:
“Muhalefetin Afyonkarahisar’da milletvekili çıkartması lazım. 5-0 olmasının Afyonkarahisar’ın 4 yıllık gelişimine olumlu yansıyacağını ben siyaseten kabul etmiyorum. 5-0 olması, Afyonkaraisar’ın gelişmesine, Afyonkarahisar’ın büyümesine, siyasi hareketine olumlu bir sonuç olarak çıkacağını söyleyemem. Diğer partilerimizin de mutlaka buradan milletvekili çıkarması gerek. Milliyetçi Hareket Partisi daha önce burada birinci parti oldu. CHP, ilk günden beri burada milletvekili çıkartıyor. İktidarın Afyonkarahisar’daki oyu da biliniyor. Referandumda Afyonkarahisar’da yüksek oranda ‘evet’ oyu çıktı, Afyonkarahisar’da ‘evet’ oyu çıkması kadar normal bir şey yok. Afyonkarahisar’daki muhalefet partilerinin Afyonkarahisar siyaseti açısından çok olumlu bir sonuç vereceğini düşünüyorum.”
“Arka bahçe değiliz”
Son dönemde Türk-İş olarak siyasi partileri ziyaret ettiklerini hatırlatan Uslu, “Partilere yaptığımız ziyaretler, iade-i ziyaretler. Muhalefetten destek isterim, iktidara da bu işi çözdürmek zorundayız. Buradaki sorunları görmemezlikten gelemezsiniz.
Planlarında programında sosyal devleti esas alan partiler, çalışanların nezdinde de önemli bir yere gelecektir. Fikir bazında herhangi bir partinin arka bahçesi değiliz” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme