Şeker Fabrikası, ekonomiye 400 milyon liralık katkı sağlıyor
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılışı için tören düzenlendi. Törende konuşan Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, ülke ekonomisine 400 milyon liralık katma değer sağladıklarını belirtti Murat ARISOY Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılışı töreni, Afyon Şeker Fabrikası’nda gerçekleştirildi. [&hellip]
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılışı için tören düzenlendi.
Törende konuşan Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, ülke ekonomisine 400 milyon liralık katma değer sağladıklarını belirtti
Murat ARISOY
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılışı töreni, Afyon Şeker Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Törene Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kamil Kıcıroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, siyasi parti temsilcileri ile işçiler katıldı.
KÂRLILIĞI EN YÜKSEK FABRİKA
Törende konuşan Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, Şeker Fabrikası’nın ülke ekonomisine katkı sağladığını kaydetti. Altunkalem, “Fabrikamızda Geçtiğimiz yıl 778 bin ton pancar işlenerek 100 bin 360 ton kristal şeker, 30 bin ton melas, 257 bin 764 ton pancar posası üretimi gerçekleştirilmiş ve bu faaliyetler sonucunda ülke ekonomisine 378 milyon lira katma değer sağlanmıştır. Fabrikamız bu üretim değerleri ile kamuya ait şeker fabrikaları içinde karlılığı en yüksek fabrika olmuştur” dedi.
725 BİN TON PANCAR ÜRETİLECEK
Fabrika hakkında genel bilgiler veren Altunkalem, “Fabrikamızda; bu yılda 7 Adet Ziraat Bölge Şefliğimizin önderliğinde, 128 köyde, 4 bin 743 Üreticimizle 780 bin ton A kotası ve 39 bin Ton C Kotası Pancarı olmak üzere toplam 819 bin ton pancar üretim sözleşmesi yapılmış, 127 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. 2015-2016 kampanya döneminde fabrikamız sahasında 725 bin (Bedeli Ödenen) ton pancar üretilecektir” diye konuştu.
ÖZELLEŞTİRME,
PERSONEL, TEKNOLOJİ…
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu da Fabrika’da yaşanan sıkıntılardan bahsetti. Karamoçu, “Hepimizin bildiği gibi ülkemizde yarattığı istihdam ve yerli katma değer ile ülkemiz tarımının gelişmesine büyük katkı sağlayan sektörlerden olan şeker sanayi 14 yılı aşkın süredir devam eden özelleştirmenin tehdidi altında, eskiyen teknoloji, nitelikli personel ihtiyacı, düşük kapasite ile çalıştırılma zorluklarıyla karşı karşıyadır. Ayrıca her yıl kotası artırılan, insan sağlığına zararlı olduğu kanıtlanan, şeker sektörünü büyümekten alıkoyan nişasta bazlı şeker üretimi, kaçak yabancı menşeli şeker girişleri, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı, pancar destekleme politikalarındaki zafiyet, sanayimizin yüz yüze bırakıldığı yatırım ve istihdam sorunlarının çözüme kavuşturulmaması, şeker sanayisini yok etmek için oynanan oyunlar şekersanayindeki üretimi zorlaştırmakta ülke ekonomisini zarara uğratmaktadır” şeklinde konuştu.
PANCARLA İLGİLİ TÜM SORUNLAR AŞILACAK
Törene katılan siyasetçilerin gündeminde ise Şeker Fabrikası’na yapılan ve yapılmayan yatırımlar vardı. Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, pancarın Afyonkarahisar için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Parsak, “Pancar bu topraklar için ekmek demek, su demek, ilkokula giden çocuğuna çanta, üniversiteye giden çocuğuna harç parası, rahmete kavuşan anasına kefen parası, hastaneye giden babasına sağlık gideri demek. Bu topraklarda pancar demek, ekmek demek, hayat demek. Pancarda Afyonkarahisar’ın ne derece önemli olduğunu yakinen bilen birisiyim. Henüz siyasi çalışmalara başlamadan önce, Pancar-Polar Fabrikaları’nda ödenmeyen tutarların ödenebilmesi için Afyonumuzun tüm ilçelerinde, belde ve köylerinde meslek çalışması yaptım. Pancar, son derece stratejik bir ürün demek. Sıradan bir ürün değil. Son 13 yıldır üreticinin mağdur edildiğini, süreç içinde yok edilmek istendiğini görüyoruz. Yaklaşmakta olan MHP iktidarında pancarla ilgili, nihai tüketiciler de dahil kimsenin sorunu kalmayacakır” dedi.
ŞEKER FABRİKASI
TAM KAPASİTE ÇALIŞACAK
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da geçici işçilerin sorunlarını dile getirdi. Köksal, “Burada benim gördüğüm en b��yük sorun nitelikli eleman sıkıntısı ve özelleştirme. Yıllardır Şeker Fabrikası’nda nitelikli eleman ihtiyacından bahsediliyor. Şimdi ben size soruyorum: Burada geçici işçi kadrosuyla çalışan arkadaşlarımız, bu işi en iyi bilenler değiller midir? Eğer bir nitelikli eleman ihtiyacı varsa geçici işçi olan arkadaşlarımızın kadroya alınmasıyla bu sıkıntı aşılamaz mı? CHP iktidarında geçici kadroda çalışan tüm işçi kardeşlerimize kadro hakkı tanınacak. Pancar üreticileri bu yıl da dertli. Bu yıl hava muhalefeti nedeniyle büyük zarara uğradılar. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında pancar kotası kalkacak. Afyon Şeker Fabrikası, tam kapasite ile çalışacak. Pancar bazlı şeker üretimine ne yazık ki sahip çıkamıyoruz. AKP’nin yanlış politikaları yüzünden şekerimizi kaybediyoruz. 2 Kasım sabahı CHP iktidarında, geçici işçiler kadroya alınacak. Bunun sözünü veriyoruz. Pancar üreticisinin sorunları giderilecek” ifadelerini kullandı.
BU FABRİKAYI SİYASİLER YÖNETMİYOR
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ise anlatılanların çoğuna hak verdi. Hazine’nin Şeker Fabrikası’na destek vermediğine dikkat çeken Ürün, şöyle devam etti:
“Şeker, pancar, Afyon’da herşeydir. Sorunları çözmek için nasıl uğraştığımıza herkes şahittir. Genel Müdürlük nezdinde, ilk yapılan özelleştirmenin engellenmesi için, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nda Sayın Başbakan’ın onaylamaması için gayretlerime herkes tanık. Fabrikanın verimliliğinin artması, geçici kadrodaki arkadaşlarımızın asil kadroya alınması noktasındaki gayretlerimizi, Şeker’le ilgisi olan herkes bilmektedir.
Maalesef AK Parti hükümeti döneminde Hazine’den Şeker Fabrikası’na destek verilmedi. Alınmış karar gereği Şeker Fabrikası, kendi yönetimine bırakıldı. Geldiğimiz noktayı söyleyeyim: Trilyondan fazla borç, emeklilik kıdem tazminatı gelen kardeşlerimizin tazminatlarının ödenirken bile kredi kullanılması gerçekliği… Bu fabrikayı siyasiler yönetmiyor. Bu şirketi, bu şirkette çalışanlar yönetiyor. Milletvekili olarak da gayretlerimizin akim kalmasının pek çok sebebi var. Uluslararası bir baskı diyemeyiz ama yerli firmalarımız da oldu. Nişasta bazlı şeker üreten Konya’da bir firmamız var. Daha önce bir yabancı firma vardı. Burada verimliliği artırmak için inovasyon şart. Birbirimizi sevmemiz ve ataletten kurtulup çok çalışmamız gerekiyor.”
Kürsü ile dinleyicilerin söz yarışı
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılış töreninde, kürsü ile
dinleyiciler arasında zaman zaman ikili konuşmalar geçti. Geçici işçiler kadro istedi, siyasetçiler birbirilerine mesaj verdi
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Afyon Şeker Fabrikası 39’uncu işletme yılı pancar alım kampanyası açılış töreninde, ikili konuşmalar, Afyon Şeker Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Balık’ın hitabı sırasında başladı. Balık, “Şeker Fabrikası özelleşecekse Konya’daki Torku gibi olmalı” deyince, dinleyenlerden bir kişi “3 sene önce Sayın Halil Ürün de bunu söyledi. Biz özelleştirme istemiyoruz. Şeker işçisinin yanında özelleştirmeden bahsetmeyin” diye bağırdı. Balık da “Hepimiz özelleştirmeye karşıyız, ama böyle bir durum olursa diye söylüyorum” şeklinde konuştu.
İZMİR TARTIŞMASI
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ise, kürsüden önce CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’a, ardından da MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’a mesaj verdi. Ürün ile Burcu Köksal arasındaki karşılıklı konuşma şöyle gerçekleşti:
-Ürün: Eleştirilere saygı duyuyorum. Ama gerçekler bu kadar basit değil. Şeker Fabrikası’nda 250 küsur tanesini biz kadroya geçirdik. Cumhuriyet Halk Partisi, bütün geçici işçileri kadroya geçireceğiz diyor. Saygı duyuyoruz. Ama önce iktidar olduğunuz belediyeleri kadroya alsanız ya.
-Köksal: İzmir’de taşeron işçimiz yok.
-Ürün: İzmir’de binlerce geçici işçi çalışıyor.
-Köksal: İzmir’de taşeron işçimiz yok.
-Ürün: İzmir’e gidin, bakın.
TERÖR TARTIŞMASI
Milletvekili Halil Ürün, MHP’li Mehmet Parsak’ın sarf ettiği “Ülkemizde her kesimin terörü lanetlemesi bizim de paylaştığımız bir duygudur, paylaştığımız bir düşüncedir. Ben de Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili olarak terörü, teröristleri ve teröre yol açan, terörizme ön açan kim varsa herkesi lanetliyorum” sözlerine karşılık şu ifadeleri kullandı:
-Ürün: Her türlü terörü lanetlemek en baş görevdir. Allah hepsini kahr-u perişan eylesin. Mehmet Bey dedi ki ‘Teröre yol açanları da lanetliyorum’. Evet, ben de lanetliyorum. Ama şehitlerden rant elde edenleri ne yapalım?
-Parsak: Onlara da lanet olsun.
-MHP İl Başkanı Raşit Demirel: Teröre yol açanlar tanımından neden rahatsız oldunuz?
-Ürün: Olmadım efendim.
BEKİR EYDEMİR’İN HİZMETİ ÇOKTU
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyon Şeker Fabrikası’nın Merhum Müdürü Bekir Eydemir’i de hayırla yâd etti. Ürün, Bekir Eydemir’in Afyon Şeker Fabrikası’nda çok emeği olduğunu kaydetti.
ADAPAZARI FABRİKASI EMİRDAĞ’A TAŞINSIN
Afyon Şeker Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Oynağanlı, Afyon Şeker Fabrikası’nın daha verimli çalışması için bir fikri gündeme getirdi. Oynağanlı, “Adapazarı Şeker Fabrikası, Emirdağ’a taşınırsa, verim artacaktır” dedi.
TUVALET İSTİYORUZ
Şeker Fabrikası’na pancarlarını ilk teslim eden üreticilere hediye verme merasimi sırasında bir kamyoncu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’e yakyaşarak “Sayın Vekilim, derdimizi kime söyleyeceğiz. Biz kamyoncuların tuvaleti yok. Fabrika içinde tuvalet istiyoruz” dedi.