• Haberler
  • Genel
  • Şeker fabrikaları, çevreyi ve insanı ön planda tutuyor

Şeker fabrikaları, çevreyi ve insanı ön planda tutuyor

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 2010-2011 pancar işleme kampanyaları değerlendirme toplantısı Afyon Seker Fabrikası'nda başladı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdür Yardımcısı Abbas Sueri'nin başkanlığını yaptığı toplantıya, 25 şeker fabrikası işletme müdürü yanı sıra Makine ve Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası imalat müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan Abbas Sueri, şeker fabrikalarında çevreye, insan sağlığına ve hijyene önem verdiklerini söyledi [&hellip]

Şeker fabrikaları, çevreyi ve insanı ön planda tutuyor

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 2010-2011 pancar işleme kampanyaları değerlendirme toplantısı Afyon Seker Fabrikası’nda başladı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdür Yardımcısı Abbas Sueri’nin başkanlığını yaptığı toplantıya, 25 şeker fabrikası işletme müdürü yanı sıra Makine ve Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası imalat müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan Abbas Sueri, şeker fabrikalarında çevreye, insan sağlığına ve hijyene önem verdiklerini söyledi

Pancar işleme ve fabrikalardaki revizyon konularının tartışılacağı ve 4 buçuk gün sürecek toplantının açılışında konuşan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdür Yardımcısı Abbas Sueri,”Bilindiği gibi şeker üretiminde en önemli unsurlardan biri hammadde, diğeri de enerji maliyetleri. Enerji maliyetini minimuma indirme noktasında tüm faaliyetlerimiz devam ediyor. Ayrıca şeker fabrikaları, çevre yatırımlarına çok büyük önem veren, insan sağlığı ve hijyeni ön planda tutan fabrikalardandır. Revizyon çalışmalarımızda da gıda güvenliğini önde tutan çalışmalara devam etmekteyiz. Türkiye’de ortalama optimum kampanya süresi 90-100 gün civarındadır. Bazı fabrikalarda ise kota kadar pancar üretimi yapılamamakta, kampanyalar çok kısa sürmekte, bu da şe-kerin maliyetini önemli ölçüde artırmaktadır” dedi.
Yakıt giderleri, maliyetin
yüzde 10’u
Yakıt giderlerinin azaltılması gerektiğinin altını çizen Sueri, “İşletme malzeme-lerinin ve ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi gerekmektedir. Yakıt giderleri de şeker üretimi maliyetinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Yakıt tüketiminin de revize edilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Enerji tüketiminde ve-rimliliğin artırılması çalışmalarının takip edilmesi ve sonuçlandırılması gerekmektedir. Başarılı bir kampanya için iyi bir revizyon döneminin geçirilmesi şarttır” diye konuştu.
2010-2011 kampanyasında 9 milyon 613 bin ton pancar işlenerek 1 milyon 259 bin 650 ton kristal şeker elde edildiğini aktaran Sueri, “Şeker üretiminde en büyük maliyetlerden biri de yakıttır. Fabrikalarımızda yakıt olarak linyit, kükürtlü sıvı yakıt ve doğalgaz kullanılmaktadır. Yakıt cinsleri seçiminde çevre sorunları, yöresel etkenler ve kazan özellikleri belirleyici olmaktadır” ifadelerini kullandı.
20 fabrikada gıda üretim
izin belgesi var
Şirkete bağlı 20 şeker fabrikasında gıda üretim izin belgesi olduğunu aktaran Sueri, olmayan 5 fabrikaya da izin belgesi alma çalışmaları devam ettiğini bildirdi. Sueri, son yıllarda tarımsal ve teknolojilik verimlilik açısından hedef değerlere ulaşma konusunda olağanüstü özveri ve gayret göstererek başarılı bir kampanya geçiren müdürlerden daha ileri hedeflere gidilmesi konusunda gayret beklediğini kaydetti.Sueri, 4 buçuk gün sürecek toplantıda şeker fabrikalarının işletmede karşılaştıkları sıkıntıların dile getirileceğini, dile getirilen sıkıntılar hakkında çözüm önerilerinin bulunacağını söyledi. Sueri, çalışmaların sonucunun genel müdürlükte değerlendirilip, bu konuda daha iyi nasıl olunacağı konusunda çalışma yapacaklarını bildirdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme