'Şehrin lokomotifi' tam gaz – Kocatepe Gazetesi
Avrupa standartlarında bir kampüsle, dünya üniversitesi olma hedefiyle yola çıkan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden biri oldu. Son bir yılda açılan 4 yeni fakültesiyle öğrenci sayısı 36 bini aşan AKÜ'nün Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, şehrin lokomotifi olan AKÜ'nün yeni projelerini Kocatepe Gazetesi'ne anlattı. Sağlık alanında yatırımlardan yeni yapılacak Kanser Hastanesi'ne, [&hellip]
Avrupa standartlarında bir kampüsle, dünya üniversitesi olma hedefiyle yola çıkan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Türkiye’nin en hızlı büyüyen
üniversitelerinden biri oldu.
Son bir yılda açılan 4 yeni fakültesiyle öğrenci sayısı 36 bini aşan AKÜ’nün Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, şehrin lokomotifi olan AKÜ’nün yeni projelerini Kocatepe Gazetesi’ne anlattı. Sağlık alanında yatırımlardan yeni yapılacak Kanser Hastanesi’ne, yeni açılacak bölümlerden Ar-ge çalışmalarına kadar pek çok konuyu ilk kez kamuoyuyla paylaşan Rektör Prof. Dr. Solak, tüm Türkiye’de aramasına rağmen troleybüs bulamadığının ilginç öyküsünü de anlattı.
TEK AMAÇ AFYONKARAHİSAR MEMNUNİYETİ
(Kocatepe) Bu yıl öğrenci sayısında büyük bir artış oldu. Yeni eğitim öğretim yılına bir çok yeni hizmet binasıyla girildi. Güzel Sanatlar ya da hastane binalarında çalışmalar tamamlandı mı?
(Prof. Dr. Solak) Yeni açılan bölüm ve fakültelerle hızla büyüyor. Öğrenci sayımız da büyümeye paralel olarak artıyor. Öğrenci sayımız 36 bini aştı. Öğretim elamanlarımızın ve öğrencilerimizin konforunu düşünerek, günlük ihtiyaçlarını mümkün olduğunca gidermeye çalışıyoruz. Güzel Sanatlar Fakültesi ile Teknoloji yeni yerlerinde hizmete başladı. Elektriği, suyu, telefonu, interneti tamamlandı. Asfalt ve çevre düzenlemesi ile bizzat ilgilendim. O alana 5600 metrekare asfalt döküldü. Çok şirin bir yer oldu. Ortada beşgen şekilli bir kafe, lokanta ve üç renkli tabanda asfaltlar. Binalarda 18 dersliği açtık. Bu sınıflarda projeksiyonlara kadar her şey var. Laboratuarlarla beraber 55 tane eğitim birimi açtık. Hiç bir aksama olmaması için ben dahil tüm görevlileri herkesi orada tutuyorum. Öğrenci Afyonkarahisar’a geldiği, burayı kazandığı zaman içleri rahat etsin istiyorum. Örneğin bir öğrenci Eskişehir’i kazanınca herkes ‘orada sorun yok’ diye bir düşünce içine giriyor. İnsanlar Anadolu Üniversitesi ‘yapmıştır, yapar’ diyor. İşte ben Afyon Kocatepe Üniversite’nde de bunu yapmak için uğraşıyorum. Tüm Türkiye’de bir Afyonkarahisar ve Afyon Kocatepe Üniversitesi algısı yaratmaya çalışıyorum. O memnuniyeti ve garantörlüğü sağlamaya çalışıyorum. Ben çalışanlara, daire başkanlarına bir süredir idari ofislere gelmeyin, çalışmaların olduğu yere gidin diyorum. Herkesi çalışmaların sürdüğü bitmesi gereken yerlere gönderiyorum. Hukuk bitti, açıldı. Diş Hekimliği bitti açtık hizmete başladık. Fizik Tedavi Rehabilitasyon’a gidin her ayrıntıyı tekrar tekrar gözden geçirin diyorum. Orası da bitti. Sadece çevre düzenlemeleri kaldı. Bu nedenle herkesi seferber ettim. Günde bir kez bütün daire başkanlarıyla orayı ve diğer çalışma yapılan yerleri inceliyoruz. Buradaki tek amacımız Afyonkarahisar’ın memnuniyeti.
KAMPÜS İÇİNDE KAMPÜS KURULUYOR
(Kocatepe) Eğitim öğretim yılında açılacak ya da kısa süre içinde tamamlanacak diğer yatırımlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
(Prof. Dr. Solak) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Teknoloji Fakültesi’ni hizmet açtık. Devlet Konservatuvarı ve Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu’nu da bu ay içinde açacağız. Sinema Televizyon bölümünün yeni hizmet birimini de açıyoruz. Kasım ayının sonunda hatta basınla birlikte açılış yapacağız. Gıda Araştırma Uygulama Merkezi de o bölgede tamamlandı ama tamamen Kasım’da açılacak. O bölgede dört tane stüdyo açıyoruz. Ama eğitim öğretim başladığı anda dersliklerin açılmasını, o konuda gecikme olmamasını istedim. Devlet Konservatuvarı yeni binasını da hazır. Konservatuarda 25 tane çalışma odası yaptık. Bu çalışma odaları ses yalıtımına karşı izolatörlü olarak yapıldı. Bu türde konservatuar derslikleri Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Üstelik derslikler de ses yalıtımı için izolatörlü olarak yapıldı. Böyle bir konservatuar Türkiye’de ilk kez yapıldı. Diğer üniversitelerden gelen konservatuar öğretim üyeleri, ‘bize gidin burada çalışın diyorlar. Biz böyle güzel bir konservatuar görmedik’ diyorlar. Biz yapmış olmak için yapmayalım, yaptığımızla bir fark yaratalım istedik. Bir kere yapalım adam gibi yapalım hedefindeyiz. Konservatuarın yanına da Uzaktan Eğitimi Meslek Yüksekokulu’nu yaptık. Onun yanında da Radyo ve Televizyon buluyor. Yani bütün bilişim sistemlerini, iletişim bilimlerini orada toplad��k. Bir nevi kampüs içinde kampüs kuruyoruz. Afyonkarahisar’da ikinci bir kampüs daha doğuyor da diyebiliriz. Amaç her şeyin derli toplu olması. Oturma gruplarını bile hazırladık. Orası cıvıl cıvıl bir yer olacak. İnsanlar belki inanmaz ama kantiniyle bile ilgileniyorum. Bir kahve firmasıyla görüştüm. Yeni sistem paramatikli makinelerden sipariş vereceğim. Makine bozuk para durumuna göre 13 farklı ürünü verebiliyor. Yanında da kraker makineleri olacak. Öğrenci vakit kaybetmeden ne istiyorsa alacak. Öğrenci farklılığı ve memnuniyeti yaşayacak.
45 ÜLKEDEN YABANCI ÖĞRENCİLER
(Kocatepe) Bu yıl ilk kez yabancı öğrenciler de AKÜ’ye kayıt oldu. Bu üniversitemizi ve Afyonkarahisar’ı nasıl etkileyecek?
(Prof. Dr. Solak) YÖK’e yabancı öğrenci almak istediğimizi belirttiğimizde bize ne kadar kontenjanınız var dediler. Tüm fakültelerle konuşarak bu yıl için 497 yabancı öğrenci kapasitesi tespit ettik. YÖK’ten onaylanınca 53 ülkeden 1286 kayıt oldu. Yani daha başladığımız ilk yıl belirlediğimiz kapasitemizin 3 katı kadar talep aldık. 8 ülkenin kayıtlarını eksikler nedeniyle reddettik. 45 Ülkeden başvuran 465 kesin, 198 yedek kaydı ÖSYM gibi ilan ettik. Yabancı öğrenciler burada paralı okuyacak, ev tutacak ya da yurtlarda kalacaklar. Burada yaşayıp şehir ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaklar. Ahıska Türkleri’nden 50 öğrenci geldi kayıt oldu. Tunus Sağlık Bakanlığı’ndan bir doktor geldi öğrenci olarak kayıt oldu. Musul’dan iki kız, Bosna Hersek’ten erkek öğrenciler geldi. Çin’den, Moğolistan’dan ve Almanya’dan özellikle de gurbetçilerin çocuklarından öğrencilerimiz var. ABD’den gelip Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptıran öğrenci bile var. Bu öğrenciler Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin ve Afyonkarahisar’ın imajını değiştirecek. Marka değerini arttıracak. Üstelik bu öğrenciler şehre gelir sağladığı gibi yeni gelecek öğrencilerin de önünü açacak. Bu nedenle Afyonkarahisar’daki herkesten yabancı öğrencilerimize de sahip çıkmalarını istiyorum. Bu öğrenciler Afyonkarahisar’ın geleceği ve tanıtım fırsatıdır.
GÜVENLİK VE BARINMA GARANTİSİ VERDİK
(Kocatepe) Yabancı öğrencilerden bu kadar ilgi bekliyor muydunuz?
(Prof. Dr. Solak) Yabancı öğrenci sayısını birkaç yıl içinde 3 Binin üzerine çıkarmayı istiyorum. Yabancı öğrenciler Afyonkarahisar’ın gelişimine de katkı yapacak. Burada yaşayacak ve buraya kazandıracaklar. Örnekle açıklamak gerekirse komşumuz Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nde 4 bin 60 yabancı öğrenci var. Bizim de hedefimiz toplam öğrencinin yüzde 10’unun yabancı öğrenci olması. Yani 36 Bin öğrencimiz olduğuna göre 3 bin 600 yabancı öğrenci alabileceğiz. Ben Afyonkarahisar’ın en iyi tanıtım aracının öğrenci olduğunu düşünüyorum. Bu öğrencilerden daha iyi ve olumlu bir tanıtımı yapmanız çok zor. Ama yabancı öğrenciler buraya çok kolay gelmiyor. Bu öğrencilerin buraya gelmesi için Bakü’ye iki defa gittim. Hatta birinde Vali beyle birlikte gittik. Büyükelçilerle tek tek gidip görüştüm. Berlin’e, Viyana’ya, Paris’e gidip görüşmeler yaptık. Geçen hafta yine bir fuar için Kiev’deydik. Oralarda stant açtık. Fuarlara katılıp stant açarak okulu, hastaneyi, binaları, öğretim üyelerini, imkanları tanıtıyoruz. İngilizce ve Rusça tanıtım broşürleri hazırladık. Kısacası kimse tanımadığı bilmediği bir yere, bir ülkeye, bir okula kolay kolay gitmiyor. Gidip tanıtıp, anlatıp hatta barınma ve emniyet için garanti vermeden hiç bir yabancı öğrenci gelmiyor. Biz bu garantileri vererek öğrencileri Afyonkarahisar’a çektik. Çünkü dünyaya açılmak demek herkesin kendini ispat etmesi demektir. Dünya üniversitesi olmak, bu kültür birlikteliği ve gelişimi sağlamak bu yüzden çok önemli.
DİNLER AKÜ’DE BULAŞACAK
(Kocatepe) Yabancıların uyumuyla ilgili bir sorun yaşanır mı? Yurtlarla bu konuyu görüştünüz mü?
(Prof. Dr. Solak) Yabancı öğrenci alımı için yola çıktığımızda ‘Afyon’u kim tanır’ ya da ‘Afyon’a kim gelir’ gibi yorumlar aldık. İyi bir tanıtım çalışması ve alt yapı ile ilk yıl 1300’e yakın yabancı öğrenci başvurusu aldık. Hatta bu işle ilgilenen arkadaşlar bu kadar ilgi beklemediklerini ve çok şaşırdıklarını söylediler. Ama biz kendimizi iyi tanıtınca, iyi çalışıp iyi hizmet edince ve amacımız bilime ve gelişime katkı olunca her şey oluyor. Biz siyasetten ve ideolojilerden uzak durarak geleceğin Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar’ı için gelişme için güven ortamını yarattık. Biz dünya üniversitesi olacağız diyerek yola çıktık. Herkesin görüş ve inancına da saygılıyız. Mesela yabancı öğrenciler için sosyal alanları açmanın yanı sıra eğer gelenlerden dindar varsa onların yerlerini açacağım. Hıristiyan, Musevi, Budist kim gelirse gelsin her türlü imkanı tanıyacağım. İsteyenler için küçük hizmet alanları yapacağız. Ben İngiltere’ye gittiğimde, dinimi sordular, ben ‘Müslüman’ diye cevap verdiğimde ise ‘ibadet eder misin’ diye sordular. İbadet yaparsan al bu ibadetini yapabileceğin bir odanın anahtarı diyerek bana ibadet yapabileceğim bir odanın anahtarını verdiler. Biz de böyle yapacağız. Gelen öğrenciye sorup, bir ihtiyacı olup olmadığını öğreneceğiz. Dindar mısın, ibadet etmek istersen burası senin diyeceğiz. İbadetini yapmak isteyene bir oda verip örneğin üzerine Mini Church (Kilise) yazacağız. Bunun hazırlıklarını da yapıyorum. Böyle olunca yabancı öğrenci de bize güvenecek. Üniyurt ve devlet yurdu yöneticileriyle görüştüm. Onlardan öğrenciyi kırmamalarını istedim. Öğrencilerin tüm isteklerini sağlamalarını istedim. Kimse kırılmasın, kimse sokakta ya da bir ihtiyacı karşılanmamış kalmasın. Biz burada hoşgörü ve sevgi ortamı oluşturuyoruz. Aynı anda bir çok şeyi yapıp kimseyi ayırmayacağız. Bu strateji ve anlayışla dünya üniversitesi olacağız. (Devamı Yarın)