Şehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) iş birliğinde Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni, 'Şehrin Geleceği Geleceğin Şehirleri' alt başlığı ile AKÜ ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirildi. Şölen'de sunulan bildirilerin kitaplaştırılacağı kaydedildi

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TYB Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Sosyal Güvenlik Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan, Ankara Üniversitesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ile bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

Şehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

8 OTURUM, 41 AKADEMİSYEN 31 BİLDİRİ

 “Şehir, Kültür ve Kimlik İnşası, Yaratıcı Şehirler ve Şehir Kültürünün Yeniden İnşası, Kültür, Sanat ve Şehir, Şehrin Dönüşümü, Dayanıklı Şehirler, Şehirde Yerel Kültürün Sunumu, Şehir Kültürü ve Afyonkarahisar, Şehirleşme ve Göç” gibi farklı temalarda 8 oturumda 41 akademisyen toplam 31 bildiri sunduğu Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığını yaptığı Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Geleceğin Şehirleri ve Şehirlerin Geleceği” açılış oturumu ile başladı.

Şehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

ŞEHİR KÜLTÜRÜ HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLDİ

Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleninin ilk günü ilk oturumunda Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başkanlığında gerçekleşti. “Şehir, Kültür ve Kimlik İnşası” temasıyla gerçekleştirilen oturumda; Prof. Dr. Hüseyin Tutar “Kent Kimliği ve Göçmenlerin Bu Kimliğe Uyumlulaştırılmasını Kolaylaştıran Aktörler”, Prof. Dr. Murat Şentürk “Turizm ve Nostaljinin Yeniden Üretimi Yerine Konut Çevresine Dayalı Yaratıcı Kültür Endüstrileri ve Yaşama Kültürü”, Prof. Dr. Mustafa Orçan “Şehir Üzerine Yeniden Düşünmek”  ve Doç. Dr. Emrullah Kılıç “Kadim Dönemden Modern Dönemlere: Şehir” konularını anlattı. “Yaratıcı Şehirler ve Şehir Kültürünün Yeniden İnşası” temasıyla Prof. Dr. Murat Şentürk’ün başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda; Prof. Dr. Cantürk Kayahan, Arş. Gör. Atahan Demirkol “Şehir Kültürünün Oluşumunda Tematik Parkların Önemi: Tivoli Örneği”, Doç. Dr. Bedir Sala, Sümeyye Evran “Yerel Kültürün Dijital Sunumu: Afyonkarahisar Örneği”, Arş. Gör. Serkan Çelik “Yaratıcı Kentler ve Kent İmgesi: Yaratıcılık ve Kültürel Ekonominin Şehirleşme Dinamikleri Üzerindeki Etkileri”, Arş. Gör. Dr. Büşra Turan Tüylüoğlu “Londra Kültür İlçesi Programının (London Borough of Culture) Yaratıcı Kentler Bağlamında İncelenmesi” konularını değerlendirdi. “Kültür, Sanat ve Şehir” temasıyla Doç. Dr. Muhammed Enes Kala başkanlığında gerçekleştirilen üçüncü oturumda ise; Asım Öz “Sınırlı Dünyada Sınırsız Dünyanın Kapılarını Aralamak: Ersin Nazif Gürdoğan’ın Şehir Yazıları Üzerine”, Arş. Gör. Hakan Yılmaz “Şehir Kimliği ve Hafızası Bağlamında Belgesel Sinema: ‘Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı’ Belgeseli Örneği”, Eyyüp Akyüz “Modern Türk Şiirinde Kent”, Dr. Mustafa Okan Kızılay “Müzik, Kültür ve Şehir: Frederik Chopin’in Varşova’ya Katkıları” sunumlarını yaptı. “Şehrin Dönüşümü” temasıyla Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş başkanlığında gerçekleştirilen dördüncü oturumda; Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Arş. Gör. Ahsen Begüm Altuntaş “Öğrencileştirme Kavramı Bağlamında Mekânın Dönüşümü: Erenler Örneği”, Arş. Gör. Rabia Nur Kılıç, Doç. Dr. Mustafa Köse Urban Atlas ve CORINE verileri Kullanarak Kentsel Gelişimin Değerlendirilmesi: Afyonkarahisar Örneği”, Öğr. Gör. Mehmet Akif Çakırer “Afyonkarahisar’ın Kültürel Mirasın Korunmasında Sakin Şehir’in (Citta Slow) Önemi ve Afyonkarahisar’ın İlçelerinin Üyelik Potansiyeli” konularını anlattı.

Şehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

SON GÜN OTURUMLARI

Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleninin ikinci gününde “Dayanıklı Şehirler” temasıyla Doç. Dr. Bedir Sala başkanlığında gerçekleştirilen beşinci oturumda; Dr. Öğr. Üyesi Bahattin Cizreli “İklim Değişikliği Karşısında Şehirlerin Uyumu: Kentin Kültürel Dönüşümü”, Dr. Öğr. Üyesi Okan Bozyurt “Ekokent Modelleri”, Muhammet Keskin, Prof. Dr. Hüseyin Koçak “Geleceğin Yaşlı Kenti Afyonkarahisar’a Yönelik Aktif Yaşlanma Stratejileri”, Dr. Rasime Demir Başhan “Kentteki Ayrışma: Konsantre Yoksulluğun Afyonkarahisar’daki Görünümleri Üzerine Bir Değerlendirme” sunumlarını gerçekleştirdi. “Şehirde Yerel Kültürün Sunumu” temasıyla Prof. Dr. Şükrü Karatepe başkanlığında gerçekleştirilen altıncı oturumda; Arş. Gör. Mesut Arslan “Kentlerin Farklı Kimlikleri ve Festivaller: Gurbetteki Trabzonlular ve Abant Hamsi Festivali”, Doç. Dr. Fatma Dore, Merve Yaka “Geçmişi Bugüne Taşıyan Yerel Bir Bağ: Afyonkarahisar Âdine Pilavı”, Doç. Dr. Mehmet Enes Sağar “Kentsel Yaşamda Bağımlılıklar, Risk Faktörleri ve Bağımlılıklarla Mücadele”, Fatma Gülşen Koçak ise “Kültürel Turizm ve Kültürel Miras” sunumlarını yaptı. “Şehir Kültürü ve Afyonkarahisar” temasıyla Prof. Dr. Hüseyin Tutar başkanlığında gerçekleştirilen yedinci oturumda; Gülin Bilgili, Dr. Öğr. Üyesi A. Binnur Kıraç “Kültürel Peyzaj Bağlamında Ayazini Kırsal Yerleşimi’nin (Afyonkarahisar) Sahip Olduğu Kültürel Önem”, Doç. Dr. Cengiz Kanık “Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin Şehir Kültürüne Olan Etkileri”, Fevzi Kaya, Mevlüt Üyümez “Cezaevinden Frigya Kültür Merkezi ve Millet Kıraathanesine Dönüş: İhsaniye Cezaevi”, Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Nuri Kara “Sanat Galerilerinin Şehir Kültürü Açısından Önemi: M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi” konularını anlattı. “Şehirleşme ve Göç” temasıyla Prof. Dr. Hüseyin Koçak başkanlığında gerçekleştirilen  sekizinci oturumda; Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Öğr. Gör. Ümmügülsüm Ünlü, Öğr. Gör. Hasan Oruncak “Afyonkarahisar’da İç Göç: Sosyokültürel Etkiler ve Yerel Entegrasyon Süreçleri Üzerine Bir İnceleme (Yeşilyurt Romanlar Örneği)”, Doç. Dr. Gökhan Kalağan, Nail Gökçe “Türkiye’de İç Göçlerin Sosyoekonomik Kent Kültürü Dinamiklerine Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme: Afyonkarahisar Örneği”, Dr. Öğr. Üyesi Songül Alkan Aykaç “Göç Alan Kentlerde Ortak Bir Kent Kültürü Yaratmanın İmkânı” konularını değerlendirdi.

Şehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

REKTÖR KARAKAŞ TEŞEKKÜR ETTİ

“Şehirleşme ve Göç” temasıyla gerçekleştirilen sekizinci oturumda konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, iki gün boyunca yapılan oturumlarda sunulan bildirilerin şehir kültürü, şehir yaşamı ve şehir tarihini anlama noktasında bilgiler sunduğunu ifade etti. Saha araştırmaları ile birlikte Afyonkarahisar’ın hem genel şehir hayatı hem de çok özel konular üzerinden sanat, tarih ve kültürüne dair önemli sunumlar yapıldığını kaydeden Karakaş, “Bu bizim için oldukça sevindirici. Çünkü bu tür toplantılarda ortaya çıkacak olan çıktılar alana dair bir kaynak oluşturuyor. Bu oturumlarda sunulan bildirileri bir kitap halinde yayınlayıp okurların hizmetine sunmuş olacağız. Bu süre içerisinde organizasyonun başından sonuna kadar gerçekleşmesinde emeği geçen başta bu fikri ortaya atan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanımız Musa Kazım Hocama teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği ekibine, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarımıza ve düzenleme kuruluna çok teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde bize önemli katkılar sunan başta Afyonkarahisar Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı olmak üzere Afyonkarahisar Valiliğine katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de bu şölenin gerçekleşmesini sağlayan bildiri sahiplerine sunum yapan bütün akademisyen ve araştırmacılarımıza ediyorum. Şölenin başından sonunda gerçekleşmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni, İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ve Tarihi Şehir Merkezi Gezisi ile sona erdi.

Şehri Anlatan Bildiriler KitaplaştırılacakŞehri Anlatan Bildiriler KitaplaştırılacakŞehri Anlatan Bildiriler KitaplaştırılacakŞehri Anlatan Bildiriler KitaplaştırılacakŞehri Anlatan Bildiriler Kitaplaştırılacak

Bakmadan Geçme