Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Yüzbaşı Ataullah Efendi (Medli Mahallesi)

Yusuf İLGAR 10 Ekim 2017 Salı 13:39:41
 

Şehit Yüzbaşı Ataullah Efendi (Medli Mahallesi)
Şehit Yüzbaşı Ataullah Efendi, Afyonkarahisar’ın Metli Mahallesi’nde müstecir olarak oturmaktadır. Babası Neşet Efendidir. R.1328/M. 1912 yılında Balkan Harbinde Şehit olmuştur. Onun şehit oluşundan yaklaşık beş yıl sonra hanımı Hacer Hanım mahkemeye başvurarak miraslarının pay edilmesini talep etmiştir. Şehit Yüzbaşı Ataullah Efendi’nin mirasçıları ikinci eşi Abdullah kızı Hacer Hanım ile daha önce boşandığı Saadet Hanımdan olma Neşet Efendiden ibarettir. Mirasları sekiz sehimden ibaret olup bunun bir sehmi hanımı Hacer Hanım’a, kalan yedi sehmi de oğlu Neşet Efendiye isabet etmektedir. Yüzbaşı Neşet oğlu Ataullah Efendi’nin mal varlığı şöyledir:
Köhne yasdık, 18 adet, değeri 70 kuruş.
Köhne ot makad, 2 adet, değeri 10 kuruş.
Tabla sobayla birlikte boru, 1 adet, değeri 30 kuruş.
Sarı mangal, 1 adet, değeri 257 kuruş.
Tabla mangal birlikte leğen, 1 adet, değeri 26 kuruş… vs.
Yüzbaşının terekesinde mal varlığı olarak evinde kullandığı iğneden, ipliğe, kap-kacağa, halısına, kilimine, perdesine, sofra, tabak, kaşık, kuş-hane, sini, seccade, balta vs. kaç adet olduğu ve değerleri yazılarak mal varlığının değeri ortaya çıkarılmıştır. Bu tür terekelerde ölen kişinin kime ne borcu, kimden alacağı varsa, bağı, bahçesi dükkânı, evi vs. taşınır taşınmaz bütün bilgiler yazılmaktadır.
Yüzbaşı Ataullah Efendi’nin toplam 7.900 kuruş mal varlığı tespit olunmuştur. Bu paranın 987 kuruş 20 parası eşi Hacer Hanım’a, 6912 kuruş, 20 para da oğlu Neşet Efendiye miras parası olarak 20 Recep 1335/24 Nisan 1917 tarihinde kadılık makamı tarafından pay edilmiştir. Bu para mirasçılara nakit olarak 8 Teşrin-i evvel 1333/8 Eylül 1917 tarihinde verilerek sicil defterine hüküm olarak yazılmıştır. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 649, s. 61/339).

Şehit Yüzbaşı Ataullah Efendi’nin şehitlik bilgisiyle terekesi ve mirasçılarının hisseleriyle ilgili mahkeme kaydı. (Kaynak: AŞS, nr. 649, s. 61/339).

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti