Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Seyid Alioğlu Hüseyin (Kayış Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 6 Eylül 2017 Çarşamba 13:15:22
 

Şehit Seyid Alioğlu Hüseyin (Kayış Mahallesi’nden)
Şuhut’un Kayış Mahallesi’nden Seyid Alioğlu Hüseyin bin Ali bin Seyid Ali, 23. Alayı’nın 2. Taburunun 3. Bölüğü’nün13. Mangasının 4. neferi iken Balkan Muharebesi’nde Vize’ye iki saat mesafedeki bir ormanlıkta 18 Teşrin-i evvel 1328/31 Ekim 1912 tarihinde sol böbreğinden vurularak şehit olmuştur.
Seyid Alioğlu Hüseyin’in hanımı olan Şuhut’un Kayış Mahallesi’nden Mustafa kızı Dudu hatun mahkemeye başvurarak Seydi Alioğlu Abdurrahman’ı dava etmiştir. Eşinin yukarı belirtilen yerde ve tarihte şehit olduğunu beyan etmiştir. Mirasçısı olarak kendisiyle Safiye adlı bir kızı ve Ali isminde bir oğlu bulunmaktadır. Eşinin hayattayken Abdurrahman’dan İstanbul kile ölçüsüyle iki kile değeri olan kırk sekiz kuruştan hissesine düşen altı kuruşun alınarak şahsına verilmesini talep etmiştir.
Seyid Alioğlu Hüseyin’in silah arkadaşlarından olan Kayış Mahallesi’nden İsmail Beğoğlu Şükrü bin İsmail Efendi ve Baş Mahallesi’nden Yakuboğlu Ali bin Ömer adlı kişiler mahkemeye gelerek Kayış Mahallesi ahalisinden olan Seyid Alioğlu Hüseyin bin Ali bin Seyid Ali’nin 23. Alayının 2. Taburunun 3. Bölüğü’nün13. Mangasının 4. neferi iken geçen Balkan Muharebesi’nde 18 Teşrîn-i evvel 1328 tarihinde Vize’ye iki saat uzaklıktaki Ormanlık denen yerde yapılan savaşta sol böbreğinden vurularak yanımızda şehîden vefat etmiştir. Şehit Hüseyin’in eşi Dudu ile çocukları Safiye ve Ali’den başka da mirasçıları yoktur. Biz buna şahidiz demişlerdir.
Yukarıda adı geçen şahitlerin şahadetlerinin doğru olduğu ve onları tanıdıklarını Kayış Mahallesi İmamı Mahmut Efendi ibn-i Mehmet bin Abdullah ve Muhtarı Hacı Cafer bin Ali bin Cafer ve azasından Bektaşoğlu Mustafa bin Halil ve Cennetoğlu Molla Halil bin Ali ve Baş Mahallesi imamı Hacı Ömer Efendi ibn-i Ahmet bin Ömer ve muhtarı Hatiboğlu Osman bin Yusuf bin Abdullah kadının talebi üzerine gizli olarak şahitlik etmişlerdir.
Mahkemede davalı, davacı ve şahitler olduğu halde davanın işleyişine ve sonucun duyurulması hususuna Baş Mahallesi’nden Demircioğlu Ahmet bin Hasan ve Torunoğlu Mahmut bin Hasan ve Kayış Mahallesi’nden Kademoğlu Osman bin İbrahim ve Abacıoğlu Mehmet bin Ali mahkemede bulunarak şahitlik etmişlerdir.
Sonuç olarak mahkeme mağdur Safiye’ye ve çocuklarına hakları olan paranın verilmesini 4 Şaban 1334/6 Haziran 1916 tarihinde karar vermiştir. (AŞS., nr. 647, vr. 120a/237; belgenin transkripti için bk. Ömer Demirtaş, 647 Numaralı Karahisar-ı Sahip Şer‘iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2004).

 

Seyid Alioğlu Hüseyin’in şehitliği ve
mirasçılarıyla ilgili şer‘î mahkeme kararı.
(AŞS., nr. 647, vr. 120a/237).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER