Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Şehribanoğlu Hüseyin (Karaman Mahallesi)

Yusuf İLGAR 25 Ağustos 2017 Cuma 12:11:56
 

Şehit Şehribanoğlu Hüseyin (Karaman Mahallesi)
Balkan savaşlarında şehit olanlardan birisi de Karaman Mahallesi’nden Şehribanoğlu Hüseyin Efendidir. 1912 yılında Kırkkilise civarında Galoz’da şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Ancak onun vefatından sonra yokluğun pençesi aile efradını sarsmış, sıkıntılara maruz kalmışlardır. Bu bağlamdan olmak üzere eşi, Çavuşoğlu Mahallesi’nden Bekir kızı Tuba Hanım mahkemeye başvurarak Efecik Mahallesi’nden Postalcıoğlu Sabri Efendi ibn-i Abdurrahman hakkında şöyle demiştir:
Karaman Mahallesi’nden eşim Şehribanoğlu Hüseyin bin el-müteveffa Hacı Hasan bin Hacı Ali askerdeyken 1328/1912 yılında Balkan Harbi’nde istihkâmda şehîden vefât etmiştir.  Mirasçısı olarak ben oğlu Hüseyin? (Hasan?) vardır.
Şehit Hüseyin sağlığında Sabri Efendinin tarlasında çalışmış, orak biçme ücretinden de günlük yedi kuruştan bir buçuk günlük on kuruş yirmi para alacak parası kalmıştır. O dönemde halkta yokluğun had safhada olduğu bir zamanda,Tuba Hanım bu kadar cüz’i bir paradan dahi medet ummuş, miras olarak hissesine düşen bir kuruş on iki buçuk paranın alınarak kendisine verilmesini talep etmiştir.
Sabri Efendi borcu olduğunu kabul etmiş, şehit Hüseyin’in mirasçısı olduğunu ispatlamaları halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Tuba Hanım, Arap Mescidi Mahallesi’nden Corukoğlu Mehmet Ağa, Bedrik Mahallesi’nden Kantarcıoğlu Ali Ağa’yı şahit göstermiştir.
Şahitler, Şehribanoğlu Hüseyin’le askerde beraber olduklarını söyleyerek onun şehit oluşunu anlatmışlardır. Şöyle ki Balkan Harbi’nde biz 25. Alay 1. Tabur, 1. Bölüğünde, Şehribanoğlu Hüseyin de aynı alay ve taburun 2. Bölüğündeyken Teşrin-i evvel 1328/Ekim 1912 tarihinde Kırk Kilise civarında olan Galoz tabyasında düşman kurşunuyla göğsünden vurularak şehit olmuştur. Onun şehitliğini biz gözümüzle gördük.  Babası Hacı Hüseyin, dedesi Hacı Ali’dir. Mirasçısı olarak eşi Tuba Hanım ve oğlu Hasan bulunmaktadır. Biz bu hususlara şahidiz…
Ancak mahkemeyi takip eden kadı şahitleri dinlemekle yetinmemiştir. Bunun üzerine Bedrik Mahallesi İmamı Çanakçıoğlu Mehmet Efendi ibn-i Ali bin Abdullah ve Muhtarı Emir Himmetoğlu Mustafa bin İsmail bin Ahmet ile Arab Mescidi Mahallesi İmamı Muhzır-zâde Rıza Efendi ibn-i İsmail ve Muhtarı Bakioğlu İsmail bin Hacı Hasan’dan gizli bir yazıyla şahitlerin doğru sözlü oldukları bilgisini almıştır. Kadı huzurunda şahitlerle birlikte Bedrik Mahallesi’nden Taşçıoğlu Ali Osman bin Mehmet bin Mehmet ve Kavasoğlu Abdurrahman bin Ahmet ibn-i Mustafa, Arap Mescidi Mahallesi’nden Mangaloğlu Osman bin Mehmet bin Mehmet ile aynı mahalleden Şehirlioğlu Ahmet bin Mustafa bin Mehmet adlı kişiler hazır olarak bulunmuşlar ve konuya şahit olmuşlardır.
Sonuç olarak kadı, Tuba Hanım ve oğlunun miras hakkının sekiz sehim olup bir sehmin eşine, yedi sehmin de oğluna verilmesine yani on buçuk kuruştan bir kuruş on iki buçuk paranın verilmesini 28 Şevval 1333/8 Eylül 1915 tarihinde karar vermiştir.
 (Kaynak:AŞS,nr. 647, s. 87/59. Belgenin transkripti için bk. Ömer Demirtaş, 647 Numaralı Karahisar-ı Sahip Şer‘iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2004).

 

 

Şehribanoğlu Hüseyin’in şehitliği ve mirasçılarıyla ilgili şer‘î mahkeme kararı. (AŞS,  nr. 647, s. 87/59).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER