Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Pehlivanoğlu Halil (Elpirak köyü)

Yusuf İLGAR 25 Ekim 2017 Çarşamba 13:31:15
 

Şehit Pehlivanoğlu Halil (Elpirak köyü)
Osmanlı-Rus Savaşı’nda 1877 yılında Kars’ın Horum bölgesinde yapılan savaşta şehit olanlardan birisi Afyonkarahisar’ın Elpirek köyünden Pehlivanoğlu Abdullah’ın oğlu Ali’nin oğlu Halil’dir. Onun şehit olmasıyla geride muhtaç olarak hanımı Nimetullah, kız ve erkek kardeşleri Mehmet, Hanife ve Şerife kalmıştır. Anne ve babası muhtemel daha önce vefat etmiştir. Zira mirasçıları arasında onların ismi yer almamaktadır.
Hacı Nuh Mahallesi’nden Ahmet kızı Nimetullah Bidayet Mahkemesine başvurarak Abdurrahman oğlu Süleyman Neşet huzurunda şöyle demiştir:
Eşim Afyonkarahisar’ın Elpirek köyünden Pehlivanoğlu Halil, Osmanlı Ordusunun beşinci alayın yedinci taburun üçüncü bölüğünde ikinci onbaşının birinci neferi olarak askerliğini yaparken 13 Haziran 1293/25 Haziran 1877 tarihinde Kars civarında Horum’da yapılan savaşta (Osmanlı-Rus Savaşı) düşman tarafından atılan kurşunla göğsünden vurularak şehit olmuştur. Eşim sağken Süleyman Neşet’ten cihet-i karzdan kırk kuruş alacağı bulunmaktaydı. Eşimin vefatından dolayı mirasçısı olarak ben, kız ve erkek kardeşleri olarak Mehmet, Hanife ve Şerife bulunmaktadır. Ben miras hissesi olarak isabet eden on kuruşun Süleyman Neşet’ten alınarak bana verilmesini talep ederim.
Süleyman Neşet borcunun olduğunu beyan etmiş, Nimetullah hanımın Pehlivanoğlu Halil’in eşi olduğunu belgelemesi sonucunda parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Sipsin köyünden uzun boylu ve ela gözlü ve köse sakallı Hızır oğlu Osman ile Hacı Nuh Mahallesi’nden orta boylu ve ela gözlü ve kumral bıyıklı tıraş Çelebi oğlu Hüseyin’i şahit göstermiştir.
Şahitler mahkemede şöyle demişlerdir: Nimetullah hanımın eşi olan Pehlivanoğlu Halil, Osmanlı Ordusunun beşinci alayın yedinci taburun üçüncü bölüğünde ikinci onbaşının birinci neferi olarak askerliğini yaparken 13 Haziran 1293/25 Haziran 1877 tarihinde Kars civarında Horum’da yapılan savaşta düşman tarafından atılan kurşunla göğsünden vurularak şehit olmuştur. Biz onun şehit oluşunu gördük. Biz bu hususa şahidiz.
Kadı daha önce gizli ve alenen araştırma ederek Sipsin köyü imamı ve muhtarına, Hacı Nuh Mahallesi imamı ve muhtarına şahitlerin dürüst ve güvenilir olup olmadıklarını sorarak bilgilenmiştir. Sonuç olarak Pehlivanoğlu Halil’in şehit olduğuna hükmederek ve Süleyman Neşet’in borcundan Nimetullah hanımın hissesine düşen kısmın verilmesini 12 Cemaziye’l-evvel 1297/22 Nisan 1880 tarihinde karar vermiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, vr.134a/353).

Elpirek köyünden Şehit Pehlivanoğlu Halil şehitlik
bilgisiyle mirasçılarına düşen hisseleri hakkındaki kayıt. (AŞS, defter no: 607, vr.134a/353).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER