Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Memişoğlu Mustafa’nın Oğlu Memiş (Erkmen Köyü)

Şehit Memişoğlu Mustafa’nın oğlu Memiş (Erkmen köyü)
R. 1306/M. 1890 doğumlu Memişoğlu Mustafa’nın oğlu Memiş, Sincanlı Askerlik Şubesi’nin 11 Nisan 1333/M. 1917 tarihli ilâmından anlaşıldığına göre, 29 Teşrîn-i evvel 1331/11 Kasım 1915 tarihinde Çanakkale’de Seddü’l-bahir Muharebesi’nde şehîden vefat etmiştir1.
Erkmen köyünden Memişoğlu Hacı Ali oğlu Hasan ve diğer Mustafa oğlu Hasan tarifleriyle Ömer kızı Nimet mahkemeye başvurarak, Ömer oğlu Arif’in huzurunda kocası Memişoğlu Ömer’in oğlu Mustafa’nın oğlu Memiş’in Haziran 1331/Haziran 1915 tarihinde2 Çanakkale Seddü’l-bahir Muharebesi’nde şehit olduğunu bildirerek mirasçısı olarak kendisi ile annesi Osman kızı Kezban, çocukları Yunus ve Şerife olduğunu beyan etmiştir. Nimet hanım kocası şehit Memiş’in Ömer oğlu Arif’ten yetmiş iki kuruş alacağı olduğundan bu paradan hissesine düşen kısmın alınarak kendisine verilmesini talep etmiştir.
Mahkemede Ömer oğlu Arif, Şehit Memiş’e belirtilen miktarda borcu olduğunu kabul ederek mirasçıları olduklarını ispatlamaları halinde parayı vereceğinin söylemiştir. Bunun üzerine Nimet Hatun, Aynı köyden Memişoğlu Hacı Ali’nin oğlu Hasan ve Arapoğlu Mustafa’nın oğlu Hasan’ı şahit göstermiştir. Şahitler kadı huzuruna gelerek şöyle demişlerdir:
Erkmen köyünden Memişoğlu Memiş’in Haziran 1915 tarihinde Çanakkale Seddü’l-bahir Muharebesi’nde gününü hatırlayamadıkları bir zamanda ikindiden evvel düşmana hücum sırasında düşman tarafından şehit edildiğini belirterek varislerinin de eşi Nimet Hatun ile annesi Kezban, çocukları Yunus ve Şerife olduğunu söylemişlerdir. Her iki şahit belirttikleri bu olaya ve Memiş’in mirasçılarının söyledikleri kişiler olduğunu şahidiz ve şehadet dahi ederiz demişlerdir.
Kadı şahitlerin doğru sözlü ve güvenilir kişiler olup olmadıklarını gizlice Erkmen köyü imamı Ekşioğlu Ahmet Efendi’den, muhtarı Halil oğlu Hacı İbiş’ten bilgi almış; mahkemede hazır olan Balıkoğlu İsmail ve Caferoğlu Ramazan’ın huzurunda Memiş’in şehit olduğuna karar vererek, eşine miras olarak düşen yetmiş iki sehimden dokuz sehmin eşi Nimet’e, on iki sehmi annesi Kezban’a, otuz dört sehmi oğlu Yunus’a, on yedi sehmi kızı Şerife’ye isabet olduğunu belirtmiştir. Nimet hissesine düşen dokuz kuruşun da kendisine verilmesine karar vermiş, hüküm 6 Recep 1335/28 Nisan 1917 tarihinde sicil kaydına işlenmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 650, s. 172/136).

1 Yusuf İlgar, Ahmet Ergen, “Erkmen Köyü Şehitleri ve Askerde Vefat Edenler”, Her Yönüyle Erkmen, (Editör: Yusuf İlgar), Afyonkarahisar 2008, s. 163.
2 Şehit Memiş’in asker arkadaşları onun şehit olma gününü hatırlayamamışlardır.

 

Erkmen Köyü’nden olan Memiş’in şehit olmasıyla ve mirasçılarının hakkını aramasıyla ilgili mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 650, s. 172/136).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti