Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Hatıloğlu Mehmet (Nuri Bey köyü)

Yusuf İLGAR 3 Kasım 2017 Cuma 13:50:54
 

Şehit Hatıloğlu Mehmet
 (Nuri Bey köyü)
Balkan savaşlarından 1912 yılında şehit olanlardan birisi de Afyonkarahisar’ın Nuri Bey köyünden Hatıloğlu İbrahim adlı kişidir. Onun şehitlik mertebesine ulaşmasından sonra geride yine yokluklar içinde hayat sürdüren bir eşle, ana ve babası kalmıştır. Bir nesil evlatsız, dramatik bir şekilde geride kalmıştır. Hatıloğlu Mehmet’in şehit olmasından iki yıl sonra aynı köyden olan eşi İsmail kızı Zehra mahkemeye başvurarak Arık-zâde Hacı Arif Efendi de emanet olarak duran, kocasının cihet-i karzdan alacak hakkı olan kırk kuruştan hissesine düşen kısmını istemiştir. Bu bağlamdan olmak üzere, Zehra Hatun mahkemede Arık-zâde Hacı Arif Efendi huzurunda şöyle demiştir:
Eşim Hatıloğlu İbrahim’in oğlu Mehmet, Osmanlı Devleti’nin 24. alayının 3. Taburunun 2. bölüğünün on sekizinci onbaşının 1. neferi iken R. 13 Şubat 1328/M. 126 Şubat 1912 tarihinde Kırk Kilise Sancağı civarında Pınarhisar köyünde şehîden vefat etmiştir. Eşimin ben, annesi Ali kızı Kezban ile babası İbrahim’den başka mirasçısı yoktur. Eşim hayattayken Hacı Arif Efendi de alacağı olan cihet-i karzdan kırk kuruştan hisseme isabet eden on kuruşu hala bana vermemiştir. Bu paranın alınarak bana verilmesini talep ederim.
Arif Efendi bu talebin doğru olduğunu söyleyerek Zehra hatunun mirasçısı olduğunu ispatlaması sonucunda ödemeyi hemen yapacağını söylemiştir. Bunun üzerine Zehra Hatun kocasıyla aynı yerde askerlik yaparak terhis olan ve onun şehit olduğunu gören Nuri Bey köyünden Hacı Kadiroğlu Mehmet’le Hacı Hüseyin oğlu Osman adlı kişileri şahit göstermiştir. Şahit olan bu kişiler kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Bizim akranımız ve Zehra Hatunun eşi olan Nuri Bey köyünden Hatıloğlu İbrahim’in oğlu Mehmet, Osmanlı Devleti’nin 24. alayının 3. Taburunun 2. bölüğünün on sekizinci onbaşının 1. neferi iken R. 13 Şubat 1328/M. 26 Şubat 1912 tarihinde Kırk Kilise Sancağı civarında Pınarhisar köyünde şehîden vefat etmiştir. Biz onun şehit oluşunu gördük. Osman’ın mirasçısı eşi, annesi Zeliha ile babası bulunmaktadır. Bunlardan başka mirasçısı yoktur. Biz bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doru söyleyip söylemediklerini gizli olarak Nuri Bey köyü imamı Eğretli-zâde İbrahim Efendi ibn-i Mehmet in Abdullah’a, muhtarı Emiroğlu Ali Çavuş bin Halil bin Ali’ye sorarak bilgi almıştır. Ayrıca mahkemede Nuri Bey köyünden Emiroğlu İbrahim, şehirden Çavuşbaşı Mahallesi’nden Hacı Kadiroğlu Hasan şahit olarak bulunmuşlardır.
Kadı sonuç olarak, Zehra hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen on kuruşun da Arif Efendi tarafından ödenmesi gerektiğine karar vermiş ve bu husus 26 Şaban 1332/20 Temmuz 1914 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak:AŞS, nr. 648, s. 126/195).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER