Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Fehmioğlu İbrahim Çavuş (Hacı Yahya Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 5 Eylül 2017 Salı 13:24:54
 

Şehit Fehmioğlu İbrahim Çavuş
 (Hacı Yahya Mahallesi’nden)
Balkan savaşlarında Kırk Kilise (Kırklareli) Sancağı’na bağlı Erikli köyünde1 1912 yılında şehit olanlardan birisi olan Şehit Fehmioğlu İbrahim Çavuş, Afyonkarahisar’ın Hacı Yahya Mahallesi’ndendir. Aile lâkapları Fehmioğludur. Şehit İbrahim Çavuş, evli olup henüz çocukları yoktur. Şehit olmasının akabinde geride dul genç bir hanımla bakıma muhtaç annesiyle babası kalmıştır. Maddi sıkıntıların had safhada olduğu Birinci Cihan harbi başlangıç yılında (1914) Karahisar-ı Sâhib’in Kâhil Mahallesi’nden Hacı Mustafa kızı Sabire Hatun mahkemeye başvurarak Arık-zâde Hacı Arif Efendi huzurunda şöyle demiştir.
Eşim Hacı Yahya Mahallesi’nden Fehmioğlu İbrahim Çavuş bin Süleyman bin Hacı Osman’ın Osmanlı ordusunun 25. alayının 1. taburunun 2. bölüğünün 3. çavuşu iken 25 Teşrîn-i sânî 1328 /8 Aralık 1912 Kırk Kilise (Kırklareli) Sancağı’na bağlı Erikli köyünde yapılan muharebede şehîden vefat etmiştir. Eşimin mirasçısı ben, annesi Abdullah kızı Emine, babası Süleyman bulunmaktadır. Başka mirasçısı yoktur. Eşimin Hacı Arif Efendiden cihet-i karzdan kırk kuruş alacak hakkı bulunmaktadır. Kırk kuruştan hisseme düşen on kuruşu hala bana eda ve teslim etmeyen Hacı Arif Efendiden alınarak şahsıma verilmesini isterim demiştir.
Hacı Arif Efendi’ye bu husus sorulduğunda şehit Fehmioğlu’na kırk kuruş borcu olduğunu belirtmiş, Sabire Hatunun mirasçısı olduğunu belgelemesi şartıyla borcunu ödeyeceğini söylemiştir. Bunun üzerine davacı Sabire Hatun, Hacı Nuh Mahallesi’nden olan Osmanlı ordusunun aynı alay, tabur ve bölüğünün dokuzuncu takımının beşinci neferi olup da terhis olan Sicimoğlu Ömer bin Ahmet ve Hacı Nasuh Mahallesi’nden olan sekizinci nişancı taburunun ikinci bölüğünün onuncu takımının beşinci neferi olup da terhis olan Kavukçuoğlu Ali bin Ahmet’i şahit göstermiştir. Bu bağlamdan olmak üzere şahitler mahkemede kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Sabire Hatun’un eşi olan ve Osmanlı ordusunun 25. alayının 1. taburunun 2. bölüğünün 3. çavuşu olan Hacı Yahya Mahallesi’nden Fehmioğlu İbrahim 25 Teşrîn-i sânî 1328/ 8 Aralık 1912 Kırk Kilise sancağına bağlı Erikli köyünde yapılan muharebede şehîden vefat ettiğini biz gözlerimizle gördük. Şehit İbrahim’in mirasçısı olarak hanımı, annesi Emine, babası Süleyman bulunmaktadır. Başka mirasçısı yoktur. Biz bu hususlara şahidiz ve şahadet ederiz.
Kadı daha önceden şahitlerin doğru sözlü ve dürüst olduklarını Hacı Nuh Mahallesi imamı Efsah Efendi ibn-i Salih (Dehşeti) Efendi ve muhtarı Timurcu Hacı Hüseyin bin Hasan ve Hacı Nasuh Mahallesi imamı Abdullah Efendi ibn-i Hasan ve muhtarı Benli Mahmutoğlu Mahmut aslı kişilerden bilgisini gizli olarak almıştır.
Mahkemede ayrıca hazır olan Hacı Nuh Mahallesi’nden Serezlioğlu İsmail ve Nakilci Mahallesi’nden Kara Bekiroğlu Ali adlı kişilerin genel şahitliğiyle Sabire Hatun’un mirasına düşen otuz kuruş olan hakkının verilmesini 25 Şaban 1332/19 Temmuz 1914 tarihinde karar vererek kayıt altına almıştır.
Kaynak: AŞS,nr. 648, s. 107/136 (162). Belgenin transkripti için bk. Ali Ateşçelik, 648 Numaralı Karahisar-ı Sahib Şer’iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2014).

 

Fehmioğlu İbrahim Çavuş’un şehadeti ve
mirasçılarıyla ilgili şer‘î mahkeme kararı.
Kaynak: AŞS,nr. 648, s. 107/136 (162).

 

1 Çanakkale’de Ege Denizine yakın olan Erikli köyü günümüzde Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı bir köyümüzdür.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER