Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Emiroğlu Osman (Corca-i kebir (Fethi Bey) köyü)

Yusuf İLGAR 7 Ekim 2017 Cumartesi 11:48:47
 

OSMANLI DÖNEMİNDE ŞER‘Î MAHKEMEYE YANSIYAN AFYONKARAHİSAR ŞEHİTLERİ

Şehit Emiroğlu Osman (Corca-i kebir (Fethi Bey) köyü)
1912 yılında Yanya Vilayeti Istıranca kalesinda şehit olan Afyonkarahisar Corca-i kebir köyünden Emir oğlu Osman bin Hüseyin bin Ali, geride muhtaç bir eşle muhtemel yaşlı ana ve babası kalmıştır. Hanımı Ahmet kızı Zeynep mahkemeye başvurarak, Arık-zâde Hacı Arif Efendi de emanet olarak duran kocasının cihet-i karzdan alacak hakkı olan kırk kuruştan hissesine düşen kısmını istemiştir. Bu bağlamdan olmak üzere, Zeynep Hatun mahkemede Arık-zâde Hacı Arif Efendi huzurunda şöyle demiştir: Eşim Emir oğlu Osman, Osmanlı Devleti’nin 16. alayının 2. Taburunun 4. Seyyare bölüğünün 3. Takımı neferlerinden iken R. 25 Şubat 1328/M. 7 Mart 1912tarihinde Yanya vilayetindeki Istıranca kalesinde şehîden vefat etmiştir. Eşimin ben, annesi Hüseyin kızı Zeliha ile babası Hüseyin’den başka mirasçısı yoktur. Eşim hayattayken Hacı Arif Efendi de alacağı olan cihet-i karzdan kırk kuruştan hisseme isabet eden on kuruşu hala bana vermemiştir. Bu paranın alınarak bana verilmesini talep ederim.
Arif Efendi bu talebin doğru olduğunu söyleyerek Zeynep hatunun mirasçısı olduğunu ispatlaması sonucunda ödemeyi hemen yapacağını söylemiştir. Bunun üzerine Zeynep Hatun kocasıyla aynı yerde askerlik yapan ve onun şehit olduğunu gören Deper köyünden Tekke-nişinoğlu Mehmet’le Kalacık-ı kebir (Büyük kalecik) köyünden Kara Hüseyin oğlu Hasan adlı kişileri şahit göstermiştir. Şahit olan bu kişiler kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Zeynep Hatunun eşi olan Corca-i kebir köyünden Emir oğlu Osman, Osmanlı Devleti’nin 16. alayının 2. Taburunun 4. Seyyare bölüğünün 3. Takımı neferlerinden iken R. 25 Şubat 1328/M. 7 Mart 1912tarihinde Yanya vilayetindeki Istıranca kalesinde şehîden vefat etmiştir. Biz onun şehit oluşunu gördük. Osman’ın mirasçısı eşi, annesi Zeliha ile babası Hüseyin bulunmaktadır. Bunlardan başka mirasçısı yoktur. Biz bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doru söyleyip söylemediklerini gizli olarak Kalacık-ı kebir köyü imamı İbrahim oğlu Mehmet’e, muhtarı Kulak (Kavlak)oğlu Hüseyin’e, Deper köyü İmamı Mehmet’e ve muhtarı Hacı Mehmet oğlu Hacı Hasan’dan bilgi almış, ayrıca mahkemede anlatılanları belgelemek amacıyla Corca-i kebir köyünden Çalıkoğlu Mustafa ile Emiroğlu Mustafa şahit olarak bulunmuşlardır.
Kadı sonuç olarak, Zeynep hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen on kuruşun da Arif Efendi tarafından ödenmesi gerektiğine karar vermiş ve bu husus 22 Cemaziye’l-evvel 1332/18 Nisan 1914 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak:AŞS, nr. 648, s. 36/(25) 52).

Şehit Emiroğlu Osman’ın
mahkemeye yansıyan şehitlik kaydı.
(AŞS, nr. 648, s. 36/(25) 52).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER