Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Batlıcanoğlu Halil (Salar köyü)

Yusuf İLGAR 4 Ekim 2017 Çarşamba 13:33:14
 

 

Şehit Batlıcanoğlu Halil’in mahkemeye yansıyan şehitlik kaydı.(AŞS, nr. 648, s. 238/348).

 

Şehit Batlıcanoğlu Halil
 (Salar köyü)
Balkan savaşlarından 1912 yılında şehit olanlardan birisi de Afyonkarahisar’ın Salar köyünden Batlıcan oğlu Halil adlı kişidir. Onun şehitlik mertebesine ulaşmasından sonra geride yine yokluklar içinde hayat sürdüren bir eşle, annesi, küçük yaşta iki kızı ve bir oğlu kalmıştır.
Babası daha önce ölmüştür. Dolayısıyla eve gelir getirecek bir yaşlı anneyle dul bir hanım bulunmaktadır. Tabii ki bağ-bahçe, tarla varsa. Halil’in şehit olmasından iki yıl sonra aynı köyden olan eşi Hasan kızı Dudu mahkemeye başvurarak Arık-zâde Hacı Arif Efendi de emanet olarak duran, kocasının cihet-i karzdan alacak hakkı olan kırk kuruştan hissesine düşen kısmını istemiştir. Bu bağlamdan olmak üzere, Zehra Hatun mahkemede Arık-zâde Hacı Arif Efendi huzurunda şöyle demiştir:
Eşim Batlıcan oğlu Halil bin Mehmet bin Halil, Osmanlı Devleti’nin 16. alayının 2. Taburunun 6. bölüğünün üçüncü topta araba neferlerinden iken R. 20 Şubat 1328/M. 10 Mart 1912 tarihinde Yanya vilayetinde Becan (Bican) Kalasında şehîden vefat etmiştir.
Eşimin ben, annesi Ali kızı Kezban; kızları Kezban ve Hanım ile oğlu Mehmet’ten başka mirasçısı yoktur. Mirası doksan altı sehim olup on iki sehmi bana, on altı sehmi annesi Kezban’a, on yedişer sehimden toplam otuz dört sehmi kız çocuklarına, otuz dört sehmi de oğlu Mehmet’e isabet etmektedir.
Eşim hayattayken Hacı Arif Efendi de alacağı olan cihet-i karzdan doksan altı kuruştan hisseme isabet eden on iki kuruşu hala bana vermemiştir. Bu paranın alınarak bana verilmesini talep ederim.
Arif Efendi bu talebin doğru olduğunu söyleyerek Dudu hatunun mirasçısı olduğunu ispatlaması sonucunda ödemeyi hemen yapacağını söylemiştir. Bunun üzerine Dudu Hatun kocasıyla aynı yerde askerlik yaparak terhis olan ve onun şehit olduğunu gören Süğlün köyünden Kerimoğlu Mustafa ile Salar köyünden İsmailoğlu Mehmet adlı kişileri şahit göstermiştir. Şahit olan bu kişiler kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Dudu Hatunun eşi olan Batlıcanoğlu Halil bin Mehmet bin Halil, Osmanlı Devleti’nin 16. alayının 2. Taburunun 6. bölüğünün üçüncü topta araba neferlerinden iken Şubat 1328/M. tarihinde Yanya’da Becan (Bican) Kalasında yapılan bir savaşta şehîden vefat etmiştir. Mirasçı olarak eşi Dudu hatun, annesi Kezban; kızları Kezban ve Hanım ile oğlu Mehmet bulunmaktadır. Bunlardan başka mirasçısı yoktur. Biz bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doru söyleyip söylemediklerini gizli olarak Süğlün köyü imamı Serdar-zâde Hakkı Efendi ibn-i Hafız Ahmet’e, muhtarı Molla Osman’a, Salar köyü imamı Hacıoğlu Hasan’a, muhtarı Namazcıoğlu Osman’a sorarak bilgi almıştır. Ayrıca mahkemede Salar köyünden Fidanoğlu Ali, Karaoğlu İbrahim, Süğlün köyünden Poyrazoğlu Molla Abdullah; Camusoğlu Hüseyin şahit olarak bulunmuşlardır.
Kadı sonuç olarak, Dudu hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen on iki kuruşun da Arif Efendi tarafından ödenmesi gerektiğine karar vermiş ve bu husus 13 Rebiü’l-âhir 1333/28 Şubat 1915 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak: AŞS, nr. 648, s. 238/348).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER