Şehirlerarası Yolculukta Bir İlk
Yolların kesiştiği nokta olan Afyonkarahisar'da, ülkenin ilk yol üstü glütensiz marketi açıldı. Açılışta konuşan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, 'Glüten hassasiyeti olan bütün yetişkinlerimiz, çocuklarımız için hep birlikte el ele verip daha fazla ürün, daha çeşitli ürün, daha erişilebilir ürün için hepimiz çalışacağız.' ifadelerini kullandı.
Ankara-İzmir ve İstanbul-Antalya karayollarının kesiştiği Afyonkarahisar’da, glütensiz market açıldı. Türkiye’nin ilk yol üstü glütensiz market olma özelliği ile dikkat çeken bu marketin açılış programına Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Sinanpaşa Kaymakamı Emrah Aslan, Afyonkarahisar Çölyak ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Aybüke Kocasoy, Remziye Umut Çakmak katıldı.
“EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR”
Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’ndaki İstiklal Dinlenme Tesisi’nde gerçekleşen programda açıklama yapan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Türkiye’de ilk defa bir dinlenme tesisinde glütensiz ürünlerimizi bu hastalıkla muzdarip olan çocuklarımızla ve yetişkinlerimizle buluşturmuş olacağız. Bu yüzde çok mutluyuz ve gururluyuz. Remziye Hanıma, eşine ve kızları Şebnem’e buradan bir başlangıç olması sebebiyle çok teşekkür ediyorum. İnşallah böyle güzel projeler nice nice illere de örnek teşkil etsin. Bu hastalıktan muzdarip olan çocuklarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza da inşallah hayatını kolaylaştırsın. Onların bu ürünlere daha rahat erişmesine vesile olsun. Sağ olun, var olun; tüm emek verenlere teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.
“GASTRONOMİ FESTİVALİMİZDE YER ALMAK İSTİYOR”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Sinanpaşa Kaymakamı Emrah Aslan açılış kurdelesinin kesimi ardından markette bulunan ürünleri inceledi. Yiğitbaşı, “Tatlılar, tuzlular ürünlerimiz çok güzel ama tabii takdir edersiniz ki glütensiz ürünlerimizin malzemeleri ekonomik olarak daha maliyetli. Kaymakamımızın az önce söylediği bir şey beni çok mutlu etti. Glütensiz ürünlere hassasiyeti olan çocuklarımızdan, ailelerimizden bu ürünlere maddi olarak imkanı olmayıp erişemeyenler için de buraya geldiklerinde inşallah kaymakamlığımızla olan işbirliği içerisinde hayırseverlerimiz aracılığıyla biz kendilerine bu ürünlerden takdim edeceğiz.
Onlara da bu imkanları sağlayacağız. Burada çok güzel bir proje, çok güzel bir girişim başlatılmış. Remziye Hanım buna kendi kızıyla başlayarak bir öncülük etmiş, malzemelerini, tariflerini araştırmış. Şu anda da içerde kendi mutfaklarında bizim Gastronomi Bölümü öğrencilerimizle kendileri bilgi vererek onları da bu anlamda yetiştiriyor. İnşallah bir sonraki Gastronomi Festivalimizde de yer almak istiyor.” dedi.
Glütensiz ürünlerin imalatının yapıldığı mutfakta da incelemelerde bulunan Yiğitbaşı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin de kullanabileceği mutfak olması için gerekli adımların atılacağını belirtti.
VALİ YİĞİTBAŞI’DAN KAYMAKAM ASLAN’A ÖVGÜ
Vali Yiğitbaşı “Bir kadın olarak Remziye Hanım’la gerçekten gurur duydum. Hocamızla da görüşüyoruz, onun da bilgi birikimi muazzam. İşte bir anne kendi çocuğunun yaşadığı bir çölyak rahatsızlığından yola çıkıp böyle bir yer açıyor. Bütün çocuklara diğer çölyak rahatsızlığı olanlara bir öncülük etmiş oluyor. Sizlerin de gayreti için teşekkür ediyorum. Genç kaymakamlarımız da böyle bizleri gururlandırıyorlar. Ekonomik ulaşımı, bu imkanlara erişimi olmayan vatandaşlarımıza hayırseverlerin katkısıyla onlara da ulaştırırız. Muhteşem, hepinizle gurur duyuyoruz. Çok sağ olun.” ifadelerini kullandı.
“SATIŞ NOKTALARIMIZI ÇOĞALTACAĞIZ”
İşletmenin hedeflerini aktaran Sinanpaşa Kaymakamı Emrah Aslan, “Bir sonraki hedefimiz burayı hep beraber destekleyerek büyütmek ve artık burada üretilen ürünlerle öğrenciler çok olduğunda sizin liderliğinizde Park Afyon’da ya da Vagon’da bizim ürünlerimizin teminini sağlamak. Bizim aynı zamanda şöyle bir şeyimizde var bizim Güney Kadın Kültür Evimizde de kadınlarımızla Remziye Hanımı buluşturduk. Remziye Hanım e-ticaret anlamında çok değişik bir başarısı var. Kadınlarımız, kabak işlemeciliği, yastıklar, oyuncak bebekler üretecekler ve bizde onları alıp satacağız.” dedi.
“AFYON’A GLÜTENSİZ UN GETİRTECEĞİZ”
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Çölyak ve PKU Derneği Başkanı Aybüke Kocasoy da; “Çölyak ve PKU Derneği olarak vali hanımla beraber bir toplantımız oldu. Derneğimize desteklerini sundu. Vali Hanımın desteği üzerine biz tekrardan kursumuzu açacağız. Kursumuzda glütensiz ürünler çıkartıyoruz. Bütün glütenli ürünlerimizin aynısını birebir olarak üretiyoruz. Geçen dönem üretmiştik, bu dönem tekrar yapacağız inşallah. Vali Hanımın fikriyle, desteği ile Afyon’a glütensiz un getirteceğiz. Kendisine derneğimiz adına çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
“ETİKET OKUMAK ZORUNDA OLMADIĞIMIZ BİR MARKET”
Açılış sonrası Kocatepe’ye özel açıklamalarda bulunan Remziye Umut Çakmak, “Bu hikaye 5 ay öncesinde başladı. Kızımın rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gittik. Doktor Hanım çölyak şüphesi üzerine test yaptı ve testimiz pozitif çıktı. Çölyak nedir, glütensiz ürünler nedir? Bu konuda araştırma ve inceler yaptık. Araştırmalarımızda bunun Türkiye’de çok büyük bir eksiklik olduğunu fark ettik. Çünkü glütensiz beslenen insanlar diğer vatandaşlar gibi ürünlere erişim sağlayamıyorlar. Büyük zincir marketlerde bile glütensiz ürün çeşitlerinin olduğu raflar bile çok kısıtlı. Çölyak rahatsızlığı olanlar sürekli etiket okumak zorunda. Çölyak hastaları çapraz bulaşıdan bile çok fazla etkilenebiliyorlar. Bu yüzden sürekli etiket okumak zorundayız. İçinde glütenin olmadığı, etiket okumak zorunda olmadığımız, çok acil ürüne ihtiyaç olduğumuzda bulabileceğimiz ürün çeşitliliğinin olabilmesi adına böyle bir dükkan yapalım dedik. Yola bu şekilde çıktık. Çok da güzel oldu.” dedi.
“BURASI TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Çakmak açıklamasının devamında, “Burası yol boyunda Türkiye’de ilk. Tatile giden insanlar, iş dolayısıyla seyahat etmek zorunda kalan insanlar, glüten hassasiyeti olan insanlar hep sefer tasıyla gezmek zorunda. Yanında hep yedek yemeğini bulundurmak zorunda. Bizde yol boyundayız. Burası Afyon, acıkma bölgesi. Dinlenme tesisleri bu yüzden meşhurdur. O yüzden insanlar dışarıda yemek yiyebilsin yada abur cubur alabilsin. Bu sebeple yola çıktık.” ifadelerini kullandı.
“KENDİ OLUŞTURDUĞUMUZ REÇETELERİ YAPIYORUZ”
Remziye Umut Çakmak, “Glütensiz ürünlerin üretim aşaması çok zor. İçinde glüten olmadığı için, ham maddede yapışkan olmadığı için ekmek üretimi, poğaça üretimi gibi ürünler tutmadığı için çok zor. Genelde yurtdışı araştırmalarında, yurtdışı reçetelerinden kendime özel reçeteler oluşturdum. Bunların demolarını yaptım. Birçok ürünün glütenden hiçbir farkı olmayan ürünler yaptık. Bu ürünlerin de hoşumuza giden her şeyi dükkanımıza koyduk. Tamamen bulaşışız, ayrı özel glütensiz bir mutfağımız var. Bütün ürünler burada yapılıyor. Kendi oluşturduğumuz reçetelerle birlikte yapıyoruz. Gastronomiden öğrencilere de eğitim veriyoruz.” şeklinde konuştu.
“30 ÇEŞİT GLÜTENSİZ ÜRÜNÜMÜZ VAR”
Çakmak, “Burada şu an 30 çeşit ürünümüz var. İlerleyen zamanlarda daha da genişletmeyi düşünüyoruz. Çok değişik planlarımız var. Glüten hassasiyeti olan çocuklara özel günler yapmak istiyoruz. Çünkü bir yerlerde gidip bir şeyler yiyemedikleri için hepsinin bir araya geldiği buluşma noktası yapmayı düşünüyoruz. Sipariş usulü yemek çıkarmayı düşünüyoruz. Örneğin glütensiz besleniyorsunuz, akşam canınız Kayseri Yağlaması çekti. Telefon açıp sipariş verdiğiniz zaman bunun burada hazırlanmasını istiyorum. İlerleyen zamanlarda bunları da yapacağız. Whatsapp sipariş hattımız olacak ve kargo ile gönderim yapabiliyoruz. Yüksek kar marjı ticari bir işletme olarak kurulmadığımız için ürünlerimizin fiyatı, market ve internet fiyatlarından çok uygun.” dedi.