• Haberler
  • Genel
  • 'Şehiriçi trafikte genel düzenleme yapacağız'

'Şehiriçi trafikte genel düzenleme yapacağız'

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek gündemdeki konuları gazeteniz Kocatepe'ye değerlendirdi. Kentsel Dönüşüm'de Devlet'in altın tepside imkan sunmasına rağmen bu fırsatın sabote edenler yüzünden kaçırıldığını belirten Başkan Zeybek, 'İsteyenler ve istemeyenlerin verileri büyük ihtimalle Bakanlığa ulaştı. Bakanlık gerekli değerlendirmeyi yapacaktır' dedi. Minibüslerle ilgili genel bir düzenlemeye gideceklerini belirten Başkan Zeybek, 'Minibüslerle alakalı 49 yıllık süresi dolanı [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek gündemdeki konuları gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi. Kentsel Dönüşüm’de Devlet’in altın tepside imkan sunmasına rağmen bu fırsatın sabote edenler yüzünden kaçırıldığını belirten Başkan Zeybek, “İsteyenler ve istemeyenlerin verileri büyük ihtimalle Bakanlığa ulaştı. Bakanlık gerekli değerlendirmeyi yapacaktır” dedi. Minibüslerle ilgili genel bir düzenlemeye gideceklerini belirten Başkan Zeybek, “Minibüslerle alakalı 49 yıllık süresi dolanı çekeceğimi söyledim. Ruhsatı kesinlikle uzatmayacağım” dedi. Afyonkarahisar’ın “büyükşehir” olmaya doğru ilerlediğini, bu durumda partisinin uygun görmesi halinde kendisinin de Büyükşehir Başkan adayı olabileceğini belirten Başkan Zeybek, “Uzun Çarşı için bu hafta esnafla buluşacağız. Şehir merkezindeki kaldırım ve parke taşlarının değişimi ihtiyaçtı. Müze kavşağında sona yaklaştık. Altyapı çalışmalarında gece çalışsak o zaman da şikayet edenler oluyor. Yeri kazdığınız zaman karşınıza ne çıkacağını bilemiyorsunuz. Muhalefete bilgi veren kuşlar yanlış bilgi veriyor. Sokak köpekleri konusunda yasa elimizi ayağımızı bağlıyor. Bu tüm Türkiye’nin sorunu. Yurtdışı Gastronomi Festivali Bosna-Hersek’te yapılacak. Doğalgaz Yukarı Mahallelerde yaygınlaşacak. Akarçay’ın temizlenmesi için çalışıyoruz. Afray ve Teleferik projelerimiz ilerliyor.” bilgilerini aktardı.

“Kentsel Dönüşüm’de Devlet altın tepside imkan sundu, ama sabote edildi”

Afyonkarahisar şehir merkezindeki kentsel dönüşüm projesinin geldiği son durum ile ilgili bilgiler aktaran Belediye Başkanı Mehmet Zeybek şunları söyledi:

“Kentsel Dönüşüm konusunda vatandaşımız bize “Burada çok gayret ve emek sarf ettiniz.” diyor. Ben de; devlet burada altın tepside bir imkân sundu. Ama birileri bunu sabote etti. Bundan sonra ne olur bilemiyorum diyorum. Projeyi yapan Anıtlar Kuruludur. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un söylediği bilindiği üzere “Proje bizim projemiz değildir. Anıtlar Kurulu projesini değiştirmek mümkün değildir.” demişti. Bizdeki arkadaşlar halen daha yok efedim kat karşılığı burayı müteahhitlere verelim diyorlar. Tapuda şerh var. Anıtlar Kurulu projeside tarihi dokuyu bozmayacak biçimde hazırlanmıştır. Orada tarihi bir doku vardır. Mısri Cami var, Alaca Hamam var. Yaklaşık 12 tane tescilli konak var. Üçdört kat, ana cadde zemin üzeri beş kat oluyor projelendirilmiş. Birinci etapta yeterli sayıda konut ve işyeri de çıkmıştı ama birileri tam anlayamadı. Çoğunluk ise o şekilde düşünmüyor. Ortaya konan projenin faydalı olduğuna inananlar çoğunlukta. Vatandaşlardan bu şekilde bize gelenler var. Diğer siyasi partiler de Belediye’nin buradan rant elde edeceğini söylediler. Birileri rant elde edecek dediler. Siyasi parti ziyaretlerim sırasında kendilerine de söyledim. Ortada rant varsa buyrun size vereyim siz yapın dedim. Burada Belediye’nin kaybı var, kârı yoktur. Orada Belediye olarak bir imar çalışması düzenlesek mecburen 18 uygulaması yapacağız. Çünkü oranın bir imarı yoktur.

Biz birinci derecede deprem bölgesindeyiz. Yarın bir deprem olmayacağına dair hiç kimsenin bir garantisi yoktur. 31 Ağustos 2021 tarihinde Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde olan 5,9 şiddetli depremde alttan vurdu sallamaya başladı yerimizden kalkamadık. Allah muhafaza bu deprem biraz daha uzun sürseydi yüksek kat neden verilmiyor diye eleştirenlerle yüksek katların ne hale geldiğini hep birlikte görecektik. Tapularda şerh olmasa bile ben yapı nizamını kesinlikle bozdurmam. Meclis’ten aldığımız karara göre en fazla 6 kat olan yerlerde 6 kat, 4 kat olan yerlerde de 4 katın üzerinde yapıya ruhsat vermem. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı, yatay mimariye özellikle dikkat edeceksiniz demiştir. Hatta eleştirenler de oldu. Deprem bölgesindeyiz diyorsunuz sadece bizim Afyon’da mı deprem olacak diye. Komşu il Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde olan depremin esintisi bizi de vurdu. Allah korusun geçmişte KütahyaGediz depremi olduğunda hatırlayanlar bilir Afyon ne hale gelmişti. Büyük Marmara depremi olduğunda millet evlerine girememişti

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TARİHİ BİR FIRSAT KAÇIRILDI

Bakanlık proje için yüzde 51 oranda istenilmezse biz bırakırız, ama tersi olur yüzde 51 isterse her hâlükârda geliriz demişti. İnsanlarımız duyarsız. Çok az insan kentsel dönüşüm bürosuna uğrayarak bildirimde bulunmuş. İstek az olunca biz de bıraktık. Birebir kendilerini, geleceklerini ilgilendiren bir konu olmasına rağmen büyük bir çoğunluk sorumluluk ve kararlılık göstermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum hem mektepli hem alaylıdır. Son görüşmemizde 55 metrekare 1+1 olursa 125 bin lira, 8090 metrekare arasında 2+1 olursa 150 bin lira, 100110 metrekare 3+1 daire olursa 175 bin lira para ödesin diye söylenildi. Şu şartlarda zaten orada 175 bin 200 bin lira ödese orada külliyen zarardır. Piyasa malumdur çimentonun torbası olmuş neredeyse 2530 lira. Demirin kilogram fiyatı herhalde 7 bin 500 lira civarındadır. Bakan bey açık konuşup yüzde 51 oranda istenilmezse Anıtlar Kurulu Projesini onaylayıp bırakırız, kim yaparsa yapsın dedi. Tarihi bir fırsat kaçırıldı. Şu saatten sonra TOKİ de artık bu maliyetlerde yapamaz. Elazığ deprem evlerinin maliyetini Elazığlı arkadaşlara sorunuz. Elazığ’da hak sahipleri bizim Afyon’a özel olarak verilen fiyattan çok daha yüksek rakamlar ödendi. Sayın Cumhurbaşkanımız maliyetten vatandaşa yüzde 30 hediyem olacak dedi. Yüzde 10 da bakan beyden kurtardık. Toplam yüzde 40 etti. Genel toplamda Sayın Bakanımızın verdiği fiyatlar sonucu yüzde 50’lik bir avantaj ortaya çıktı. Bir taziye ziyaretinde bir arkadaş o bölgede evini 225 bin liraya satamadığını, TOKİ’nin kendisine 480 bin lira verdiğini anlattı. İsteyenler ve istemeyenlerin verileri büyük ihtimalle Bakanlığa ulaştı. Bakanlık gerekli değerlendirmeyi yapacaktır.”

“Minibüslerle ilgili genel düzenleme yapacağız”

“Şehir içi trafikle ilgili olarak okulların açılmasıyla sıkıntılar arttı. Trafikte düzenleme sözkonusu mu?” sorusunu da ayrıntılarıyla cevaplandıran Belediye Başkanı Mehmet Zeybek şu bilgileri aktardı:

“Trafikte maalesef öyle geniş caddelerimiz yoktur. Pandemiye rağmen toplu taşıma araçlarını kullanma gibi bir alışkanlığımız da yoktur. Herkes özel araçlarıyla çarşıya çıkıyor. Okulların açılıp yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okul servis araçları da trafiğe dâhil oldu. Trafik Komisyonu kararıyla bazı işyeri servis araçlarını biz Yeşilyol Caddesine kaydırmıştık. İnşallah önümüzdeki günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nde şehrin trafik master planlarını hazırlayan uzman arkadaşımızı buraya getireceğiz. İl Emniyet Müdürümüz Ali Temiz’le birlikte gerekeni yapacağız. Ayrıca Emniyet Müdürümüzün Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı görevinden gelmeside bizim için ciddi bir şanstır. Burada ortak bir çalışma yapacağız.

MİNİBÜSLERE ÖZEL CİDDİ BİR DÜZENLEME KAPIDA

Minübüslerle alakalı 49 yıllık süresi dolanı çekeceğimi söyledim. Ruhsatı kesinlikle uzatmayacağım. Minibüsçülerle toplantı yaptım. Minibüsçü esnafımızla biraraya geldik. Baktık ki 360 adet minibüs şehri esir almış durumdadır. Trafiğin en büyük yoğunluğu minibüsçülerdedir. Birkaç gün önce Yeşilyol’da kendi aracımla ilerlerken bir minibüsçü duraktan 2 metre aracı koyup sellektör yapmaya rağmen ne sellektöre ne de kornaya bakıyor. Elinde telefonla oynuyor. Trafiği aksatma, durağa yanaş orada bekle. Minibüsçüler tek tip kıyafet giyecekler. Kimlik kartları olacak. Her önüne gelen direksiyona oturamayacak. Kontrolde kimlik kartı olmayan gerekirse bir hafta trafikten men edilecek. Kornalar da lüzumu halinde kullanılacak ve gürültü kirliliği yapılmayacak. Minibüsçülüğü kurumsal bir hale getireceğiz. Toplantımızda 49 yılı dolduranları çekeceğimi söylediğimde biz dava açtık ve kazandık denildi. Bizim de okuma yazmamız var siz davayı kaybettiniz, mahkeme ilamı elimizde dedim. Kazandık kaybettik derken minibüsçülerden birisinin oğlu avukatmış. Toplantıda ayağa kalkıp “Arkadaşlar biz davayı kaybettik. Kimse boşuna konuşmasın.” dedi. 49 yılı bitirenler için hava parası v.s parası beni bağlamaz dedim. Bunu öğrenen İstanbul’da ki taksiciler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanına Milletvekilimiz eski Bakanımız Veysel Eroğlu’nu aratarak “Ne olur Belediye Başkanınız bunu uygulamasın. Türkiye’ye şamil olur.” diyerek uygulamamam istenildi. Ben de; Sayın Bakanım mahkeme ilamı var. Mahkeme kararını uygulamamak suçtur. Ben mahkeme kararını uygularım kim ne yaparsa yapsın dedim. Kimse yasaların üzerinde değildir. Belediye bazen konut satıyor sonra geri mi alıyor diye bir örnek verdiler. Ben tapu devretmiyorum, hizmet satın almıyorum dedim. Sınırlı süreli hizmet sattığımız söyledim. Yani minibüslere yönelik ciddi bir düzenleme olacak. Ertuğrul ve Battal Gazi Mahallelerine gittiğimde Mahalle Muhtarı ve mahalle sakinleri minibüslerin girmediklerini söylediler. Bunu minibüsçülere söylediğimizde de “Giriyoruz yolcu olmuyor.” diyorlar. Yolcu olsun olmasın güzergâhınızda dolaşmak zorundasınız. Sahipata’da da aynı şikâyetler var. Karşıyaka’da da aynısı söz konusu. Karşıyaka’da minibüslerin içeriye girmedikleri söyleniyor. Minibüsçülere siz şehir içi ile Erenler Mahallesi arası çalışıyorsunuz Karşıyaka’yı da dolaşacaksınız diyorum.”

“Büyükşehir olmaya doğru ilerliyoruz”

Afyonkarahisar şehir merkezinde kira fiyatlarının son dönemde büyük artış gösterdiğini, bu nedenle Belediye’nin yeni konut ya da arsa üretiminin söz konusu olup olmadığını sorduğumuz Başkan Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediye olarak konut üretme durumumuz yoktur. Belediye’nin asli görevleri neyse biz onları yapıyoruz. OSB’nin oraya Ali Çetinkaya Mahallesinde TOKİ bir alan yaptı. Sadıkbey Mahallesinde yapıldı. Küçükçobanlı bölgesinde 750 konutluk daha önce kuraları çekilmiş olan ancak mera vasfından çıkarılamayan bir alan var. Şimdi Gökçe Mahallesinde bir çalışmaya başlayacaklar. Nüfus arttıkça ilerleyen günlerde çok daha büyük bir ihtiyaç olacak.

NÜFUS ORANI BÜYÜKŞEHİR OLMAYA YAKLAŞIYOR

Büyükşehir olabilmek için nüfusun 750 bini tamamlaması gerekiyor. Otomatikman Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehir ilan ediliyor. Bizim zannederim 2020 yılı başlarında nüfusumuz 737 bin olarak TÜİK tarafından açıklanmıştı. Konut ihtiyacı söylemleri doğrultusunda dışarıdan da ciddi bir göç aldığımız ortaya çıkmaktadır. İhtiyaç olmasa konut ve kira fiyatları zaten yükselmez. Yeni bir nüfus sayımı yapılsa veya yıl sonu TÜİK mutlaka açıklayacaktır tahminen 740 bini nüfus olarak çok rahat geçmişizdir diye düşünüyorum.

PARTİMİZ UYGUN GÖRÜRSE BELEDİYE BAŞKAN ADAYIYIZ

“Afyonkarahisar Büyükşehir Belediye Başkanı kim olur anket ve tartışmaları başladı. Aday mısınız?” sorumuz üzerine Başkan Zeybek, “Partimiz uygun gördüğü sürece tabi adayız. Hizmette devamlılık esastır” dedi.

“Uzun Çarşı için bu hafta esnafla buluşacağız”

Uzun Çarşı’nın düzenlenmesine yönelik çalışmalarını hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “İnşallah bu hafta içerisinde Uzunçarşı esnafı arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Ben mevcut haliyle görüntülerini çektirdim. Orada bir çalışma yaptırdım. Ciddi bir cephe çalışması için OEDAŞ ve Telekomla görüşüp o kablo kirliliğini kaldırmalarını isteyeceğim. Tabela kirliliğini de tamamen kaldıracağız. Uzun Çarşı esnafına çarşının trafiğe kapanıp kapanmamasını yönünde görüş soracağım. Çoğunluk istiyoruz derlerse trafiğe kapatacağım. İstemezlerse de bu iş artık çocuk oyuncağı değildir. Kaldırımları genişletip orada sadece bir aracın geçeceği kadar yol bırakacağım. Orada trafik devamlı akacak. Uzun Çarşı’yı tarihi dokusuna uygun hale getireceğiz. Çarşı girişine Tarihi Uzun Çarşı diye bir tabale koyacağım. Madem Uzunçarşı Afyon ticaret hayatının kalbi gece saat 23.00’e kadar nefis bir ışıklandırmayla ticareti etkin kılacağız.

“Kaldırım ve parke taşlarının değişimi ihtiyaçtı”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek şehir merkezinin değişik bölgelerindeki kaldırım değişikliklerinin ihtiyaç ve talebe binaen yapıldığını bildirdi.

Dumlupınar Mahallesi ve diğer yerlerdeki kaldırım taşlarının karo olarak yapıldığını dile getiren Zeybek, “Taşlar altına su aldığında tamiri mümkün olmuyordu. Birde artık onların üretimi yapılmıyor. Üzerindeki tırtıklar kaybolduğu için ciddi kaymalar oluyordu. Özellikle karlı buzlu havalarda sorun çıkıyordu. Ondan dolayı erimeyen taş, üç boyutlu taşla değiştirmeye karar verdik. İkinci Dumlupınar Caddesini siyah beyaz, işyerlerinin yoğunlukta olduğu Anbaryolu Caddesini ise kırmızı siyah şeklinde yapalım dedik. Dolaştığım yerlerde esnaftan çok büyük teşekkür alıyoruz. Çıkan taşları da heba etmiyoruz, isteyen Belediyelerimize veriyoruz. İhtiyaca göre sağlık yönünden düşünmek durumundaydık. Bilhassa engeliller için tehlike oluşturuyor, kaydığı yönünde çok şikâyet alıyorduk. Düşenler çok oluoyrdu. Dolayısıyla sözkonusu kaldırım taşlarını değiştirdik. Marulcu Mahallesinde de havai hatların yer altına alınmasıyla doğal gaz çalışmaları yapıldı. Parke taşlarında bir tamirat vardı. Bilindiği üzere tamiratla yeni yapılan birbirini tutmuyor. Aradan sökülen taşları koymak yerine yeniden yapalım dedik. Aynı şeyi geçen yıl Cumhuriyet Mahallesi’nde de yapmıştık. Mahallesi sakinleri orada da çok memnun olduklarını belirttiler. Biz hiçbir zaman çıkan taşı heba etmiyor başka bir yerde kullanıyoruz” dedi.

“Trafiği aksatmadan çalışma yapınca iş uzun sürüyor”

Paşa Camii önündeki kavşak düzenlemesi çalışmalarının gereğinden fazla uzadığı şeklindeki eleştirileri cevaplandıran Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Trafiği aksatmadan çalışma yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz” dedi.

Genel olarak insanımızın biraz sabırsız olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Paşa Camii önündeki yol ve kavşak düzenlemeleri ile ilgili olarak “Orası trafiğin son derece yoğun olduğu bir bölgedir. Bu kavşak çalışmasını mutlaka yapmamız lazımdı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı cami ile ilgili bilgilendirdiğimde kendileri ‘Afyon’a bir program yapalım.’ demişti. Sayın Cumhurbaşkanımız şehrimize gelmeden önce mutlaka o kavşağın yapılması gerektiğini düşünerek kavşak çalışmasına başladık. Tabii yeni bir kavşak oluşturuyorsunuz. Trafiğin yoğun olduğu bir bölgede hem trafik akışını engellemeyeceksiniz hem de kavşak çalışması yapacaksınız. İnsanımız artık bu tür şeylerde biraz hoşgörülü davranacak” dedi.

“Müze kavşağında sona yaklaştık”

Karayolları ve Müze’nini bulunduğu kavşakta yapılan battıçıktı çalışmalarının da eleştirilere konu olduğunu hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek “Önemli altyapı düzenlemeleri söz konusu o bölgede. Bu işi yapmanın başka yolu yok. En kısa sürede tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Karayolları alt geçidinin olduğu yerde de bazı eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Yok, yol kapandı v.s pek çok şey söylenildi. Yağmur suyu kanalımız, isale hattımız yoktu. Park Afyon AVM’nin oradan aldık binlik büzlerle yağmur suyu hattını yaptık. Yine Müze binamızın oradan Ataköy kavşağına kadar Migros’un olduğu alana kadar asbest borulardan olan içme suyu hattımızı çelik borularla değiştiriyoruz. Karayolları alt geçidinin olduğu yerde alt yapıda ciddi bir düzenleme yapılması gerekiyor. Esnaflar diyorlarki ‘İşte yol kapandı şöyle böyle.’ Arkadaşlar bunun farklı bir yapım şekli varsa söyleyin biz onu yapalım. Dışarıda helikopterle yapılıp monte edilecek bir hadise değildir. Hatta 19 Eylül 2021 Pazar günkü Gaziler Günü çelenk töreni yapılan Kocatepe Parkı malum Karayolları kavşağındadır. Tören bitimi Sayın Valim Gökmen Çiçek ve protokol üyelerini çalışmanın olduğu yeri gezdirdim. Bazı protokol üyesi arkadaşlarımız ‘Burayı Ulaştırma Bakanlığı mı yapıyor?’ diye sordular. Çok uzun mesafeli bir çalışma oldu. İnşallah bittiği zaman bu sıkıntıları atlatıp alt yapı çalışmalarını tamamlayacağız. Üstelik Harbİş, Ataköy kavşağında ki minibüse kadar asfaltları yenilemiş olacağız. İşte sona doğru yaklaştık. İhale sürecimiz 195 iş günüydü. Bu süre 31 Aralık 2021 tarihine tekabül ediyor. Yaklaşık 1 veya 1,5 ay önce bir sürede bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Gece çalışsak o zaman da şikayet edenler oluyor”

Bazı vatandaşlar sözkonusu alt yapı çalışmalarının gece yapılabileceğini, böylece zamanın daha iyi kullanılabileceğini ifade ettiğini, bu çalışmalarda gece çalışmanın mümkün olup olmadığını değerlendiren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek “O zaman da gündüzler başınıza mı göçtü deniliyor” dedi.

Alt geçit çalışması yapılan bölgede gece çalışması yapılıp yapılmayacağını kendisine de sorduklarını kaydeden Başkan Zeybek, “Gece çalışmasına başladığınızda yerleşim alanı içerisinde vatandaş telefon diyor ki, “Arkadaş gündüzler başınıza mı göçtü? İstirahata geçeceğim zaman tak tak sizi mi dinleyeceğimdiye haklı olarak tepki gösteriyor. Mümkün mertebe arkadaşlara mesai yaptırarak çalışmayı öne çekmeye çalıştık. Afyon’un hemen her yerinde Ertuğrul Gazi, Battal Gazi Mahallelerinde ekiplerimiz çalışıyor. Yağmur suyu hattı çalışmamızda farklı ekiplerimiz çalışıyor. İçme suyu hattında farklı ekipler çalışıyor. Her yerde çalışma olunca ekipler bazen yetişemeyebiliyor” dedi.

“İtfaiyeye yüksek merdivenli araç alacağız”

TOKİ konutlarında çıkan yangın sonrası Afyonkarahisar İtfaiyesinin yüksek merdivenli itfaiye aracı ihtiyacının gündeme geldiğini hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “O işi de çözeceğiz” dedi. Afyonkarahisar Belediyesi itfaiyesinin her türlü araç ve donama sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Zeybek, “Sözkonusu yangın hadisesine 7 dakika içerisinde müdahale edildi. İfade ettiğim şekilde her türlü ekipmanımız vardır. İnşallah itfaiyemize takviyede sözkonusu olacak. Yüksek katlı binalara ulaşabilmek için 42 metre merdivenliitfaiye aracını Çevre ve Şehircilik Bakanlığından talep ettim. Biz veremiyoruz denildi. İnşallah Belediyeler Birliği aracılığıyla bunu çözeceğim” dedi.

“Yeri kazdığınız zaman karşınıza ne çıkacağını bilemiyorsunuz”

Son zamanda yaşanılan su arıza ve kesintisine büyük tepki oluştuğunu hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Kasıtlı olarak su vermeme gibi bir davranışımız düşünülemez. Arızalara anında müdahale ediyoruz ama yeri kazdığınızda karşınıza ne çıkacağını bilemiyorsunuz” dedi.

Eleştirilere konu olan arızalarla ilgili her türlü görüntü, kayıt ve bilginin mevcut olduğunu anlatan Başken Zeybek, “Yer altındaki şebekenin ne olduğunu kimse bilemiyor. Ben Afyon dışındaydım hafta sonu ana şebeke de patlak olduğu bilgisi mesajla iletildi. Hemen ekiplerin oraya yığılıp çalışılması ve suyun verilmesi talimatını verdim. Öncesinde de durumu vatandaşa ilan edin talimatını verdim. Şehir şebekesinde patlak var. Şu saatler arasında çalışma yapılıp arıza giderilecektir. Halkımızdan özür dileriz diye duyuru yapıldı. Ana şebekede patlağı tamir edip suyu verdikten sonra bu seferde İmaret Camii’nin arka kısmında yıllardır kullanılıp çürüyen aspest boru patlak vermiş. Görüntüleri mevcuttur. İş makinesinin girip kazı yapma imkânı yok. Ekipler burada elle kazı yapıyorlar ve bu alanda en az 23 elektrik hattı, yeni ana şebeke su hattı var. Boruların arasından geçerek tamir ediyorlar. Kepçe ya da iş makinası ile kazı mümkün değil. Tamir sırasında elle kazdıkları için biz kasık çizmesi diye tabir ederiz, bellerine kadar suyun içerisine giriyorlar. Bir taraftan motorpompla biriken su atılıyor. El işçiliği olduğundan gecikme ondan kaynaklandı” dedi.

İl Emniyet Müdürlüğü’nün olduğu yerden Anıtpark’a kadar aspets boruları değiştirme ihalesini yaptıklarını belirten Zeybek, “Şehrin altı örümcek ağı gibi örülüdür. Şehrimizin büyük bir kısmında hala aspest borular vardır. Biz mümkün mertebe fırsat buldukça bunları değiştiriyoruz. İşin açıkçası oranın ihalesini yapmamıza rağmen bir türlü işe başlayamadık” dedi.

“Muhalefete bilgi veren kuşlar yanlış bilgi veriyor”

Muhalefet kanadından bir siyasinin ana şebeke arızasında sabaha kadar müdahale etmek yerine ana vananın kapatıldığını, bir daha böylesi bir durumda canlı yayın yapacaklarını açıkladığını hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek bu duruma da tepki gösterdi.

Afyonkarahisar Belediyesi’nin tüm hizmetlerinde herşeyin açık ve şeffaf olduğunun altını çizen Başkan Zeybek, “Kazı yapılırken ben Sayın İl Başkanını çağırayım o zatı muhteremi, madem bu işi çok iyi biliyor. İşi verelim o yapsın. Çamur at izi kalsın zihniyeti yanlıştır. Yer altından ne çıkacağını kimse bilemiyor. Burayı yapıyorsun öbür taraftan patlak veriyor. Şehri niye susuz bırakalım? Elbette çalışma yapılacağı zaman vana kapatılacak. Belediye olarak vatandaşa içme suyu temini konusunda ne kastımız olabilir. Neticede bu hem bir hizmet, hem bir ticarettir. Bedeli mukabili su veriyorsunuz. Zannederim o arkadaş olayları farklı yerden öğreniyor. Kendisine bilgi getiren kuşlar farklı yerlerden bilgi getiriyorlar. Biraz konuştuğuna dikkat etsin” dedi.

“YÜNTAŞ Müdürümüz görevine geri dönecek”

YÜNTAŞ A.Ş’deki müdürlük görevinde neden değişiklik yapıldığını da açıklayan Başkan Zeybek, “Aslında bir görev değişikliği yoktur. Yüntaş Genel Müdürümüz Selim Arıcı, sonuca ulaşan davası akabinde 1. Sınıf Emniyet Müdürü olarak Emniyet Müfettişliği görevine başladı. Emekliliği gelmiş durumda. Emekli olduktan sonra Yüntaş A.Ş Genel Müdürlüğü görevine devam edecek” dedi.

“Sokak köpekleri konusunda yasa elimizi ayağımızı bağlıyor. Bu tüm Türkiye’nin sorunu”

Son dönemde şehir merkezinde sokak köpeklerinin saldırı olaylarında artış olduğunu, şikayetlerin arttığını hatırlattığımız Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Maalesef bu tüm Türkiye’nin sorunu, yasa elimizi kolumuzu bağlıyor” dedi.

Hayvan Hakları Koruma Dernekleri’nin bu konuda hassasiyeti olduğunu anlatan Başkan Zeybek, “Adamlar İstanbul’da ki işin bırakıp burayla ilgileniyor. Hayvan Barınağımızı gelip incelemeye aldılar. Çok önce yani bizim dönemimizden önce barınakta bir hadise olmuş. Ulusal medyada günün konusu olduk. Yok, efendim Afyon bu hususlara dikkat etmiyor, Belediye Başkanı bakmıyor gibi. Yasa açık, sokak hayvanını bir yerde tutamıyorsunuz. Kısırlaştırma işlemini yaptıktan sonra doğal ortamına, aldığınız yere bırakmak zorundasınız. Biz ilave olarak Belediyemize bir Veteriner Hekim aldık. AKÜ Veterinerlik Fakültesi ile iş paylaşımı anlaşması yaptık. Onlar bir taraftan kendi ekiplerimiz bir taraftan ne gerekiyorsa yapıyorlar. Çevre illerden ve çevre köylerden Afyon’a bırakılan köpekler var.  Bu durumu ben OSB içinde duymuştum. Bir ara bir ekip türemiş. Köpek başı belli bir ücret karşılığı köpekleri toplayacaklarını söylemişler. O para ödendikten sonra 35 aylık sakinlik sonrası geceleri tırla köpekleri salıp gitmişler. Böyle bir şebekede var. Durumdan bizde rahatsızız ama yasa elimizi ayağımızı bağlıyor. Bu durum sadece Afyon’a has bir durum değildir. Belediye Başkanları Toplantısında bu konu gündeme geliyor. Konu Sayın Cumhurbaşkanımıza da iletiliyor. Bu mesele Türkiye’nin meselesidir” dedi.

“Yurtdışı Gastronomi Festivali BosnaHersek’te yapılacak”

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Gastronomi ile ilgili olarak UNESCO’ya olan taahhütlerini yerine getirip getirmediğini sorduğumuz Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Gastronomi ile ilgili taahhütler tamamlandı. Ekim ayında yapacağımız bir Gastronomi Festivalimiz var. Birde yurt dışında bir festival gerçekleştireceğiz. Yurt dışı festivali Kosova ve Üsküp’te inşallah Bosna Hersek’te yapacağız. Normalde bizim bunu 5 yıllık zaman dilimi içerisinde tamamlamamız gerekiyor. Herhalde önümüzdeki ay içerisinde bu yükümlülüğümüzü de yerine getireceğiz. Biz Afyonkarahisar olarak 31 Ekim 2019 tarihinde Gastronomi Şehri ilan edildik. 20202021 döneminde toplam 6 taahhütten çounu getirdik. Yani eksiğimiz kalmadı. Üstelik biz bunları pandemi şartlarında yaptık. Gastronomi alanındaki taahhütlerimizle ilgili bir aksama söz konusu değil” dedi

“Doğalgaz Yukarı Mahallelerde yaygınlaşacak”

Ordu Bulvarı üzerinde bulunan ve yıkımı süren Vakıf İşhanı’nın altının otopark olma ihtimalinin bulunmadığına anlatan Belediye Başkanı Zeybek, “Oranın altının otopark olma ihtimali yoktur. Altında iki kat sergi salonları olacak. Üç katta üzerinde tarihi dokusuna uygun nefis bir proje hazırlandı. İhalesini yaptık. İhaleyi alan firmanın bekleme süresi sonunda ihale onaylandıktan sonra enkaz kalkar kalkmaz arkadaşlar çalışmaya başlayacaklar” dedi.

Doğal gaz, telefon, elektrik v.d için daha önce asfaltların kazılmasına izin vermeyeceklerini açıkladıklarını ama bazı sokaklarda kazı mecbuyireti doğduğunu anlatan Başkan Zeybek, “İnşallah doğalgaz kullanımı yaygınlaşacak. Hava kirliliğini ancak böyle önleyebiliriz” dedi.

Yukarı Mahalleler olarak bilinen Çavuşbaş, Tacı Ahmet, Akmescit gibi mahallelerimizintarihi dokuda olduklarındanburalarda hala soba yakıldığını kaydeden Başkan Zeybek, “Ciddi bir hava sirkülasyonu olmadığından en büyük hava kirliliği nedeni sobadan çıkan gazlardır. İnşallah Aksa Afyon Doğal Gaz Dağıtım A.Ş Müdürümüz Sayın Tuncay Gezer ile tekrar istişare ederek en azından önümüzdeki yıl çalışma yapılabilmesi için planlama yapılmasına yardımcı olmaya çalışacağız. İnşallah bizde kendilerine destek vererek bu yöndeki doğal gaz dağılımını tam manasıyla gerçekleştirirsek Afyon hava kirliliğinden kurtulmuş olacaktır. Bu noktada mecburen yollarıda kazacağız. O bölgede zaten kilitli parke taşı ve Anıtlar Kurulu’nca belirlenen kesme taşıları mecburen kullanıyoruz. Çalışmalar esnasında onları kenara alıp sonrasında tekrar yerine monte edeceğiz” dedi.

“Akarçay’ın temizlenmesi için çalışıyoruz”

Akarçay’daki kirliliğin balık ölümlerine neden olan kirliliğin önlenmesi için  temizlik çalışmalarının nasıl gittiğiyle ilgili soruyu da cevaplandıran Başkan Zeybek şunları söyledi:

“Bu sene sadece Akarçay’da değil tüm göllerde kuraklıktan dolayı çok ciddi bir su kaybı vardır. Hatta Van Gölünün bir kilometre kadar çekilerek adacıklar oluştuğunu öğrendik. Akarçay’daki su durağan bir sudur. Yani devamlı bir su takviyesi yoktur. Bent dediğimiz baraj gibi bir yapı olup Gazlıgöl Caddesi üzerinden akan bir su olmuş olsa bu yapıda sorun olmayacak. Akarçay’ın mesafesi 40 metredir. Akarçay DSİ’ye aittir. Orayı alabildikleri kadar mümkün mertebe makine ile almaya çalışıyorlar. Bize bir maliyet çıkarılacak inşallah ben bakanlıktan destek alarak oraya bir gemi indirebilirsek Uzungöl’de yapılan, Haliç’te yapılan temizleme faaliyetleri gibi altta ki çamuru bulamaç haline getirip uzak mesafeye hortumlarla atabilirsek Akarçay tertemiz olacak. İnşallah onun için uğraşacağız. Çalışmayı yürüten DSİ’dir.Bizde Afyonkarahisar Belediyesi olarak destek vereceğiz. Akarçay yapılırken ön taraflarına çökertme havuzları yapılmış olsaydı selin getirmiş olduğu alivyonlar, atıklar gelip doldurmazdı”

“Afray ve Teleferik projeleri ilerliyor”

AFRAY ve Teleferik projeleri ile ilgili olarak gelinin durumu da özetleyen Başkan Zeybek şu bilgileri aktardı:

“AFRAY konusunda Yüksek Hızlı Tren (YHT) projemizin ihalesi yapıldı. Firma şu anda traversleri kendi üreteceği iki fabrikayı Afyon’a kuracak. Karaaslan çayırının karşısında bizim Belediyemizin Atık Su Arıtma Tesisimizin arasında bir alan vardı. Biz oranın üniversiteden devrini aldık. Biz açıkçası oraya ilave Millet Bahçesi yapmayı düşünüyorduk. Onlar orayı illa bize verin dediler. Biz burada AnkaraPolatlı’dan İzmir’e kadar yapılacak Hızlı Trenin alt yapısında kullanılacak rayları üretecek iki fabrika kuracağız dediler. Çobanlar’da demiryolu güzergâhı üzerinde depolama alanı var. Bizde tamam diyerek yarısını onlara verelim dedik. Arkadaşlar gelecekler. Oraya bir travers fabrikası kurarak çalışmaya başlayacaklar. AFRAY projemizi kendilerine ilettiğimizde aldıkları ihalede AFRAY projesinin olduğunu, hızlı tren istasyonu ile şehir merkezindeki yapıyı kendilerinin yapacaklarını ifade ettiler. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımıza orası için ilave bir ödenek ayırıp ayıramayacaklarını sorduğumuzda projenin içerisinde yapılacağını söylemişti. Bunun dönüşünün olmadığını dile getirdi. DDY Genel Müdürlüğü ilave bir ihalede yaptı. Yaklaşık 800 milyon liralık bir ihaleyi çok büyük bir firma aldı. KonyaAfyonkarahisar ve Kütahya ihalesini aldılar. Şu anda şantiye kurma aşamasındalar. Bizim tahsisini aldığımız İzmir İstasyonu karşısında DDY kendi arazisi vardı. Orada çalışacak elamanların kalabilecekleri bir mekân oluşturuyorlar. 800 milyon liralık ihalenin yüzde 40’ı tamamen Afyon’a ait. Belki de KonyaEskişehirAfyon arasında bir banliyö hattıda düşünülebilir. Çünkü demiryolu üst geçitleri üzerindeki hatları da yapacaklar. Bu işi Çanakkale Köprüsünü yapan aynı zamanda Avrasya Tünelini yaptığını belirten firma yapacak. Firmanın 17 ülkede şantiyesi olduğunu öğrendik. Yani güçlü bir firmadır.

Teleferik projemize gelirsek, bu projeyle ilgili son düzenlemeleri Ankara’daki danışman firmaya yaptırdık. İnşallah Ekim ayı itibariyle ihalesine çıkacağız. Nefis bir proje oluştu. Eğer ihaleye giren olmazsa Teleferik Projesini Afyonkarahisar Belediyesi olarak biz yapacağız. Projeyi hazırlaya Danışman ihaleye iki ya da üç firmanın girmeyi düşündüğünü söyledi.”

MEZARLIK KARŞISINDAKİ PAZARYERİ EN KISA SÜREDE AÇILACAK

Kocatepe Asri Mezarlığı karşısındaki pazar yerinin durumunu da değerlendiren Başkan Zeybek, “Mezarlık önündeki pazar yerini açamadık. Çünkü maalesef pazarlarda daha önce farklı olaylar olmuş. Ben hiç kimsede yetkinin olmadığını tek yetki sahibinin Afyonkarahisar Belediyesi olduunu söyledim. Esnaf arası devirde hava parasını ancak Belediye alabilir. Eğer kişi pazarcılık yapmayacaksa yerini Belediye’ye bırakır, Belediye’de kendisi yer verir. Böyle bir düzenleme, şartname hazırladık. Arkadaşlarımız yer çizimine başladı. İnşallah bu pazaryerini en kısa sürede açacağız” dedi.

>> Burcu AYDIN ve Sezer KÜÇÜKKURT’un ÖZEL Röportajı.

Bakmadan Geçme