Şehiriçi toplu ulaşıma çare aranıyor

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir, şehir içi ulaşım sorununa çare aradıklarını söyledi Karahisar Tv'de yayınlanan Yerel Gündem programına Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı M. Emin Birliktir ve Türk-iş il Temsilsici Muharrem Uslu katıldı. Şehir içi ulaşım sorununun yıllardır çözülemediğini belirten M. [&hellip]

Şehiriçi toplu ulaşıma çare aranıyor

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir, şehir içi ulaşım sorununa çare aradıklarını söyledi

Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programına Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı M. Emin Birliktir ve Türk-iş il Temsilsici Muharrem Uslu katıldı.
Şehir içi ulaşım sorununun yıllardır çözülemediğini belirten M. Emin Birliktir, bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi. Birliktir, “Trafikte sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yollarımız dar, 363 minibüs, 100 otobüs var. Geçmiş dönemlerde de Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri trafik sorununu çözmek için çaba sarf etti; ama biz de son 1 aydır çok çaba sarf ediyoruz. Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban bir yetki verdi. Bu ortamda Turex huzursuz, minibüsçüler huzursuz. Doğal olarak bundan da halk huzursuz oldu” dedi.
KAVGALARDAN HALK DA RAHATSIZ
Sorunun çözümü için mücadele verdiklerini belirten Birliktir, “Bu sorunu çözelim diye her iki tarafı da çağırdık; ama Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın bize vermiş olduğu talimat şuydu: Yapılacak olan birleşme, öncelikle ilimizde yaşayan halkın menfaatine olan bir şey olsun, dedi. Biz de bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık ve kabaca bir taslak hazırladık. O taslağı toplantıda minibüsçülerimize dağıttık. 3 otobüse bir minibüs verelim, daha sonra Turex’in sözleşmesi bitince şirkete devredelim. Neticede Turex ihale almış ve belediyenin parasını peşin ödemiş durumdadır. Turex özel günlerde de ücretsiz taşıma yapıyor. Ayrıca resmi işlerde de yardımcı oluyor, böyle de bir hizmeti söz konusu. Yaklaşık 5 yıldır da bu hizmeti yürütüyor. Diğer taraftan da minibüsçüler de 30 yıldır bu şehrin yükünü çekiyor. Yaşanan bazı kavgalardan halk da rahatsız. Bu şehirde yaşamanın bazı bedelleri var. Bu bedeli biz de ödeyeceğiz, minibüsçü de ve Turex de ödeyecek” diye konuştu.
“ORTA YOLU BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Minibüslerin ve halk otobüslerinin sıkıntı yaşamaması için sürekli bir araya gelmeye çalıştıklarını söyleyen Birliktir, “Bu konuyla ilgili hazırlanan taslağı minibüsçülere verdik. Eğer burada sizinle ilgili bir sıkıntı yaratan madde varsa, değiştirelim dedik. Özellikle hat sahiplerini topladım. Siz iyi bir avukat bulun dedim. Bu taslağa baksın, Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ve Turex sahibi Galip Şanlı’ya dedim, bir avukat tutun diye ayrıca taslağı da baktırın dedim. Bu avukatlar incelesinler; çünkü hukuksal meseleler çıkıyor ortaya. Sonuçta bunların çalışması yapıldı. Bakın ilk aşamada 332 minibüsün haricindeki 331 minibüsçü bu işe sıcak baktı, daha sonra bu 270’e 260’a düştü. Son olarak da 200’e düştü” ifadelerini kullandı.
MEVLÜT ÜLKER’E ELEŞTİRİ
Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’in bu süreçteki tutumunu eleştiren Birliktir, “Sorun çözülüyordu, Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker telefon açıyor toplantıya katılmayın, imza atmayın diye. Bunun akılla izah edilebilecek mantığı yok. O günden sonra Mevlüt amca gitti, Sayın Ülker geldi. Sayın Başkanım, sen bu minibüsçülerin, başkanımızın düşmanı mısın? Ancak bakmak lazım. Sen bu halkın menfaatini mi düşünüyorsun, yoksa bu kargaşanın devamını mı? Sayın Ülker lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyor. Bu işin vebalinin yüzde 100’ü Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’dir. Bu iş bozulur ise, süreci tıkayan o. Bütün duraklara bakıyorum, neden bu tıkıyor diye. Şoförler Odasının ana üyesi minibüsçüler ne kadar basit bir düşünce 363 kişi şirketleşirse odadan istifa edecekler aidat ödemeyecekler. Şoförler Odası Başkanı’nı genelde minibüsçüler seçiyor, yani bu kadar küçük düşünme o makamda oturuyorsun, Şoförler Odası’na aidat gelsin de Afyon trafiği ne olursa olsun. Bunu yarın şoförler de soracak” dedi.
MİNİBÜSLERDE DÜZENLEME ŞART
Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’in şahsi menfaatleri nedeniyle Afyon’un kaderiyle oynadığını söyleyen Birliktir, şöyle devam etti:
“Minibüsçüleri bekleyen 3 tane tehlike var. 13 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Engelli Yasası. Her biri engelli kapısı koymak zorunda. Şu anda 172 minibüs, geçmiş dönemlerdeki yaptıkları hatalarda şirketleşmişler ve hatlarını kiraya vermişler. Minibüsçüler şirketleşemez ve hatlarını kiraya veremezler. Bu da şu an da Danıştay’dadır. Minibüslerin süresi ile ilgili bir madde var ki bu süreli midir, süresiz midir? Biri mahkemeye verirse, mahkeme de süreli derse şu anda 1-20 minibüs hattının günü dolmuş durumda. Ve aynı Şoförler Odası Başkanının yaptığı işe bakın. Diyor ki belediyeye resmi yazı yazıyor. ‘Bizim minibüsler süreli midir, süresiz midir’ diye. Sen bir avukatına danış. Bir akıl hocan yok mu? Yasa ne diyorsa onu söyleyecek. Ve yasa diyor ki 49 yılı aşamaz.” (Kocatepe)

Sivil toplum örgütü, görüş bildirir

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu ile iki defa görüştüklerini söyledi. Sivil Toplum Örgütü olarak tespit ettikleri sıkıntıları paylaştıklarını söyleyen Uslu, Afyonkarahisar halkının 1,5 yıldır MR hizmeti alamadığını, bu durumu Sivil Toplum Örgütü olarak sorması gerektiğini vurguladı. Uslu, “Ayhan Bey heyecanı yüksek olan bir kardeşimiz. Ayhan bey 100 gündür burada. Bu yüz gün Ayhan Bey’e daha tecrübe katacak. Bu duruma mani olmamak gerek. Bakınız bir buçuk yıldır MR sıkıntısı yaşanıyor. 6 defa ihaleye gidiliyor 5 ihale iptal ediliyor. Ancak 1,5 yıldır MR hizmetini oranın Tabip Odası Başkanı konuşmayacak mı? Ben sivil toplum örgütü lideri olarak konuşmayacak mıyım? Burdur’da Kütahya’da bizim ölçeğimizde MR hizmeti alamayan bir başka şehir var mı? Bu ihalede dikkatsizlik olamaz mı? Bu ihale araştırılmaz mı? Mesela ben bugün hastaneye Türk İş İl temsilcisi olarak yazı yazdım. Bu ihaleler neden iptal edildi. Tamam, bir açıklama yapıldı ama bu açıklama tatmin edici bir açıklama değil. Ben bunu dile getirmeye çalışıyorum. Afyonluyu çok seviyorum diyenler bunu çıkıp dile getirmeli” ifadelerini kaydetti.

Bakmadan Geçme