'Şehir kimliğini daha çok konuşmalıyız'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 'Medeniyet Sohbetleri' etkinliğinde Afyonkarahisar'lılar'ın kendi ağzından şehrin kültürel kimliğini dinledi   Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Afyonkarahisar programı kapsamında Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde (Taş Medrese) 'Medeniyet Sohbetleri' etkinliğine katıldı. 'AFYON'U İYİ BİLENLERDEN [&hellip]

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Medeniyet Sohbetleri” etkinliğinde Afyonkarahisar’lılar’ın kendi ağzından şehrin kültürel kimliğini dinledi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Afyonkarahisar programı kapsamında Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) “Medeniyet Sohbetleri” etkinliğine katıldı.
“AFYON’U İYİ BİLENLERDEN DİNLEMEK MÜHİM”
Çiğdem Karaaslan tüm illeri olduğu gibi Afyonkarahisar’ı da Çevre, şehir ve kültür olmak üzere üç ana başlıkta konuşup anlamaya çalıştıklarını söyledi. Afyonkarahisar şehrini iyi bilenlerin ağzından şehri dinlemenin önem taşıdığını aktaran Karaaslan, “Bu şehri yani Afyonkarahisar’ı şehir olarak iyi bilenlerden dinlemeyi önemsediğimiz için biraraya geldik. Sözü ilk etapta şehri en iyi bilenlere bırakmak istedim. Yüksek Mimar Sayın Ülker Abi’nin mimari bakış açışı ile sohbete başlamayı ayrıca önemsedim. Belki çoğu katılımcı için siyasetin böyle bir toplantı ortamında kültür ve sanat dünyasına dair önemli isimlerle şehirde biraya gelmesi kıymetlidir. Afyonkarahisar programımızın sabah bölümünde gençlerle oturup konuşmamız ve şehrin diğer aktörleriyle bu şehrin geleceğine dair toplantılar yapmamız çok alışılageldik olmayabilir. Genellikle kürsülerden siyasetçiler hitap ederler. Belirli bir oranda kalabalık bir dinleyici kitlesi vardır. Ya da daha resmi formatta bir sohbet olur. Biz aslında biraz bu kalıbı kırmak istiyoruz.” dedi.
“MİLLETVEKİLLERİ TBMM’DE
AFYON İÇİN MÜCADELE EDİYOR”
Samimi bir ortamda gerçek anlamda Afyonkarahisar’ın kültürel hayatını, sanat hayatını bilenlerden ve yetkin kişilerden dinlemek amacında olduklarını vurgulayan Karaaslan şöyle konuştu: “Üzerimize düşen olursa onlarla ilgili ne yapabileceğimizi konuşmak niyetindeyiz. Afyonkarahisar’ın değerli vekilleri sağ olsunlar. Ben her yeri geldiğinde söylüyorum; Onların TBMM’de bu şehir için verdikleri mücadeleye bizzat şahidim. Bende geldiğimiz nokta itibariyle Afyonkarahisar şehri için çok olumlu bir izlenim oluştu. Bunu ana hatlarıyla söylüyorum. Değerlendirilecek bir sürü alt başlık var. Ama en az konuşmaya vakit ayırdığımız şey ve aslında en önemlisi bu şehrin kültürel hayatı, bu şehrin kimliğidir. Bu şehrin kültürünün gelecek nesillere taşınması arzusuyla birçok kişi derneklerde görevler alıyor. O nedenle yine birçok kişi geleneksel sanatların devamlılığını sağlamak için gece gündüz alın teri döküyorsunuz. Belki mahalli sanatçı olarak hala belli bir alanda bu değerler yaşatılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bizde ona destek vermek ama onu en iyi bilenlerden dinlemek için biraraya geldik. Ben konuyu bu şekilde özetlemeyi uygun buluyorum.”
Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan’ın sözleri sonrasında katılımcılar da söz alarak şehrin kültürel dokusu ve kimliğine yönelik görüşlerini açıkladılar.
Afyonkarahisar’ın Selçuklu ve Osmanlı döneminden itibaren eşsiz mimari zenginliklere sahip olduğunu belirten Ülker Abi, Tanzimat ve Cumhuriyet dönemlerinde de mimari açıdan Afyonkarahisar’ın önemli kazanımlar elde ettiğine dikkat çekti. Atatürk’ün 23 kez ziyaret ettiği Afyonkarahisar’ın Cumhuriyet tarihindeki önemine işaret eden Ülker Abi, “Hemşehrimiz merhum Ali Çetinkaya’yı da bu şehre yaptığı büyük hizmetlerle anmak mecburiyetindeyiz.” dedi.
Memur Mustafa Ceylan, Klasik Müzik Festivali ile Caz Müzik Festivali’ni 20 yılı aşkındır sürdürebilen Afyonkarahisar’da kültürel zenginliğin her rengini bulmanın mümkün olduğunu belirterek, “1902 yılındaki yangından sonra 1300’ü aşkın konağın 3 yıl gibi bir süre içerisinde hiçbir yerden yardım alınıp bitirilme özelliğin esahip Afyonkarahisar’ın tarihi konakları başlı başına bir zenginliktir.” şeklinde konuştu.
Kadir Altınkaya Afyon Kitap Kulübü’nün oluşumu ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler aktarırken Afyonkarahisar dışından gelen konuklar Kitap Kulübü faaliyetlerini şaşkınlık ve takdir duyguları içerisinde dinlediler.
İlahiyatçı Yazar Muharrem Günay Afyonkarahisar’ın Yunus Emre’yi hemşehri olarak kabul edip daha fazla sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi.
Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Bölüğü yöneticisi Yusuf Akgün mehter faaliyetlerine ağırlık verilmesini istedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme