Şehir içinde AFJET çalışması kalmadı

AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, jeotermal enerji şirketi olarak 5 Ekim tarihi itibariyle Uydukent bölgesi dışında şehir içinde yürüttükleri alt yapı çalışması kalmadığını söyledi. AFJET’in sadece yeni abone olan binalar branşman bağlantılarının yapıldığını belirten Genel Müdür Yusuf Ulutürk, Dervişpaşa ve Karaman bölgelerinde jeotermal ısınma hizmetinin hazır durumda olduğunu belirterek, pek çok bölgede sıcak suyun [&hellip]

Şehir içinde AFJET çalışması kalmadı

AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, jeotermal enerji şirketi olarak 5 Ekim tarihi itibariyle Uydukent bölgesi dışında şehir içinde yürüttükleri alt yapı çalışması kalmadığını söyledi.

AFJET’in sadece yeni abone olan binalar branşman bağlantılarının yapıldığını belirten Genel Müdür Yusuf Ulutürk, Dervişpaşa ve Karaman bölgelerinde jeotermal ısınma hizmetinin hazır durumda olduğunu belirterek, pek çok bölgede sıcak suyun binalara verildiğinin altını çizdi. Ulutürk şehir içinde süren çalışmalarle AFJET’in ilgisinin olmadığını bildirdi.

Karaman bölgesinde kalan AFJET abonelerinin faturalı sistemde ısındıkları için sezon başlangıcı 15 Ekim tarihinde sistemin faaliyete geçmesi düşüncesinde olduklarını kaydeden AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Dervişpaşa da ki konutların ısıtılmaya başladığını ifade etti. AFJET olarak hiçbir sorun olmadığını, kendilerinin Dumlupınar bölgesinde yeni olan aboneler ve eski sistemde ısınamayan binalarda çap büyütme işleminin yapıldığını bildiren Yusuf Ulutürk; “Boruların giriş çapları büyürken bina altları yenileniyor. O tür bir kaç binada, askeri lojmanlarda böylesi tadilatlarımız bulunuyor. Onun dışında bizim şu anda ana sistemle ilgili bir çalışma ve sorunumuz yoktur. Vatandaşlarımız bazen alt yapı çalışmalarını karıştırabiliyor. Örneğin su ya da başka alt yapı çalışmalarını da AFJET’e mal edebiliyor. Sadece yeni binalara ve ısınma problemi olan binalara küçük tadilatlar yaptık. Artık son rütuşları yaptığımız yerlerde temizlik dışında bir işimiz olmaz. AFJET olarak şehir içinde bir çalışmamız kalmadı. 15 Ekim 2011 tarihi itibariyle yeni ve eski olmak üzere tüm abonelerimize ısı vereceğiz.” dedi.
Dışarıdan konuşmak kolay
AFJET hattında ısı sıcaklığının sürekli yüksek tutulduğunu anlatan Genel Müdür Yusuf Ulutürk, şehir içi çalışmaların tamamlanmasıyla sorunsuz ısınma kalitesi açısından da konforlu bir kış geçirileceğine dikkat çekti. Afyonkarahisar’da sürdürülen alt yapı çalışmalarında kaos olmadığını, ileri düzeyde ki yerlerde farklı alt yapı çalışma biçimlerinin benimsendiğini kaydeden Ulutürk, iki yıl önce gittiği Denizli ilinin halinin perişan olduğunu, komşu ilin şu anda pırıl pırıl bir görünüme kavuştuğunu söyledi. İçme suyu borularının da bir yıl daha kullanılamaz halde olduğunu o nedenle Belediye’nin çürüyen pik boruları değiştirdiğine işaret eden Ulutürk; “Bir Dumlupınar Camisi’nin önünde çalışırken kazara patlattığımız pik su borusunun içerisinde fareler doluydu. Kocaman fareler dolu. Ben onu içmiyorum ama imkanı olmayan vatandaş o suyu içmek zorunda kalıyor. Belediye bu riski alarak pik boruyu yeniliyor. Örneğin süper online firması dünyada uzaya çıkılırken adamlar bize 5 kat hızlı internet hizmetini getirmeye çalışıyor. Telekom, doğal gaz ve farklı arkadaşlar hizmet etmek için uğraşıyorlar. Burada bütün kurumlar elinden gelen gayreti gösteriyor. İnanın dışarıdan konuşmak kolay. Çalışmaları pek çok insanımız izliyor. Bir kaynağın yapılması iki saat sürüyor. Soğuması bir saat sürü-yor. Teknik olark gerekli süre beklenmek zorunda. Öyle dışardan bakıldığı gibi kolay işler değil. Yani 5 dakika da aç kapa olmu-yor.” diye konuştu.
AFJET’in işi ağır
AFJET A.Ş’nin yürüttüğü alt yapı işlerinin son derece ağır olduğunu, 400’lük, 600’lük kocaman boruları döşeme ve monteleme işlerini yürüttüklerini dile getiren Genel Müdür Yusuf Ulutürk, bunları daracık yerlerden ve sokaklardan özverili çalışmalarla geçirdiklerini söyledi. Ekleme ve kaynak yerlerin son derece sağlam olduğunu, çok büyük bir aksilik, kaza vb ekstra bir durum olmadığı sürece bu çalışmanın tekrarlanmayacağının altını çizen Ulutürk; “Başka alt yapı çalışmalarında oluşan kaza sonucu 12. patlağı tamir ettik. Doğal gaz grubu bize geçen sene 10 bin TL’ye yakın kazara patlatma nedenli cezalar yazmıştı. Biz genelde onlarda kamu hizmeti yaptığı için şu ana kadar boş geçip ceza yazmak ye-rine uyarı yazısı gönderiyorduk. Ama bizde bu sene onlara bin TL ceza yazdık. Onlar da çalışırken kazara bizim borularımızı kopardılar. Her şeyin bir ekonomik değeri var, bir masraf ortaya çıkıyor. Ama biz Belediye kuruluşu olduğumuz için aramızda parasal sorun olmaz. Biz onlara zarar verirsek yaptırırız aynı şekilde onlar bizim borumuza zarar verirse gerekeni yaparlar. Diğer kuruluşlarla olanlar tamamen ticaridir.” şeklinde konuştu.
Sırada termal turizm bölgesi var
Yeni AFJET aboneleriyle birlikte toplamda 10 bin aboneye ısınma hizmeti verdiklerini söyleyen Yusuf Ulutürk, jeotermal hat kapasitesinin 12 bin 500 13 bin civarında olduğunu dile getirdi. Uydukent bölgesinde ki çalışmanın da tamamlanmasıyla abone toplam sayısının 13 bini bulacağı tahmininde bulunan Ulutürk; “Turizm hattında da ısıttığımız yerler olacak. Bahçeşehir villaları, Yeşil Vadi gibi. Turizm hattının boruları dışarıdan alındı. Yaklaşık 20 kilometrelik bir hat. Bunun 10 bin metresi geldi. Geriye kalanlarda konteynırlarda geliyor. Şu anda İzmir Gümrüğü’nden yavaş yavaş geliyor. O borunun özel bir sitili var. Yani birleştirme farkı var. Çok itina gerekiyor. Mesela sıcaklık 15 derece altına düşerse onu monteleyemi-yorsunuz. Bir çadır kurup içerisinde klima ile çalışabilirsiniz. Sıcaklık 40 derece üstüne çıktığında onu kilima ile düşürmek zorundasınız. Bu da bir zaman alacak çalışma. Bu çalışamamız da inşallah Aralık ayı sonu gibi bitecek. Oruçoğlu Otel’den başlayıp Güral Otel’e kadar Budan Otel’de dahil tüm termal turizm tesislerine jeotermal enerji vereceğiz. Mevcut yapılacak Alila Otel, Ak Şifa Sağlık Tesisi, Korel Otel, İkbal Otel, Özdilek, Anemon Otel, Garden Kale Otel bunların hepsi bundan sonra eşit şartlarda yarışacaklar. Biz proje yaparken artık enerjimiz vardı. Bizden ısıtma isteyen kooperatifler oldu. Yeşil Vadi kooperatifi devamlı böyle bir çalışma yapar mısınız diyorlardı. Galiba orada Zeylan AVM böyle bir şey istiyor. Bahçeşehir konutları, Osman Bey Eğitim kampusu var. Biz buraya kadar jeotermal ısıtma vereceğiz. Bu da yaklaşık olarak 600 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Her yüz metreyi bir abonelik olarak kabul ettiğimizde genel toplamda 16 binlik bir abone sayısına ulaşmış oluruz.” ifadelerini kullandı.
Enerji tasarrufu zorunlu
AFJET yönetimi olarak yaptıkları çalışma esasını eldeki mevcut veriyi bilerek onun üzerinden hareket etmek olarak açıklayan Yusuf Ulutürk, yeni aboneliklerde kalorimetre sistemiyle yakılan kadarı öde tercihiyle vatandaşın yüzde 50 oranında enerji tasarrufu yaptığını dile getirdi. Söz konusu sistemin Enerji Verimliliği Yasasına göre 2015 yılından iki yıl öne çekilerek 2013 yılında herkesin bu yönteme geçmek zorunda olduğunu belirten Ulutürk sözlerine şöyle devam etti: “Bu tasarruflu sisteme herkes geçmek zorunda. Çünkü hiçbir enerji sonsuz değildir. Biz şu anda ki şehir içinde heder olan su ka-pasitesinin tamamıyla toplamı ısıtıyoruz. Biz önceki sistemde 5000 konutu ısıtmak için 200 litre/saniye su çekiyorsak şimdi ki 10 bin abone için 250 litre su çe-kerek yani 700-800 metreküp/saat su kullanarak bu kadar aboneyi ısıtmış oluyoruz. Bir otomasyon ve tasarruf sistemi yapılmıştır. Alt yapı yenilenip kaçaklar sıfıra inmiş. Ek olarak rezervuarı zorlayıcı bir yaklaşımımız yok. Ben geldiğimden beri meslek olarak da uzmanlığım gereği su kapasitesinin arttırılması, kapasitenin genişletilip reenjeksiyonla ilgileniyorum. Şu anda AFJET’in faal olarak kullandığı 14 adet kuyusu var. Bunlar 50-60 litre/saniyeden hesap edilirse 800 litre/saniye suyu var. Şu anda da kuyu çalışması devam ediyor. Bu miktarın her zaman biz yarısını kullanarak bu işlemi yapacağız. Yani bunun 350-400 litre/saniyesi ile hem otelleri hem de konut ısıtmasını yaparak işimizi yapacağız. Bu kullanımın yüzde 80’ini yer altına basarak reenjekte ediyoruz. Biz aldığımız suyun tamamını dışarıya atmıyoruz. Çok az ufak tefek deşarjlarımız dışında suyun ısısını alıp geri veriyoruz. Havzayı sıkıntıya sokacak bir çalışma yapmıyoruz. Buna Vali Bey de çok önem veriyor. Biz havzanın tek elden yönetimini hedeflediğimiz için her kafadan bir ses çıkmıyor. Oruçoğlu termal dışında hiçbir tesis kendisinin kuyusun kullanmıyor ve bundan sonra kullanmayacak. Oruçoğlu Otele ihtiyaç duyduğunda AFJET olarak sıcak su desteği sağlıyoruz. Termal suyun iyi dağıtımı ve düzenli kullanımıyla ilgili olarak elimizden gelen her şeyi yaptık. Takdir artık vatandaşa ait.”

Büyük bir iş başardık
Taşeron firma ile ilgili eleştirileri de değerlendiren Ulutürk, “İhaleyi teminatsız vermemiz söz konusu olamaz. Söz konusu firma yapılan ihalede en düşük teklifi vererek işi almıştır. Yüzde 8 teminatı bizdedir. Burası bir kamu kuruluşu. Bir bakkal dükkanı bile iş yaparken kendini garantiye alır. Bizim ihaleyi verirken teminat almamız söz konusu olabilir ki? Kurumumuz 2010 yılından itibaren Sayıştay denetimine tabidir. Böyleyken gelişi güzel iş yapılamaz. Müteahhitin oyalanması gibi bir durum söz konusu olamaz. Adam Türkiye’nin her yanında bir çok iş yapıyor. Bir an önce bitirip gitmek ister. Vatandaşımız bu durumu anlamıyor. Bizim yaptığımız çalışmanın bir benzerini bu kadar kısa zamanda tamamlayabilen başka bir il ya da kuruluş mevcut değil. Biz büyük bir başarıya imza attık” dedi.

İşçi bulamıyoruz ki
vardiya yapalım
Çalışmaların uzun sürdüğü, vardiye sistemi ile işlerin çabuklaştırılabileceği şeklindeki önerilerin temelsiz öneriler olduğunu belirten AFJET Genel Müdürü Ulutürk, “Bizim taşeron firmamız Türkiye genelinde kendini kanıtlamış bir firma. Ama ne yazık ki adamlar çalıştıracak işçi bulamıyorlar. Şu anda 30’u aşkın işçi çalışıyor. Halen eleman arıyorlar. Aylık 1000 ya da 1500 TL ile çalışacak eleman bulamıyorlar. Hal böyle iken nasıl vardiya yapalım. Kaldı ki bazı zamanlar gece çalışmak zorunda kaldığımızda çevre sakinlerinden şikayet işittik. Gürültü oluyor dediler.

Bakmadan Geçme