Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Seçimler öne alınıyor – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 15 Eylül 2012 Cumartesi 03:00:00
  Afyonkarahisar’daki patlama ve sonrasında yaşananların gölgesinde kalan önemli bir gelişme vardı: Yerel seçimlerin öne alınması.
Yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi AKP ve MHP Grup başkanvekillerinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na önümüzdeki hafta verilecek.
2014 Mart’ında yapılacak olan yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde anlaşan AKP ve MHP anayasa değişikliği için haftaya düğmeye basacak. AKP ve MHP bir süre önce yerel seçimin öne alınarak 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasında uzlaşmıştı. Ardından teklifin hazırlanması için harekete geçildi. Yerel seçimin öne alınmasına ilişkin teklife AKP’li 5 grup başkanvekili ile MHP’li 2 grup başkanvekili imza atacak.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorlu kış şartlarının seçim çalışmalarının sağlıklı yürütülmesini olumsuz etkilediğine işaret etmişti.
Yerel seçimlerin öne alınmasıyla ilgili konu daha önce de siyasiler tarafından gündeme getirilmişti. O zaman bu kadar netlik kazanmamıştı. Biz de bu konuyu sütunlarımıza taşımış ve Afyonkarahisar’da durumun nasıl olacağını ele almaya çalışmıştık.
Hatta AK Parti, MHP, CHP ve DP üzerinden biraz değerlendirmede de bulunmuştuk.
Sonrasında AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’e gazetemize yaptığı ziyaret sırasında “Seçimlerin öne alınma olasılığı”nı sormuştuk. Milletvekili Halil Ürün de bu olasılığın çok düşük olduğunu kaydetmiş, konunun yargıya taşınabileceğini aktarmıştı bizlere.
Yerel Seçimler’in tarihinde bir oynama yapılması ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çeken Ürün, böyle bir şey yapılması durumunda da tarafların konuyu yargıya götürme olasılıklarının bulunduğuna işaret etmişti. Ürün, “Yerel Seçim takviminde değişiklik şu an için gündemde yok. Yerel Seçimleri geriye çekmemiz, çok büyük sıkıntı, imkansıza yakın bir şey. Yüzde 99 ihtimalle yerel seçimler öne çekilemez. Genel Seçimler’in kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi karar veriyor. Kendini, kendine ait hakkı feshedip seçim kararı alabilir. Ama yerel seçimlerde, belediyeler, İl Genel Meclisi Üyeleri, muhtarlar için böyle bir karar verildiği zaman ‘Hangi gerekçeyle bizim yetkimizi aldınız’ deyip yargıya gidebilir, yargıdan bu karar dönebilir. Anayasa’nın hükmü gereği de yerel seçimler 5 yılda bir yenilenir” ifadelerini kullanmıştı.
Aradan geçen süre zarfında yerel seçimlerin öne çekilmesi kararı olgunlaştı. Karar için düğmeye basıldı. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili rivayet muhtelif. Halil Ürün’ün dikkat çektiği detay da hafife alınmaması gereken bir konu.
Öte yandan seçimlerin öne çekilmesiyle yerel siyaseti daha da hareketli günler bekliyor. AK Parti’nin Belediye Başkan adayı Burhanettin Çoban… Çoban adaylığını defalarca ilan etti. Karşısına parti içerisinde başka rakip çıkması çok zor bir ihtimal olarak görülüyor. MHP’de Kadir Çalışıcı ismi gündemde uzun süredir. Alternatif isimler de düşünülüyor ve üzerinde ittifak edilen isimler de var. Ama, netlik kazanan birisi şimdilik yok. CHP de sağ kesimin oylarından da pay kapabilecek, tüm seçmen kitlelerinden, özellikle Afyonkarahisar’ın yerlilerinden oy alabilecek isimlerin araştırması olduğu belirtiliyor. DP ve diğer partiler de ise sessizlik hakim.
Yerel seçimlerin öne alınması kesin gibi. Yargıdan bir engel çıkmazsa seneye bu zamanlarda hızlı bir seçim gündeminin içerisinde olacağız. Siyasette 24 saat çok uzun, bir sene ise çok kısa bir süre…
Sizce adayı ve seçim programı belirsiz muhalefet partileri, adayı ve rotası belli olan iktidar karşısında bu süre zarfında kaydadeğer bir atak yapabilirler mi? İzlemeye devam edelim…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti