• Haberler
  • Genel
  • “Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı” Ankara’da yapıldı

“Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı” Ankara’da yapıldı

24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin huzur ve güven içinde yapılmasının temini seçimden önce, seçim günü ve seçim sonrası Valiliklerce alınacak önlemlerin değerlendirilmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla düzenlenen Seçim Güvenliği Bölge Toplantıları’nın yedincisi, İçişleri Bakanı Osman Güneş'in başkanlığında, Ankara Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi “Terörle mücadele sürdürülecek”Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı [&hellip]

"Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı" Ankara'da yapıldı

24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin huzur ve güven içinde yapılmasının temini; seçimden önce, seçim günü ve seçim sonrası Valiliklerce alınacak önlemlerin değerlendirilmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla düzenlenen Seçim Güvenliği Bölge Toplantıları’nın yedincisi, İçişleri Bakanı Osman Güneş’in başkanlığında, Ankara Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi

“Terörle mücadele sürdürülecek”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Okçin Akşit ve İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin de katıldığı toplantıda bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Osman Güneş, Silopi’de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden polis memurlarına Allah’tan rahmet diledi, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi.
Seçimlerin huzur içerisinde tamamlanacağına inandığını belirten İçişleri Bakanı Osman Güneş, en büyük dayanaklarının milletin eriştiği demokratik olgunluk olduğunu vurguladı. Milletin zaman içinde çok seçimler yaptığını, önemli bir demokratik olgunluğa ulaştığını kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Demokrasi kültürü, hoşgörü, anlayış yöneticilerin tecrübesiyle birleşince inanıyorum ki bu seçimler önceki seçimlerde olduğu gibi salimen tamamlanacaktır’ dedi.
“Memurlar bilgilendirilmeli”
Vatandaşın hür iradesinin sandığa yansımasını sağlayacak huzur ortamını tesis etmenin kendilerinin en büyük görevi olduğunu kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, önemli gördükleri konuları içeren bir genelge yayımladıklarını hatırlattı. Amaçlarının vatandaşın Anayasal hakkı olan seçme ve seçilme hakkını kullanması için her türlü güvenli ortamı sağlamak olduğuna dikkati çeken İçişleri Bakanı Osman Güneş, 298 sayılı kanunda yapılan değişiklikleri anlattı.
Değişikliklerin seçimde görevli memurlara iyi anlatılması gerektiğini kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Biz bunları birlikte çalıştığımız görevlilerimize iyi anlatabilirsek alanda sıkıntı çekmeyiz. Mutlaka hizmet içi eğitim gibi bir program uygulanmalı, alanda görev yapacak memurlarımızı mutlaka bilgilendirmeliyiz’ dedi.
“Son tarih 20 Mayıs”
Valilerden illerindeki güvenlik birimleriyle söz konusu konuları mutlaka görüşmeleri gerektiğini anlatan İçişleri Bakanı Osman Güneş, bu toplantılara siyasi parti temsilcilerinin de katılmasında yarar olduğunu kaydetti.
Sandık alanında görev yapacak polis ve jandarmanın isimlerinin yazılı olarak seçim kurullarına bildirilmesinin önemli olduğunu bildiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Kolluk personelimizin oy kullanmasıyla ilgili düzenleme, emniyet müdürlerimiz ve il jandarma komutanlarımız dikkat etmişlerdir. Bu takvime bağlı bir iş, kimin nerede görev yapacağını ismen belirleyip ilgili seçim kuruluna götürülmesi gerekiyor. Seçim kurulu başkanlıklarının vereceği belgeyle güvenlik görevlimiz o görevli olduğu sandıkta oy kullanabilecek. Bu konuyla ilgili son tarih 20 Mayıs’ dedi.
“Tarafsızlığı zedeleyici davranışlardan kaçının”
Daha önceki seçim dönemlerinde güvenlik birimlerini en çok sıkıntıya sokan konulardan birisini de açık yer toplantıları olduğunu kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, 298 sayılı kanunda yapılan değişiklikle açık hava toplantılarına güneşin batışından sonra iki saat daha izin verileceğini söyledi. Yeni uygulamada ‘sandık alanı’ ve ‘sandık çevresi’ diye iki yeni kavramın bulunduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, sandığın çevresindeki 15 metrelik yarıçapın sandık çevresi olarak kabul edildiğini, bundan sonraki 100. metreye kadar olan ikinci alan da sandık alanı olmaya devam edeceğini bildirdi.
Görevli kolluk kuvvetlerinin sandık çevresine girmesinin artık sandık kurulu başkanı veya kurul üyelerinden birisinin talebiyle mümkün olacağını anlatan İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Bir anlamda güvenlik birimlerimiz bakımından rahatlama oldu. Kimin nerede, nasıl tedbir alacağı hususu daha bir ayrıntıya kavuşmuş oldu’ dedi. İçişleri Bakanı Osman Güneş, ilan ve afişler konusunda uygulanan yasaklarla ilgili seçimden önceki son 20 günlük sınırlamanın yapılan değişiklikle 30 güne çıkartıldığını ve bu zamanın 13 Mayıs’ta başlayacağını hatırlattı.İdarecilerin tarafsızlığı zedeleyecek her türlü davranıştan kaçınmaları gerektiğini bildiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Bize düşen vatandaşın rahatça bu hakkını kullanabileceği güvenli ortamı tesis etmek. Vatandaş hür iradesiyle oyunu nereye verecekse gidip verecek’ diye konuştu.
“Yabancı misafirler gelecek”
İçişleri Bakanı Osman Güneş, seçim gözlemcisi olarak yabancı misafirlerin geleceğini hatırlatarak, onlara misafirperverlik gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti. Seçim gününe özel tedbirlerin alınacağını kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Hem sandık alanına gidiş gelişlerle hem de sandıkların seçim kurullarına ulaştırılmasıyla ilgili mutlaka detaylı ve yazılı planlamamız olacaktır’ dedi. Çevre kirliliğinin oluşmasının seçim süreçlerinde sıkça rastlanan bir durum olduğunu bildiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, gürültü konusuyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığının sınırlamaları bulunduğunu hatırlattı. İçişleri Bakanı Osman Güneş, görsel kirliliğin önlenmesi için yerel yönetimlerin ve siyasi partilerin birlikte çalışmasında yarar olduğunu anlatarak, özellikle büyükşehirlerde seçim bürolarının güvenliği konusunda da iş birliğinin önemli olduğunu söyledi.
“Her türlü tedbiri alıyoruz
‘Tabii ki görevimiz her caddeye, her sokağa hakim olmaktır’ diyen İçişleri Bakanı Osman Güneş, ‘Elimizden geldiği kadar her yerde olmaya gayret ederiz. Miting alanlarıyla ilgili her türlü tedbiri zaten alıyorsunuz. Biz elimizden gelen tedbiri sağlıyoruz. Bu konulardaki hassasiyetimizi sürdüreceğiz’ dedi.
Toplantı, İçişleri Bakanı Osman Güneş’in konuşmasından sonra basın mensuplarına kapalı devam etti.Toplantıya, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Hasan Canpolat, Emniyet Genel Müdür Vekili Mustafa Bahrettin Demirer, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Hüseyin Güçlü, İller İdaresi Genel Müdürü A.Celil Öz, Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral İsmail Salim Olguner, İçişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri ile Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Okçin Akşit, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin yanı sıra Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Zonguldak, Yalova, Düzce, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, ve Karabük valileri, il jandarma komutanları ve il emniyet müdürleri katıldı.

Bakmadan Geçme