Sayıştay Üyelerini Kim Seçer?

Mali yargı organı olan ve gündemin en ön sıralarında yer alan Sayıştay üyelerini kim seçer, üyeler ve başkan nasıl seçilir? İşte yanıtlar.

Denetim esaslı bir mekanizma olarak özetlenebilen Sayıştay, Anayasası’da düzenlenen mali yargı organıdır. Merkezi yönetim bütçesi, sosyal güvenlik kurumları gelir-gider akışları gibi konuları da içerecek şekilde kapsamı son derece geniştir. Denetim görevi ve sorumluluğu Türkiye Büyük Millet Meclisi adına gerçekleştirilmektedir. Peki mali yargı organı olan ve gündemin en ön sıralarında yer alan Sayıştay üyelerini kim seçer, üyeler ve başkan nasıl seçilir? Kim belirler? İşte yanıtlar.

Haber

SAYIŞTAY ÜYELERİNİ KİM SEÇER?

Denetim görevi yürüten Sayıştay, bağımsız bir kurum durumunda. Kamu kaynaklarının kullanımına dair kritik rol üstlendiğini de belirtelim. Bu minvalde kaynakların etkin, verimli şekilde değerlendirilmesi, aşırı harcamaların yapılmaması gibi konularda rol üstlenir Sayıştay. Bu önemli görev ve yükümlülüklerin muhatabı olan Sayıştay üyelerini kim seçer?

Sayıştay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtına geçmeden önce bazı detayları incelemekte fayda var. Öncelikle seçim, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 160. maddesi uyarınca yapılmaktadır. Seçim kimin tarafından ve nerede yapılır sorusu ise merak edilen diğer konu durumunda.

Bu kapsamda yanıt Türkiye Büyük Millet Meclisi. Mecliste, milletvekilleri tarafından oylama usulünce seçilmektedirler. Burada öne çıkan nokta tarafsızlığın sağlanmasıdır ve buna büyük önem verilir. Seçime dair sürecin şeffaf ve tarafsız şekilde ilerlemesi esas alınır. Sayıştay üyeleri nasıl belirlenir?

BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE OYLAMA AŞAMALARI

Sayıştay üyeleri belirlenmesi başvuru ve değerlendirme esasları ile başlar. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın belirlediği komisyon, aday başvurularını inceler ve uygun olanları oylama için belirler. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, oylamanın gerçekleşeceği merci durumundadır. Oylamanın ardından seçim sonucu belirlenir ve üyeleri açıklanır. Sayıştay başkanı belirlenir.

GÖREV SÜRESİ 6 SENE

Anayasa, Türkiye’de Sayıştay üyeleri ile ilgili iki önemli kısıtlama getirmektedir. Bunlardan ilki bir Sayıştay üyesi, ikinci kez seçilemez. Diğeri ise Sayıştay üyelerinin görev süresi 6 senedir. Yeniden seçileme kuralı doğrultusunda bir üyenin ve Sayıştay başkanının görev süresinin en fazla 6 sene olduğunu belirtelim.

Bakmadan Geçme