• Haberler
  • Genel
  • Sayıştay Başkanı'ndan 'lakayıtlık' uyarısı – Kocatepe Gazetesi

Sayıştay Başkanı'ndan 'lakayıtlık' uyarısı – Kocatepe Gazetesi

Sayıştay Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı, Güral Afyon Otel'de başladı. Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Sayıştay denetçilerine mesaj vererek 'Hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız. Lakayıt olamayız, vurdumduymaz olamayız' dedi Sayıştay Başkanlığı, Afyonkarahisar'da Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı düzenledi. Çalıştay'a Sayıştay Başkanı Doç. [&hellip]

Sayıştay Başkanı’ndan “lakayıtlık” uyarısı

Sayıştay Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı, Güral Afyon Otel’de başladı. Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Sayıştay denetçilerine mesaj vererek “Hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız. Lakayıt olamayız, vurdumduymaz olamayız” dedi

Sayıştay Başkanlığı, Afyonkarahisar’da Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı düzenledi. Çalıştay’a Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşekkülleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay’ın yanı sıra Afyonkarahisar protokolü katıldı.
“ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYORUZ”
Çalıştay’ın açış konuşmasını yapan Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, “Sayıştay olarak güvenilir olmaya önem vermekteyiz. Kurum olarak güvenilir ve objektif olmak zorundayız. Raporlarımızın sağlam olması gerekiyor. Sayıştay’ın raporları, hukuki anlamda, mesleki teknik anlamında, tartışılmayacak derecede objektif ve sağlam olması gerekiyor. Biz denetimin çok önemli bir iş olduğunu biliyoruz ve önemli işleri yapanların dana dikkatli davranması gerektiğini düşünüyoruz. Sayıştay önemli bir iş yapmaktadır. Hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız. Lakayıt olamayız, vurdumduymaz olamayız. Önemli iş yapanlar daha dikkatli olmalı, yanlış ve eksik iş yapmamalıdır” dedi.
KALİTE KONTROL VAR
Belirli kanunlar çerçevesinde görev yaptıklarını hatırlatan Akyel, bu çerçevenin dışına çıkılmasının kurumlara ve Sayıştay’a zarar vereceğini belirtti. Akyel, “Sayıştay, Türkiye’de kamu kaynağı kullanan ve harcayan bütün kurumları denetlemekte ve Sayıştay denetimi dışında herhangi bir kamu denetimi bulunmamaktadır. Bu kadar geniş kapsamda ve önemli bir denetimde kamunun belirlemiş olduğu esaslar var. Bizler denetimlerimizi yaparken kesinlikle bu çerçeveye uymak zorundayız. Kamu görevlisi hiçbir zaman görevini yaparken görevini genişletme ya da daraltma niyeti ve eğilimi içinde olmamalıdır. Hukuk devletinde bütün kamu görevlilerinin yetki ve sorumluluğunu hukuk ve kanun belirler. Kanun bize hangi çerçevede yetki ve sorumluluk verdiyse biz de Sayıştay mensupları olarak bu denetimi bu çerçevede yapmak zorundayız. Bu çerçeveyi ihlal ettiğimiz zaman kurumlara zarar vermeye başlarsınız. Her işte bir kalite kontrol vardır. Hukuk devletinde bunun doğru anlaşılması gerekir” ifadelerini kullandı.
DENETLENMEK, AMİRİN LEHİNE
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise kurumların hesap vermesinin, kurum idarecileri için olumlu bir durum olduğunun altını çizdi. Balkanlıoğlu, “Nerede hesap sorulmuyorsa insanlar orada rahat ve pervasız davranabiliyor. Bu konuda denetlenen kurumların buna ihtiyacı var. Denetlenen insanlar, hata yapmamaya gayret ediyorlar. Kurumları denetlenmesi gerekir. Sayıştay görevlileri olarak son derece önemli bir görev yapıyorsunuz. Tüyü bitmemiş fakir ve fukaranın haklarının korunması gerekiyor. Ahiret’ten önce hesap soran kişilersiniz” diye konuştu.
RAPORLARIN DİLİ SADE OLSUN
TBMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay ise Sayıştay raporlarının daha anlaşılabilir bir dilde yazılması gerektiğini vurguladı. Kinay, “Sayıştay raporlarının amaçladığımız noktaya daha yaklaşılmasını ve daha sade bir dil kullanılması, bu dilin raporlara yansımasını arzu ediyoruz” dedi. 3 gün sürecek Çalıştay, açış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme