Sayısal Takograf Nedir?

Karayolunda yolcu ve yük taşıyan araçlarda zorunlu olan sayısal takograf cihazının tam olarak ne işe yaradığı merak ediliyor. Sayısal takograf nedir?

Karayolunda yolcu ve yük nakli için kullanılan araçlarda bulunması zorunlu olan sayısal takograf cihazının nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı merak ediliyor.
Sayısal Takograf Nedir?
Yolcu veya eşya taşımacılığı yapan karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerin çalışma süresini detaylı bir şekilde otomatik veya yarı otomatik şekilde gösteren, bu verileri kaydeden cihaza sayısal takograf denir. Yolcu veya eşya taşımacılığı yapan araçlara monte edilerek kullanılır. Araca monte edilen bu cihazla; aracın kat ettiği mesafe, aracın hızı, sürüş zamanı, diğer çalışma veya hazır bulunma süreleri, çalışma araları ve günlük dinlenme süreleri kayıt altına alınır.
Sayısal Takograf Ne Zaman Zorunlu Oldu?
Sayısal takograf cihazı Avrupa Birliği’nde 1 Mayıs 2006 tarihinden beri yeni kayıt olmuş tüm araçlarda zorunlu. Belirtilen tarihten önce kayıt olmuş ve analog cihaz kullanan araçlara ise herhangi bir uyarlama zorunluluğu bulunmuyor. Türkiye gibi AETR anlaşmasına (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması) taraf ülkelerde ise 16 Haziran 2010 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Analog takograf cihazı bulunan tüm araçların 31 Aralık 2019 tarihine kadar sayısal takograf taktırması zorunlu oldu.

Bakmadan Geçme