Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

SAYIN VALİM, EMEKÇİLER NAPSIN

Corona Virüs Türkiye’de, Afyonkarahisar’da. Corona Virüsün artık her yerde. Özellikle sokağa çıkma yasağı ve bir arada bulunma yasağı gibi önlemler günden güne artıyor. Afyonkarahisar Valiliği de birtakım sınırlamaları kamuoyuyla paylaştı.

Şehirlerarası seyahatlerin kısıtlanması, pazaryerleri marketlerle ile ilgili sınırlamalar, restoran ve kafelerin kapatılması, 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı, karantinaya alınan beldelere giriş çıkışların kontrol altına alınması gibi önlemler açıklandı.

Ben, çok sayıda insanımızın çalıştığı bir alanda gördüğüm eksiklikler nedeniyle, önerilerimi dile getirmek istiyorum. Bu gün birçok emekçi,  işverenlerin çalışmaya devam etmesi nedeniyle işlerine devam ediyor. Birkaç kurumsal firmamız hariç salgın hastalıkla ilgili önlemler gerek işverenler, gerekse işçiler tarafından uygulanmamakta. Binlerce işçinin yan yana çalıştığı, aynı servis ve yemekhaneyi kullandığı bir ortamda Corona Virüsünün hızla yayılacağını tahmin etmek hiç de güç değil. Organize Sanayi bölgesinde, Mermer Ocağı, fabrika ve atölyelerinde, Tuğla fabrikalarında ve inşaat şantiyelerinde çalışan işçiler sabahları servis araçlarıyla fabrikalara gelmekte, bu servislerde salgın öncesi düzende seyahat etmekteler.  Emekçiler, işyerlerinde koruyucu önlemler olmaksızın, kalabalık ortamlarda güvenli mesafe, el hijyeni vb. önlemlere dikkat etmeden çalışıyorlar.

İşçiler öğlen yemeklerini toplu olarak güvenli mesafeye, salgına özel hijyen koşullarına uymaksızın yiyorlar. Bu işyerlerinin birçoğunda yemekler katering firmaları tarafından sağlanıyor. İşçiler küçük yemekhanelerde, yemek firmasının getirdiği tabldot kaplarında, herkesin kullandığı ortak çatal ve kaşıklarla, iç içe yemeklerini yiyip, cam bardaklarda çaylarını içiyorlar.

Sayın Valim; ilimizde hala çalışma mecburiyetinde olan bu emekçilerimize dair önlemlerin biran önce alınması gerekiyor. Bu önlemler neler olabilir;

1- Zorunlu yerler dışında, işyerlerinin işçi çıkarmasına izin vermeden üretime bir süre ara vermelerinin sağlanması (toplu olarak yapılacak böyle bir uygulamaya işverenlerimizin ciddi bir tepki göstereceklerine zannetmiyorum) Eğer bu sağlanamazsa,

2- Zorunlu çalışan işyerlerinde çalışma süresi kısaltılmalı, molalar arttırılmalı, çalışanlar arasında fiziksel mesafeyi artırmak için esnek çalışma sahaları (ör. Uzaktan çalışma) veya vardiyalar arttırılarak esnek çalışma saatleri uygulanmalı, vardiyalarda daha az sayıda kişi çalıştırılmalıdır.

3- İşyerleri özel servislerinin diğer toplu taşıma araçları için belirlenen kurallara uymasının sağlanması

4- Yemek firmalarının salgın atlatılıncaya kadar hijyen kurallarına azami dikkati göstermeleri, tek kullanımlık malzemelerle yemek dağıtımının yapılması, yemek saatlerinde işçilerin belirli bir sıra içinde yemek salonuna alınıp, güvenli mesafe korunarak oturtulmaları

5- Sanayi işyerlerinde içecek ikramlarının sonlandırılması ya da tek kullanımlık bardak ve kaşıkların kullanımının sağlanmalıdır.

Salgın sırasında ihmal edilen her bir alan, tüm yapılan kısıtlamaların ve önlemlerin başarısına da engel olacaktır. İşsiz kalmamak ve evine ekmek götürmek zorunluluğu nedeniyle çalışmak zorunda kalanların salgından korunmalarını sağlanması Afyonkarahisar halkının korunmasına ciddi katkı sağlayacaktır.

Soz Söz, “Saçayağının ayağı üç olur, birbirine güç olur, biri kırılırsa hiç olur.” Atasözü

YORUMLAR

2 adet yorum var

  1. Sayın hocam yorumunuz gerçekten çok önemli dikkata alınması düşündürücü

  2. Sayın hocam uygulanması gereken yorumunuz çok önemli.ben ve eşim altmış beş yaş üzeriyiz yirmi beş gündür evimizden çıkamıyoruz altmış beş yaş üstü ve yirmi yaş altına maske verilmemesi işimizi son derce sıkıntıya soktuğundan ihtiyacımızı karşılamaya da çıkamıyoruz.bu güne kadar ne belediyeden,ne sosyal hizmetlerden,nede valilikten her hangi bir görevli kapımızı çalıpta bir ihtiyacınız varmı yokmu diye soran olmadı.sağolsunlar sadece bağlı bulunduğumuz sağlık ocağından arayıp dışarı çıkmamamız için uyardılar.sayın hocam birde bunu dile getirirseniz çok sevinirim. Saygılarımla

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER