• Haberler
  • Genel
  • Sayar’dan iş güvenliği uyarısı – Kocatepe Gazetesi

Sayar’dan iş güvenliği uyarısı – Kocatepe Gazetesi

SMMMO Başkanı Erdal Sayar, 6331 sayılı İş Sağlı ve Güvenliği Yasası'nın yürürlüğe girdiğini belirterek 80 bin liraya kadar çıkan cezaların can yakmaması için önlem alınmasını önerdi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Erdal Sayar, 1 Ocak tarihi itibari ile yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işverenlere yeni yükümlülükler getirdiğini kaydetti.İŞYERİ HEKİMİ [&hellip]

Sayar'dan iş güvenliği uyarısı

SMMMO Başkanı Erdal Sayar, 6331 sayılı İş Sağlı ve Güvenliği Yasası’nın yürürlüğe girdiğini belirterek 80 bin liraya kadar çıkan cezaların can yakmaması için önlem alınmasını önerdi

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Erdal Sayar, 1 Ocak tarihi itibari ile yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işverenlere yeni yükümlülükler getirdiğini kaydetti.
İŞYERİ HEKİMİ ZORUNLU
İşverenlerin idari para cezasına maruz kalmamak için, işyerinin az tehlikeli, çok tehlikeli sınıfından hangisine girdiğinin vakit geçirmeksizin tespit edilip buna göre hareket edilmesi gerektiğini belirten Sayar; “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma uygulaması 1 Ocak 2014’te başlıyor. Kademeli olarak uygulanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında ‘balıkçılık ve makine imalatı’ gibi ‘tehlikeli’ ve ‘madencilik, doğalgaz ve petrol çıkarımı, mermer ocağı, inşaat’ gibi çok tehlikeli sınıflarda faaliyet gösteren 50 ve altında eleman çalıştıran işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma uygulaması 1 Ocak 2014’te resmen başlıyor. Yeni yıldan itibaren işyeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmalar ise 1 bin TL’den 80 bin TL’ye kadar para cezasıyla karşılaşabilecekler.” dedi.
KANUNDAKİ YENİLİKLER NET
Kanundaki yenilikler hakkında bilgi aktaran SMMMO Başkanı Erdal Sayar, işverenin, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olacağını belirtti. Sayar; “Bu çerçevede; Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması,işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri,işverenin sorumluluklarını etkilemez. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.” dedi.
CEZA ORANLARI BELLİ
İşverenin yapmadığı her bir genel yükümlülük mesleki risklerin önlenmesi, eğitim, denetim vb durum karşısında 2.000 lira para cezasının ödeneceğini kaydeden Sayar sözlerine şöyle devam etti: “İş yeri hekimi veya İş güvenliği uzmanı çalıştırmama 5.000 TL, diğer sağlık personeli çalıştırmama 2.500 TL devam ettiği her ay için aynı miktar, risk değerlendirmesi yapmamak yaptırmamak 3.000 TL, devam ettiği her ay için 4.500 TL, kontrol ölçüm inceleme ve araştırmanın yapılmaması 1.500 TL, acil durum planı hazırlamamak 1.000 TL devam ettiği her ay için aynı miktar alınacaktır. İş kazası ve meslek hastalığının SGK ya bildirilmemesi 2.000 TL olurken, sağlık gözetiminde tabi tutulmayan ya da sağlık raporu olmayan her çalışan için 1.000 TL, bilgilendirilmeyen her çalışan için 1.000 TL, İSG eğitimi verilmeyen her işçi için 1.000 TL, çalışan temsilcisi seçmeme 1.000 TL, güvenlik raporuna onay almadan çalışan,durdurulan işyerinde faaliyette bulunan işveren 80.000 TL ceza kesilir. Bu cezalar gerekçesi bildirilerek Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce verilir. Tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ödenir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme