• Haberler
  • Gündem
  • Sayar: Gümüş'ü meslektaşlarımıza ve yargı kararına saygıya davet ediyorum

Sayar: Gümüş'ü meslektaşlarımıza ve yargı kararına saygıya davet ediyorum

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Erdal Sayar yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, oda seçim sonucuna itiraz eden rakibi Serhat Gümüş'ü meslektaşlarının iradesine ve yargı kararlarına saygı göstermeye davet etti   ASMMMO eski Başkanı Serhat Gümüş aday olduğu oda seçimini kaybettikten sonra seçim sonuçlarına itiraz etmiş, İl ve İlçe Seçim Kurullarının itirazını [&hellip]

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Erdal Sayar yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, oda seçim sonucuna itiraz eden rakibi Serhat Gümüş’ü meslektaşlarının iradesine ve yargı kararlarına saygı göstermeye davet etti

ASMMMO eski Başkanı Serhat Gümüş aday olduğu oda seçimini kaybettikten sonra seçim sonuçlarına itiraz etmiş, İl ve İlçe Seçim Kurullarının itirazını reddetmesi ardından YSK’ya başvurduğunu açıklamıştı.
“İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI KARARLARINI VERDİ”
Afyonkarahisar Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Sayar, odanın 5 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen oda seçimini kaybeden rakibi Serhat Gümüş ve ekibi tarafından 20 Haziran 2022 tarihinde yapılan açıklamada seçim sonuçlarına itiraz edildiğini belirtti. Sayar, “Bu açıklama kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir açıklamadır. Açıklamada itirazlarını İlçe Seçim Kuruluna yaptıklarını belirtmektedirler. İlçe Seçim Kurulu itirazı değerlendirerek ve gerekli oy sayım işlemini yapmış kesin kararını vermiştir. İlçe Seçim Kurulunun kararına yönelik İl Seçim Kuruluna itiraz ederek İl Seçim Kurulunun itirazı reddetmesi üzerine Yüksek Seçim Kuruluna itiraz ettiklerini beyan etmiştir. Odamızın kuruluşu ve işleyişi ile ilgili olarak 3568 Sayılı yasamız mevcuttur. Bu yasanın 40. maddesi ile yönetmeliğin 22. maddesi seçimlerin nasıl yapılacağını açıkça tarif etmiştir. Gerek İlçe Seçim Kurulu gerekse İl Seçim Kurulu 3568 Sayılı Yasamızın seçimlerle ilgili olarak açık olan tarfine göre Serhat Gümüş’ün itirazlarını reddetmiştir. Yani Seçim Kurulları 3568 Sayılı Yasanın amir hükümlerinie uygun seçim yapıldığını tespit ve tescil etmişlerdir. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 130. maddesine göre tam kanunsuzluk halini içermesi nedeniyle Yüksek Seçim Kuruluna itiraz ettiklerini beyan etmektedir.” dedi.
“İLGİLİ KANUN VE
MADDESİ AÇIKTIR”
Sayar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 1. maddesi aynen şöyle yazmaktadır. ‘Özel kanunlarına göre yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulmasında bu Kanun hükümleri uygulanır.’ Bu maddeden de anlaşılacağı üzere; Bizim Oda seçimimiz 298 Sayılı Kanuna göre yapılan bir seçim değildir. Bizim 3568 sayılısı yasamız var ve bu yasada seçimlerin nasıl yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Yani bizim seçimimiz Cumhurbaşkanı, Milletvekili, İl Genel Meclisi, Belediye Başkanlığı seçimi değildir. Sadece Odamız organlarının seçimidir. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 7 Haziran 2008 tarih ve 199 Karar sayılı kararından bahsetmektedir. Bu Karar 7 Haziran 2008 tarihinde verilmiş bir karardır. Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 Haziran 2022 tarihli 199 sayılı kararında, ‘3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 40. ve yönetmeliğin 22. maddeleriyle oda ve birlik organlarının seçim esasları düzenlenmiş ve kullanılacak olan ‘Oy Pusulalarının, Üzerinde İlçe Seçim Kurulu Mühürü Bulunan ve Oy Verme Sırasında Sandık Kurulu Başkanı tarafından her seçim için ayrı ayrı evrilecek kâğıtlara yazılmak ve mühürlü zarflara konulmak suretiyle oyların kullanılacağı ve bunların dışında konulmak suretiyle oyların kullanılmak suretiyle oyların kullanılacağı ve bunların dışında yazılan veya mühürsüz zarflara konulan oyların geçersiz sayılacaktır.’ denilmiştir.” ifadelerini kullandı.
“SEÇİMLER VE SAYIM HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE YAPILDI”
Sayar sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan seçimlerde 478 meslektaşımız sandığa giderek kurulları belirlemiştir. Bu yapılmaya çalışılan algı; Oy kullanan meslektaşlarımızın hür iradesine ve yargı kararlarına saygısızlık olarak addediyoruz. Öte yandan İlçe Seçim Kurulu ve İl Seçim Kurulu yasalara göre itirazları değerlendirmiştir. Kesin bir karara varmıştır. Bu kararı yok sayıp YSK’ya itiraz edilmesi İl ve İlçe Seçim Kurullarını zan altında bırakmaktadır. Seçimler ve sayım herkesin gözü önünde ev iki grubunda birer temsilcisi gözetiminde yapılmıştır. Seçimlerde olağanüstü bir durum olmayıp üyelerimiz hür iradeleriyle tercihlerini yapmıştır. Eski Başkan olarak ve önceki dönemde bizimde desteklediğimiz kişlerin böylesi algı yaratmaları mesleğimize ve meslek camiamıza gölge düşürmektedir. Odamızın seçimle gelen organlarını şaibe altında bırakmak adına algı yaratmak ve YSK’da incelenecek bir konunun inceleme aşamasında basınla paylaşmak YSK’ya ya müdahale ve etki altına alma çabasıdır. Herkesi meslektaşlarımızın hür iradesine ve yargı kararlarına saygı gösteremeye davet ediyoruz.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme