• Haberler
  • Genel
  • Savunma mesleğini yürütenler savunmasız – Kocatepe Gazetesi

Savunma mesleğini yürütenler savunmasız – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran için Afyonkarahisar Adliyesi önünde tören düzenlendi. Törende konuşan Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, savunma mesleğini yürütenlerin savunmasız kaldıklarını vurguladı Afyonkarahisar’da bir husumet nedeniyle açılan tazminat davasının avukatı olan ve bürosunda uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Hüseyin Bürhan Hayran için Afyonkarahisar Adliyesi’nde tören düzenlendi. [&hellip]

Savunma mesleğini yürütenler savunmasız

Afyonkarahisar’da bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Avukat Hüseyin Bürhan Hayran için Afyonkarahisar Adliyesi önünde tören düzenlendi. Törende konuşan Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, savunma mesleğini yürütenlerin savunmasız kaldıklarını vurguladı

Afyonkarahisar’da bir husumet nedeniyle açılan tazminat davasının avukatı olan ve bürosunda uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Hüseyin Bürhan Hayran için Afyonkarahisar Adliyesi’nde tören düzenlendi. Törene Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, Afyonkarahisar Adli Yargı Adliye Komisyonu Başkanı Şahap Mutlu katıldı. Hayran’ın eşi Aysel Hayran, kızları Elif ve Ayşenur Hayran, annesi Makbule Hayran, babası Osman Hayran, kardeşleri Avukat Uğur Murat Hayran, İlhan Hayran, Nurten Öztürk, Gülten Yangıncı ve Tekin Hayran da törende hazır bulundu.
Menfur bir saldırı
Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ın Türk bayrağına sarılı tabutu üzerine avukatlık cübbesi ile karanfiller konulurken, yapılan konuşmalarda Hayran’ın iyi bir avukat olduğu vurgulandı.
Hayran’ın avukat kardeşi Uğur Murat Hayran, “Hem ağabeyimi, hem öğretmenimi, hem de meslektaşımı kaybettim. Allah’tan gelen başımız üstünde. Ancak menfur bir saldırı sonucu öldürülmesi, ailecek bizi yıktı” dedi.
Yine bir avukat savunacak
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin ise, Avukat Hayran’ı öldüren kişiyi de kanunen bir avukatın savunacağını hatırlattı. Savunma mesleğini yürütenlerin savunmasız olduklarını kaydeden Şahin, “Temel insan haklarından olan savunma hakkı da katledildi. Bundan sonra insanlar kendilerini savunacak avukat bulmakta; savunma mesleğinin mensupları da inansalar bile bir hakkın savunmasını üstlenmekte zorlanacak; iki kere daha düşünmek zorunda kalacak. Burhan abimizi ve savunma hakkını birlikte katledenler bu gün savunmalarını yapmak için yine bir avukata muhtaçlar; ne garip değil mi? Dün içlerine ateş düşmüş, canlarından bir parçaya kaybetmiş avukatlar bu gün bağırlarına taş basıp, o canilerin savunmalarında bulunacaklar. Hem kanuni bir zorunluluk; hem de savunma hakkının kutsallığına olan tam inançlarından dolayı” diye konuştu.
Avukat, en kolay
ulaşılabilecek yerde
Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
“Her davanın bir kazananı bir de kaybedeni vardır. Dolayısıyla her dava bir kaybeden taraf yaratır. İşte o kaybeden tarafın tüm kızgınlığı, öfkesi, düşmanlığı, husumeti öncelikle bir tek kişiye, en kolay ulaşılabilir olan, hiçbir koruyucu zırhı bulunmayan, herkes gibi, herkesle beraber yaşayan avukata yönelir. Çünkü avukat, sizin mahallenizde yaşıyordur, sizin gezdiğiniz çarşıdadır bürosu, sokakta günde üç kere görme ihtimaliniz çok yüksektir. Ve bir sorumlu aradığınızda yargı mensupları içinde elinizle dokunabileceğiniz, en yakınınızdaki kişidir avukat. Geçtiğimiz yıllarda da bir çok avukat saldırıya maruz kaldı, yaralandı, ölüm tehlikesi atlattı ya da öldü. Avukat adalet organizmasında hücre zarı mesabesindedir. Önce orayla temas edersiniz, Adaletin en görünen, en somut, en halka yakın kısmıdır. Ama hücreye kastedildiğinde en önce hücre zarı yanı avukat zarar görür. Hücrenin en hayati organı de dış zarıdır. Orası zarar gördü mü, delindi mi, hücrenin ta kalbine işler atılan oklar.”
Savunma mesleğine
saldırılar arttı
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, bu tür saldırıların giderek arttığına dikkat çekerek “Savunma mesleğine yönelen saldırılar yeterince ciddiye alınmadığı için, empati yapılamadığı için, hak ettiği cezaları görmediği için, her olayda çok kolayca uygulanan tutuklama tedbiri avukat yönelik şiddette nedense akla gelmediği için bu tür saldırılar giderek arttı. Neredeyse gündelik ve rutin bir hale geldi. Katledilen sadece Burhan abimiz değildi, kutsal savunma hakkı da öldürüldü. Şayet bu duyarsızlık devam edecek olursa adalet duygusu da ölecek. Yargının, hakimi ile savcısı ile, avukatı ile, zabıt katibi, icra müdürü ve memuru ile topyekun maruz kaldığı saldırılar ve olayların artması tesadüf değildir. Avukata yönelen suçların vahametini kavrarsak ve olabilecek en şiddetli biçimde cezalandırabilirsek görünmez ama etkili bir adalet zırhı temin edebiliriz. Ne yazık ki yüksek yargı, avukata yönelik şiddet eylemlerinde bir çok olayı ve mekanı görev yeri, ve görevinden dolayı kriteri dışında bırakıyor. Örneğin haciz sırasında saldırıya uğrayan bir avukat görevi başında sayılmıyor. Bunu anlamamızı kimse beklemesin” ifadelerini kullandı.
“Bir daha olmasın” temennisi
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol da bu tür saldırıların bir daha yaşanmamasını temenni etti. Erol’un konuşması sırasında gözleri doldu.
Avukat Hüseyin Bürhan Hayran için okunan duadan sonra Hayran’ın cenazesi, cenaze namazının kılınacağı İmaret Camisi’ne götürüldü. İmaret Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Hayran, toprağa verildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme