Savaş Sırasında Futbol Maçı
Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve kurmay heyetin, Akşehir'de futbol maçında olduğu görüldü
28 Temmuz 1922 günü öğleden sonra yaptırılan bir futbol maçını görmeleri ileri sürülerek, ordu komutanları ve bir takım kolordu komutanları Akşehir’e çağrıldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın yanı sıra Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Yakup Şevki Paşa, Nurettin Paşa ve Fahrettin Paşa’nın Akşehir’de futbol maçını birlikte izlediği belirtildi. Ayrıca Batı Cephe Kurmay Başkanı Albay Asım Gündüz, Birinci Kolordu Komutanı Albay İzzettin Bey, Dördüncü Kolordu Komutanı Albay Kemalettin Sami Bey ile cephe, ordu ve kolordu üst subaylarının da tribünde oturduğu havadisi geldi.
Maçtan sonra büyük komutanlar akşam yemeğinden sonra cephe karargâhında, Başkumandana ayrılmış olan büyük odada bir araya geldi. Bu maçın ardından taarruz planlarının konuşulduğu ifade ediliyor.
KOMUTANLAR NEREDE?
Gazi Mustafa Kemal Paşa ve komutanların, Ankara’da yabancı ülkelerin büyükelçiliklerine yönelik çay partisinde olduğu iddia edildi
Milli Mücadele’nin sesi olan Hakimiyet-i Milliye’nin 20 Ağustos 1922 tarihli sayısında Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve diğer komutanların Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bulunduğu Ankara’da, yabancı devletlerin büyükelçiliklerine yönelik çay partisi vereceği belirtildi. Bu haber, savaşın cereyan etmesini bekleyen vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılanırken haberin doğru olup olmadığı teyit edilemedi.
ŞAŞIRTMACA MI?
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın çay partisi haberini bilhassa yaydığı ve Hakimiyet-i Milliye’de yer verdiği, böylece düşmanın dikkatinin dağılmasını sağladığı iddia ediliyor. Hatta annesi Zübeyde Hanım’a da aynı konunun iletildiği, ancak Zübeyde Hanım’ın bu söylentiye inanmayarak ‘Oğlum savaşa gitti” dediği belirtiliyor.
MUSTAFA KEMAL PAŞA ŞUHUT’TA
Mustafa Kemal Paşa, 24 Ağustos 1922’de akşam saatlerinde Şuhut’a ulaştı. Paşalar ve beraberindeki heyetin kalacakları evler 23 Ağustos 1922 günü Şuhut’a gelen 1’nci Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve Oynağanlızade Osman Ağa tarafından belirlenerek en iyi şekilde hazırlandı. Mustafa Kemal Paşa’nın kaldığı Yalı Mahallesi Eğri Sokak’la Çeşme Sokağı’nın birleştiği yerdeki Hacı Veli Konağı (Büyük Taarruz Karargahı) aynı zamanda geçici karargah olarak kullanılmıştır. Konakta Atatürk’le beraber Başyaver Salih Bozok, İkinci Yaver Muzaffer Kılıç, Refakat Subayı Yüzbaşı Mahmut Soydan, ve Emir Çavuşu Ali Metin kaldı.
Hacı Veli Konağı, 24-25 Ağustos 1922 günleri Başkumandanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Batı Cephesi Komutanlığı ve 1’nci Ordu Komutanlığı’nın müşterek karargah binası olarak kullanıldı Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’un son hazırlık çalışmalarını burada yaptı ve “Anadolu ile dış dünya arasındaki bütün haberleşmenin kesilmesi” emrini bu konakta verdi.