• Haberler
  • Genel
  • Sarı nokta tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir

Sarı nokta tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir

Özel Afyonkarahisar PARKHAYAT Hastanesi Göz Sağlığı Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, sarı nokta göz hastalığının kontrol ve tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda körlüğe neden olabilecek kadar tehlikeli olabileceğini söyledi   Doç.Dr. Erdoğan Yaşar, sarı nokta hastalığının teşhis, tanı ve tedavileri hakkında açıklama yaptı. Yaşar, 'Sarı nokta görme noktamızın merkez noktası olup, göz arkası retinada tabakasında [&hellip]

Özel Afyonkarahisar PARKHAYAT Hastanesi Göz Sağlığı Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Erdoğan Yaşar, sarı nokta göz hastalığının kontrol ve tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda körlüğe neden olabilecek kadar tehlikeli olabileceğini söyledi

Doç.Dr. Erdoğan Yaşar, sarı nokta hastalığının teşhis, tanı ve tedavileri hakkında açıklama yaptı. Yaşar, “Sarı nokta görme noktamızın merkez noktası olup, göz arkası retinada tabakasında yer almaktadır. Bu bölgeyi tutan hastalıklara genel olarak Sarı Nokta hastalığı denir. Hastalık50 yaş üzerinde görülmeye başlayıp yaş ilerledikçe risk artar. Hastalığın sebepleri arasında ileri yaş, aileselyatkınlık, güneşışığı, vitamin- mineral eksikliği, sigara, özellikle hipertansiyon olmak üzere kalp-damar hastalıkları, çok kilolu olma sayılabilir. Hastalığın belirtileri merkezi görmede bozulma, yüzleri tanımada güçlük, cisim ve şekillerin ortasında siyah nokta görme, okuma sırasında harflerde bozukluk, eğri ve çarpık görme, gece görüş zayıflığı, renkli görmede bozukluk olabilir.” dedi.
ÖZELLİKLE YAŞ TİP TEDAVİ EDELİMZE KÖR BIRAKABİLİR

Dr. Yaşar hastalığın iki tipi olduğunu belirterek, “Hastalığın 2 tipi olup bunlar yüzde 90 oranında kuru tip sarı nokta hastalığı ve yüzde 10 oranında ise yaş tip sarı nokta hastalığıdır. Hastalık her iki gözde aynı anda kuru tip olarak başlayabildiği gibi tek gözde başlayıp daha sonra diğer göze de geçebilir. Teşhis bu hastalıkta göz tomografisi ve bazen ek olarak göz anjiyosu ile konulabilmektedir. Tedavisi yıllarca süren bir süreç olup özellikle yaş tip sarı nokta hastalığında, hastalara ilk olarak göz arkasına enjeksiyon tedavisi uygulanır. Bu enjeksiyon hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve yavaşlatılması içindir. Özellikle yaş tip sarı nokta hastalığı tedavi edilmez ise ciddi görme kayıplarına yol açarak yasal körlükle sonuçlanabilir.” ifadelerini kullandı.
BESLENME ÖNERİLERİNE UYMAK GEREKİR
Özel Afyonkarahisar PARKHAYAT Hastanesi Göz Sağlığı Merkezi’nden Doç.Dr. Erdoğan Yaşar sözlerini şöyle tamamladı: “Tedavi de sistemik hastalıkları etkilemeyecek şekilde beslenme önerileri yapılır. Bu öneriler yeşil yapraklı sebze, kuru üzüm, dut, asma, mısır, antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemiş, haftada 1 balık ve günde 1 yumurta şeklindedir. Ayrıca çeşitli vitamin takviyesi ilaçlar önerilebilir. Ayrıca kan basıncı kontrolü, sigara içmemeleri, açık havada güneş gözlüğü takmaları ve bol bol egzersiz yapmaları önerilmektedir.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme