Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Saraydüzü Köyü’nün tapulu çayırının yabancı firmaya peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz”

Bu haberin fotoğrafı yok

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkeze bağlı Saraydüzü Köyü’nde köy tüzel kişiliğine ait çayırın yabancı bir firmaya satılması karşı çıkan köy sakinleri ile bir araya geldi. Köksal, “Saraydüzü köyü sakinleri adalet istiyor. Köyün tapulu çayırının yabancı bir firmaya peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, CHP Merkez İlçe Başkanı İsmail Büyükçelen, CHP Kadın Kolları Başkanı Meral Doğan ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Saraydüzü Köyü’nde köy tüzel kişiliğine ait çayırın yabancı bir firmaya peşkeş çekilmesine dur demek için köylülerin mücadelesine destek verdi.
“KÖYLÜNÜN TALEBİ OLMADAN ARAZİ MERA OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ”
Milletvekili Köksal’a konu hakkında bilgi veren Saraydüzü Köyü sakinlerinden Nuri Koç, “Sayın vekilim öncelikle geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bizler yaşadığımız sorunla ilgili yetkililerden ricada bulunduk fakat onlar yeteri yakınlığı bize göstermediler. Size gösterdiğiniz ilgi ve yakınlıktan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Şuan bulunduğumuz alan bizim köyümüze ait daha önceden köyümüze tapulu köy tüzel kişiliğine ait tapulu bir araziydi. Fakat 2017’de bizim köyün talebi olmaksızın bu arazi mera olarak değiştirilmiş. Burası atalarımızdan bedeli ödenerek köy halkına miras bırakılmış çayırımız. Köyün çayırı bütün köylü buna şahit. Köyümüze ait tapusu var. Fakat bizim daha önceki muhtar ve iki heyet tarafından bu arazi özel bir firmayla görüşülmüş kiralanmak istenmiş. Ancak köyün bundan haberi yok. Köy sakinlerinin de bu konuya tepkisi şuan da büyük.” dedi.
“KÖY HALKININ İMZALARINI VALİLİĞE TESLİM ETTİK”
Muhtarlığın el değiştirmesinden sonra köy karar defterine bakılması sonucu olayın iç yüzünün açığa çıktığını dile getiren köy sakini Koç, “Muhtarlık değiştikten sonra köy karar defterine bakılıyor. Aldıkları karar tamamen bu firmaya altın tepside sunulmuş bir pasta maiyetinde. Bunu zaten köy karar defterinde gördükten sonra köy halkı büyük tepki verdi. Ondan sonra zaten herkes imzasını verdi. Bu imzalarda Valiliğimize evrak bölümüne teslim edildi. Sayın Valimizle de görüştük bu konuyu fakat bize yeterli bir yakınlığı göremedik. Daha öncede kiralanması için köy sakinlerinden 82 kişiden imza toplamışlar. O 82 kişi kararı gördükten sonra zaten imzalarını geri çektiler. Onların da imzalarını biz Valimize verdik. Fakat daha sonra firma bu bölgede sıcak su araması yaptı. Firma arama yapmak için izin almış ancak köy sakinleri olarak bizim rızamız yoktu. Yapılan arama sonucunda yeteri derecede sıcak suyu bulunamadığı söyleniyor. Firma bizlere bu konuda bilgi vermiyor. Ancak firmanın Bayatçık içi bölgesi arazisinde bir adet özel sıcak su kuyusu varmış. Onu satın almış büyük bir ihtimalle o suyu buraya taşımak istiyor. Peki, bu firma Afyonlu bir firma mı? Hayır bu firma Lider Gıda diye Trabzon kökenli bir firma. Trabzonlu bir firmaya bu köyün arazisi kiralanmak isteniyor. Yani bizim malımızı bizim rızamız olmadan almak istiyorlar. Biz köy halkı olarak da her türlü tepkimizi göstereceğiz. Burayı biz çayır olarak kullanmak istiyoruz. Çünkü bizim köyümüzün ana geçim kaynaklarından bir tanesi hayvancılık. Şuan da hayvancılık ülkemizde çok iyi durumda mı değil. Bu durumda böyle politikalar güdülmeye devam edilirse zaten şuan da can çekişmekte olan hayvancılığın üzerine toprak atılmış olacak. O firma burada üretim yaparak milli ekonomiye katkı sağlayacakta, hayvancılık yapan köye katkı sağlamayacak mı? Bizlerde devletimiz için katkı sağlamaya çalışıyoruz. Konuya tek taraflı değil de, genel olarak bakmak lazım.” şeklinde konuştu.
“ADALET İSTİYORUZ…”
Daha sonra söz alan Saraydüzü Köyü Muhtarı Süleyman Korudere, “Biz sadece adalet istiyoruz, hak istiyoruz. Atalarımızdan kalan haklarımıza sahip çıkarız. Hayvancılığımızı öldürmeyeceğiz. Burası giderse bu köy ölür biter. Şu anda bu köyün etrafındaki arsalar tarım arazisi yani sebze meyve yetiştiren araziler. Eğer burası hayvancılıktan uzaktaysa bu hayvancı nerde hayvanını otlatacak? O arazinin içine girecek bu arazinin içine girecek ve tarımla uğraşanlar hayvancılıkla uğraşanlarla çatışma içine girecekler.” diye konuştu.
“SARAYDÜZÜ KÖYÜ HALKI NEREDEN EKMEK YİYECEK?”
Saraydüzü Köyü’nün yarısının mahalle yarısının köy olarak geçtiğini kaydeden Milletvekili Köksal, “Güzel memleketimin toprağına göz dikenlere hesap sormak bizim boynumuzun borcu. Aslında bizim söylemek istediklerimizin hepsini köylü söylüyor. Köylünün rızası olmayan bir iş. Bu köy hayvancılıkla geçimini sağlayan bir köy. Türkiye’de hayvancılık zaten zor durumda yem pahalı besiciler isyanda. Süt üreticileri isyanda süt para etmiyor. Köylünün sattığı süt bir çuval yemi karşılamıyor. İşte hani diyoruz ya yem pahalı ithal yem yedirmeyelim kendimiz üretelim kendi üreticilerimizi kalkındıralım işte elimizde fırsat üretici diyor ki burada getiriyorum hayvanımı otlatıyorum ben hayvancılıkla geçinmek istiyorum diyor. Ama AKP her nedense burada yaşayan hayvancıların burada yaşayan köylülerin sesine kulaklarını tıkamış getirmiş Trabzonlu bir firmaya adeta bu araziyi peşkeş çekmeye çalışıyor. Eee şimdi o Trabzonlu buradan ekmek yiyecek peki Saraydüzü Köyü halkı Afyonlu hemşerim nereden ekmek yiyecek nereye gidecek. Bu insanlar ne yapacak yıllarca hayvancılıkla uğraşmış tarımla uğraşmış bu saatten sonra hangi işi yapacak. Türkiye’de zaten işsizlik tarihi rekor kırmış. Elinde işi olanında işini almaya çalışıyorlar. Böyle bir adaletsizlik olmaz köylünün rızası yok muhtarı dinledik köylüyü dinledik. Valiliğe imzalar teslim edilmiş kardeşim bu insanların sesini duyun artık duyun. Bunu Mecliste de dile getireceğiz. Bu mücadelenin sonuna kadar da yanında olacağız. Çünkü burası Afyonlu hemşerimin hakkıdır. Burası Saraydüzü Köyü’nün çayırı dolayısıyla tapulu malı ve burayı bu köylü kullanacak. Buranın yabancı bir firmaya peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz. Sonuna kadar da biz bu mücadelemizi devam ettireceğiz kesin kararlıyız.” ifadelerini kullandı.