Sansür eyleminde 'Hayaldi, gerçek oldu' pankartı
İnternetin ölüm tarihi olarak nitelenen 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek düzenlemeler, Afyonkarahisar’da protesto edildi. Eylemde AK Parti’nin 12 Haziran seçimleri için hazırladığı reklamlarda kullanılan “Hayaldi, gerçek oldu” sloganına atıf yapan bir pankart dikkat çekti Sosyal paylaşım sitesi Facebook ve internette yayın yapan İnci Sözlük üzerinden örgütlenen “İnternetime Dokunma” eylemi, Afyonkarahisar’da da gerçekleştirildi. Demiryalayan Türbesi’nden Anıtpark önüne [&hellip]
İnternetin ölüm tarihi olarak nitelenen 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek düzenlemeler, Afyonkarahisar’da protesto edildi. Eylemde AK Parti’nin 12 Haziran seçimleri için hazırladığı reklamlarda kullanılan “Hayaldi, gerçek oldu” sloganına atıf yapan bir pankart dikkat çekti
Sosyal paylaşım sitesi Facebook ve internette yayın yapan İnci Sözlük üzerinden örgütlenen “İnternetime Dokunma” eylemi, Afyonkarahisar’da da gerçekleştirildi. Demiryalayan Türbesi’nden Anıtpark önüne kadar yürüyen yaklaşık 50 kişilik grup sansür aleyhinde slogan attı. “Sansüre lanet, özgür internet” sloganının ritm tutularak atıldığı eylemde, AK Parti’nin seçim reklamlarında kullanılan “Hayaldi, gerçek oldu” sloganına da atıf yapılarak “Sansürde dünya birinciliği hayaldi, gerçek oldu” yazılı bir pankart taşındı.
“Hukuka aykırı ve kabul edilemez”
Eylem yapan grup adına basın açıklamasını okuyan Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrencisi Kahraman Özkul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek internet düzenlemesinin hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Özkul, “Mevcut düzenleme derhal yürürlükten kaldırılmalıdır” dedi. Özkul, “İnternet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim temel bir haktır, engellenemez. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 22.02.2011 gün ve 2011/DK-10/91 sayılı düzenlemesi yasal dayanaktan yoksundur ve kuruma yasalarda öngörülmeyen bir yetki vermektedir. BTK Başkanı’nın standart profilin mevcut profil olduğu, isteyenin filtrelemenin dışında kalabileceğine ilişkin açıklamaları doğru değildir. Hali hazırda standart profil diye bir kavram olmadığı gibi filtreleme de söz konusu değildir. Yeni gelen mekanizma ile filtreleme sistemi dışında kalmak mümkün olmayacaktır. Filtreleme sistemi ile izleme yapılmayacağına dair açıklamalar da güven vermekten uzaktır. Şüphesiz filtreleme sistemi ile her bir kullanıcının tek tek izleneceği iddia edilmemektedir. Ancak herkes filtreleme sistemine tabi olduğunda potansiyel olarak tüm kullanıcıların idarenin uygun gördüğü zamanda izlenmesinin yolu açılmış olacaktır” diye konuştu.
“Sansür ve kontrol mekanizması”
Kahraman Özkul, şöyle devam etti: “22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan BTK filtreleme uygulaması kullanıcılar tarafından öngörülebilir değildir, keyfidir, ve yapısal olarak bir kontrol ve sansür mekanizmasıdır. Filtreleme sistemi çerçevesindeki profillerden hangi sitelere erişim engelleneceği konusundaki kriterler kullanıcılara bildirilmemiştir. Filtreleme listelerinin oluşturulması için tam yetki BTK tarafından yine BTK’ya verilmiştir ve BTK tamamen keyfi tercihlerle yüzbinlerce İnternet sitesini ulaşılamaz hale getirebilecektir. Hukuka aykırı, ölçüsüz ve keyfi bir idari işlem, demokratik hukuk devletinde kabul edilemez. Türkiye’nin üyesi olmaya çalıştığı Avrupa Birliği, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve AGİT’e üye devletler içinde kullanılması zorunlu bir internet filtresine dayalı bir denetim ve erişim engelleme politikası bulunmamaktadır. Daha önce erişim engelleme kararlarında olduğu gibi yetkili-ler hukuken gerekçelendiremedikleri kararlarını ilgisiz ülke örneklerini kullanarak meşrulaştırmaya çalışmaktadırlar. Neden seçildiği anlaşılmayan bu ülke politikalarının aktarımında da kasıtlı saptırmalar yapılmaktadır. Gerek Avrupa Birliği gerekse Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Komisyonu çocuklar gibi zarar görmesi mümkün grupları korumak için yasal önlemler almaktansa öz-denetim yollarına gidilmesini teşvik etmektedir. TİB’in ısrarlı taleplere rağmen erişime engellenen sitelerle ilgili istatistikleri açıklamaması, idarenin şeffaflıktan uzak ve keyfi tercihleri politikasını belirleme konusunda ana yöntem olarak seçtiğini ortaya koymaktadır.”
Özkul, internete ilişkin yeni politikaların ifade özgürlüğü ve her türlü internet içeriğine erişim ve tüketim haklarına saygı temelinde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. (Kocatepe)