• Haberler
  • Genel
  • Şanlı: “Hat simsarlarına çok yüz verildi”

Şanlı: “Hat simsarlarına çok yüz verildi”

Profesyonel toplu taşıma hizmeti yaptıklarının altını çizen Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, şirket şoförlerinin can emniyet olmadığını, “hat simsarları” olarak tanımladığı 10 kişiye çok yüz verildiğini belirtti. Şanlı son olayın basit bir trafik olayı olmadığının altını çizdi Şanlı Ulaşım A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, düzenlediği basın toplantısında önceki gün şirketin [&hellip]

Şanlı: "Hat simsarlarına çok yüz verildi"

Profesyonel toplu taşıma hizmeti yaptıklarının altını çizen Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, şirket şoförlerinin can emniyet olmadığını, “hat simsarları” olarak tanımladığı 10 kişiye çok yüz verildiğini belirtti. Şanlı son olayın basit bir trafik olayı olmadığının altını çizdi

Şanlı Ulaşım A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, düzenlediği basın toplantısında önceki gün şirketin Saha Müdürü Nuri Yeşilçayır’a karşı gerçekleştirilen silahlı saldırı ve öncesinde meydana gelen şoför darp olaylarını değerlendirdi. Şanlı, silahlı saldırı öncesinde üniversite hattında çalışan bir otobüs yolunun şehir içinde özel bir otomobil tarafından kesilmesi görüntülerini medya ile paylaştı.
“OLAY BİR HAFTA ÖNCESİNİN UZANTISI”
Araçların içerisinde olduğu gibi ön bölümünde de kamera olduğunu belirten Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, tüm olaylarda somut delillerin olduğunu söyledi. Silahlı saldırıda kullanılan pompalı tüfeğin, üniversite hattında çalışan otobüsün önünü kesen otomobilden çıktığını aktaran Şanlı; “Aynı araçta saldırıda kullanılan pompalı tüfekle birlikte sopalar ve bıçaklarda bulundu. Bazı kişiler bu olayı basit bir trafik olayı gibi lanse ettiler. Bu basit bir trafik olayı değil. Bir hafta önce Özdilek hattında Mavi hastane önünde olan olayın devamıdır. Yaklaşık 4 aydan beri basın mensupları ile biraraya gelmemiştik. Bu süreçte de bazı olaylar yaşandı. Hem sözlü hem fiili. Ama şu son olay işin çığırından çıkacağını gösteriyor. Bu olay basit bir olay değil. Otomobille otobüs önü kesen şahıs olayın ardından şirketi arıyor. Sekreterimizden şirket yetkilisi Nuri Yeşilçayır’ın telefonunu istiyor. Sekreterimiz sormadan numara veremeyeceğini belirtince küfürlü konuşuyor. Telefon numarasını bırakıp Nuri beyin kendisini aramasını istiyor. Olayı yaşayan şoförle birlikte kamera görüntülerini izliyorlar. Sonrasında numarasını bırakan şahıs Nuri bey tarafından aranıyor. Bu şahıs küfürler ve tehditler ediyor.” dedi.
“KİMİN YAPTIRDIĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ”
Saha Müdürü Nuri Yeşilçayır’ı üç ayrı noktaya çağıran şahsın son olarak olayın gerçekleştiği yerde silah çektiğini belirten Galip Şanlı, Yeşilçayır’ın tek başına ve emniyetsiz şekilde çağırılan yere gittiğini söyledi. Şanlı; “Bu kişi Nuri beyi görür görmez bagajdan pompalı tüfeği çıkararak önce havaya ateş ediyor. İkinci eli Nuri beye doğrultuyor. Nuri beyin garajdan hızla çıktığını gören idari personel peşinden olay yerine intikal ediyor. Kendisinin bundan haberi yok. Ben sizlere duyduklarımı aktarıyorum. Kendisi de yaşadıklarını anlatacak. Eğer Nuri bey tüfeğe eli ile dokunmasa kurşun ona isabet edecek. Saldırganın yanındaki üç kişi araçtan ellerinde bıçaklarla iniyor. Olay karakola yakın mevkiide gerçekleştiği için polis hemen olay yerine geliyor. Saldırgan kaçarken ellerinde bıçak olan şahısları bizim elemanlarımız bizzat yakalıyor. Önceki akşam dört kişi yakalandı. Bu olay basit bir olay değil. Bu olayları biz kimin yaptırdığını çok iyi biliyoruz. Kesinlikle dolmuşçu, minibüsçü arkadaşları suçlamıyorum. Bu işi yapanlar ve organize etmek isteyenler 10 kişiyi geçmiyor. Afyon’da 363 tane dolmuşçu varsa bunu körükleyen 10 kişidir. Önceki gece olayı duyup geçmiş olsun diye arayan dolmuşçu arkadaşlarımız arıyor. Dün sabah durak başkanlarından geçmiş olsun diyenler oldu. Onlara teşekkür ediyorum. Hepsi sağduyulu bir şekilde ‘Galip bey bizim yapmamız gereken bir şey var mı?’ diyenler oldu.” diye konuştu.
“OTOBÜS VARMADAN 25 MİNİBÜS TOPLANDI”
35 yıldır dolmuşçuluk yapan bir esnafın telefon ederek geçmiş olsun dileklerini ilettiğini, karakola kadar gelerek sıkıntıyı paylaştığını anlatan Galip Şanlı, silahlı saldırı olayında çok büyük bir faciadan dönüldüğünü vurguladı. Şirket yetkilisini ara sokağa çağıran pompalı tüfekle saldıran şahsın cinayetten sabıkalı bir kişi olduğuna dikkat çeken Şanlı; “Bu şahsın bizimle hiçbir alakası yok. Dört kişi araçtan iniyor. Görüntülerde var. Bir kişinin küfür edip o kişinin tahrikle şirketi araması normal değil. Hepimiz trafikte sorunlar yaşıyor tartışıyoruz ama bu normal bir trafik olayı değil. Bir hafta önce mavi hastane önünde bir olay oldu. Bizim 61 yaşındaki 4,5 yıllık Yusuf Keskin isimli şoförümüzü ilk önce Hidayet Usta kavşağında darp ediyorlar. Hastane önünde bekliyoruz diyerek tehdit ediyorlar. Akabinde şoför şirketi arayarak başına geleni bildiriyor. Bunu yapan 23 yaşında minibüs şoföre esnaf falan değil. Mavi hastanedeki olay mobese kayıtlarında var. 25 Özdilek minibüsü aynı anda orada. Sinirlenen bireysel bir trafik tartışması için orada bekliyor değil. Bazı basın mensupları o gün oradaydı. Otobüs Hidayet kavşağından oraya varmadan 25 minibüs oraya nasıl ve niçin toplandı ben merak ediyorum. Olayı duyan personelimiz de haklı olarak oraya ayırmak için gidiyor. Personelimize kesin talimatımız hiçbir kavgaya karışmamalarıdır. Silah çekilen olayda dahil en ufak bir karşı saldırı yok. Personelime teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“SÜRECE MÜDAHİL OLMADIK”
“Bizim sabrımız taştı.” diyen Galip Şanlı son bir kaç aydır toplu taşımada birleşme girişimleri için kendileri ile de görüşüldüğünü söyledi. Trafik komisyon başkanının talebin minibüsçülerden geldiğini söylediğini kaydeden Şanlı; “Toplantı için gittiğimde minibüsçülerin böyle bir yapılanmaya gitmek istedikleri söylendi. Eğer siz de tamam derseniz bu iş olacak denildi. Ben de eğer Belediye bu işe tamam diyorsa, esnaf bu işe tamam diyorsa ve benim standartlarımda çalışmak şartıyla kabul edeceğimi belirttim. Prensipte bir kabul oldu. Senet sepet, evrak hiçbir şey yok. Hatırlanacağı üzere geçen yıl biz satın alacağız diye gelip kapora getirdiler. Sözleşme yapıldı. Şoförler Odası Başkanı açıklama yaptı. Erkek gibi verdikleri kaporayı farklı bir şeklide geri aldılar. Bir canlı yayında ‘Resmen elimize yüzümüze bulaştırdık’ diyen kendisidir. Kendisi geçen yılki basın açıklamasında bu işin suçlusunun Özdilek durağı olduğunu onların yüzünden olmadığını belirtti. Açıklama benim değil Mevlüt Ülker’e aittir. Şu süreçtede sanki biz baskı yapıyormuşuz havası veriliyor. Tam tersi hiçbir şekilde müdahil olmadık. Eğer ki bu birleşme olursa nasıl çalışacağız, otobüsleri nasıl alırız gibi çalışma biçimini konuştuk. Kavgaların bitmesi için birleşme istiyoruz. Şirketimizde çalışan şoför arkadaşlarımızın bir çoğu eskidir. Geçen yazın 40 araç yattı. Çünkü çalışacak şoför yoktu. Turex maaş veremediği için değil. Can güvenliği olmadığı için. Bu benim değil birilerinin ayıbıdır.” ifadelerini kullandı.
“GÖRÜNTÜLERİ BİRİLERİ İYİ İZLESİN”
Hayatını kazanmak, ekmek parası için zorlu bir iş olan toplu taşıma şoförlüğünü yapan kişilerin psikolojileri ile oynandığını söyleyen Galip Şanlı, bu görüntüleri izleyen hiç kimsenin bu işi yapmak istemeyeceğini belirtti. “Biz yapmadık abartıyorlar.” denilen saldırılar için verilmiş mahkeme kararlarını gösteren Şanlı şöyle konuştu: “Yapmadık diyenlere söylüyorum mahkeme kararları elimizde. Hatırlanırsa bunlar için kes kopyala yapıştır yapıyorlar diyen birileri vardı. Mahkemenin verdiği ceza kararları ortada. Biz adam ayırmıyoruz. Ama bu şirkette çalışan herkes Afyon’lu. Yaz döneminde biz dışarıdan şoför getirmek durumunda kaldık. Bu benim ayıbım değil. Maaş vermez, sigorta yatırmaz isem o zaman suçlu işveren olur. İŞKUR’a defalarca yazı yazdım. Gelen cevapta, yüze yakın şoförlük başvurusunda Turex ismini duyan herkes duruyor. Çünkü herkes önce ailesini düşünüyor. Şehrin göbeğin adam otobüsün yolunu kesti. Bu trafik olayı mı? Görüntüleri birileri iyi izlesin. Yılbaşından bir gün önce Turex aracı taşlandı. 12 kişi yakalandı. Yetkilinin birisi diyormuş ki bu aynen yazılsın, ‘Turex kendisi taşlattırıyormuş.’ Bunu ispatlamazsan sen namertsin. Ben aptal mıyım? Üç gün önce aracımı taşlattırıcağım. Emniyet tedbir alacak. O yetkiliye sesleniyorum. Bunu ispatlamazsan sen namertsin.”
ŞANLI MEYDAN OKUDU
Kavgalara neden olduğunu ileri sürdüğü 10 kişiye seslenen Galip Şanlı, bu kişilerin yüreklerinin yetmesi halinde, kalplerinde biraz adamlık, delikanlılık bulunması durumunda, Afyon’un er meydanı olduğunu, kendisinin adres ve telefonunun belli olduğunu ilan etti. Şanlı şunları söyledi: “Benim garip şoförümden ne isteniyor? Niye bana bugüne kadar bir saldırı olmadı? Önceki akşam bana saat 20.00’de haber geldi. Gece yarısı ben şirketime ulaştım. Önceki gün yaşanan olay tamamen yıldırma politikasıdır. Benim duyduğumu şu anda 200 esnaf arkadaşımız biz ne şartla olursa olsun Turex’le birleşip otobüs olmak istiyoruz diye dilekçe vermişler. Bunlar tamamen provakasyon. Afyon’da hat simsarları var. Ben onlara adam demiyorum hat simsarı. Turex giderse hat bedeli artacak simsarlar var. Esnaf değiller. Esnaf hattın bedeli ne olursa olsun sabah direksiyonunun başına geçip ekmak parası kazanmak için uğraşıyor. On hat simsarının derdi hat değerleri düşüyor diye kıvranıyorlar. Zamanında Abdullah Kaptan bu arkadaşlara teklif etti mi? Teklif yapıldı ama kabul etmediler. Kocatepe Gazetesi’nde Orman ve Su İşleri Bakanımızın beyanatı var. Kendisi Turex sahibi ile 3 sefer görüştüğünü söyledi. Abdullah Kaptan ve Turex yetkililerinin bu süreçte yardımcı olacaklarınıda belirtti. Ne oldu sonuç? Yine yok.”
GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU GELMEDİ
“Bunlara çok yüz verildi. Adam Afyonkarahisar Belediye Meclisi’ni alenen tehdit etti.” diyen Galip Şanlı, güvenlik güçlerinin incelemeleri sonucu tetikçilerin ortaya çıkacağını 16 yaşında yetiştirme yurdunda barınan çocukların saldırılarda kullanıldığını belirtti. Turex şoförlerini dövmenin şehirde bir şöhret vesilesi olduğunu hatta bunu yapan kişilerin duraklarda saygınlık görebildiğini vurgulayan Şanlı; “Şu saate kadar konu nedir ne yapılması lazım diye bir Allah’ın kulu beni aramadı. Aramalarınıda beklemiyorum. Sağ olsunlar gece yarısına kadar Emniyet’te ilgilendiler. Dört şahıs göz altında. Soruşturma devam ediyor. Bundan sonrası adaletin işi. Ama Afyonkarahisar Belediyesi adına iş yapan bir şirkete yapılan saldırıya geçmiş olsun telefonu dahi gelmedi. Niye ne gerek var ki? Tek amaç bizi yıldırıp göndermek. Burada yoğunlaşılan iki kişi var. Ben personelime güveniyorum. Bu iki kişi gitse 222 kişi 7 gün 24 saat gerekeni yapar. İşin doğal yapısı zaten çok zorlu. Şu anda 92 aracımız bütün gün trafikte. Hatalar olur mu olur. Biz zaten gerekeni yapıyoruz. Ama sizler de onlara hak verin. Minibüsten 4 tane mor lambayı söktüremeyen yetkiliye sesleniyorum, canlı yayında ben yazı yolladım, söktüreceğim diyordu. Mor lamba nerede yanar? Evde kullanılır mı?”
Saha Müdürü Nuri Yeşilçayır ise silahlı saldırıda yaşadıklarını anlattı. Toplantıda; silahlı saldırıya uğrayan Saha Müdürü Nuri Yeşilçayır, Ulaşım Koordinasyon İşletme Müdürü Salih Şenyurt ve firma şoförleri hazır bulundu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme