• Haberler
  • Genel
  • Sanık ile avukatın özdeşleşmesi doğru değil

Sanık ile avukatın özdeşleşmesi doğru değil

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi. Şahin, avukatın savunduğu kişiyle özdeşleştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi Afyon Meslek Yüksekokulu’nda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı Yönlendirilmiş Çalışma Dersi kapsamında Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, öğrencilerle buluştu. Şahin, avukatlığın bir savunma mesleği olduğunu belirterek “Kanun gereği, suç işleyenlerin de savunulması [&hellip]

Sanık ile avukatın özdeşleşmesi doğru değil

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi. Şahin, avukatın savunduğu kişiyle özdeşleştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi

Afyon Meslek Yüksekokulu’nda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı Yönlendirilmiş Çalışma Dersi kapsamında Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, öğrencilerle buluştu. Şahin, avukatlığın bir savunma mesleği olduğunu belirterek “Kanun gereği, suç işleyenlerin de savunulması gerekiyor. Bu, hem davanın meşruiyetini sağlıyor, hem de suç işlediği idda edilen kişinin hakkettiği cezayı almasına neden oluyor. Bir mahkemede, suç işlediği varsayılan tarafın da, mağdur olan tarafın da avukatı vardır. Savcı, bir kişinin müebbet hapisle cezalandırılmasını ister, sanık avukatı fikrini söyler, mağdur avukatı fikrini söyler. Hakim, müebbet istenen sanık için 10 yıl hapis cezası verilmesine hükmedebilir” dedi.
Adalet terazisinin dengede bulunmasının önemine dikkat çeken Şahin, “Avukat, hak konusunda dengeyi sağlamaya çalışır. Örneğin, Avukat Hüseyin Bürhan Hayran’ın hayatını kaybetmesinden sonra, biz kanunen sanığın savunmasını yapması için bir avukat görevlendirdik. Bazı yerel gazetelerde ‘Katilin avukatı’ şeklinde haber yapıldı. Bu, toplumdaki yanlış algılayışın bir tezahürü. Biz o görevlendirmeyi, bağrımıza taş basarak yaptık, yapmak zorundaydık. Aksi takdirde sanık, savunmasını yapamayacaktı. 5 yılı aşkın cezayı gerektiren hallerde sanık avukatının bulunması zorunlu. Ama şu da unutulmamalıdır ki avukat, savunduğu sanıkla özdeş değildir. Avukatı, savunduğu kişiyle özdeşleştirmek doğru bir tutum değildir” diye konuştu.
Yeni Anayasa hakkında da görüşlerini belirten Şahin, Afyonkarahisar Barosu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’nda bir sunum gerçekleştirdiklerini, komisyon üyelerinin bu sunum nedeniyle Baro’yu tebrik ettiğini vurguladı. Öğrencilere Yeni Anayasa hakkındaki görüşlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sitesi üzerinden yazmalarını öneren Şahin, “Biz de Ankara’ya giderken ‘Bizden daha büyük aktörler var. Daha büyük aktörlerin sözü geçer’ şeklinde düşünmüştük. Oysa her anlattığımızı not ettiler ve bize teşekkür ettiler. Siz de ‘Benim görüşümden ne olacak’ diye düşünmeyin. Fikirlerinizi mutlaka iletin. Türkiye’deki tüm siyasi partilerin buluştuğu ortak nokta, yeni bir Anayasa’ya ihtiyacımız olduğu yönünde” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin soruları üzerine Afyonkarahisar’ın geliştiğini, daha da gelişeceğine inandığını kaydeden Şahin, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde kurulan Hukuk Fakültesi’nin de kentteki hukukçular için bir avantaj olduğunu sözle-rine ekledi.
Öte yandan Afyon Meslek Yüksekokulu, Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca’yı da konuk etti. Karaca, kariyer gelişimi, muhasebe, Meslek Yüksek Okulları’nın geleceği gibi konularda öğrencilerin sorularını yanıtladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme