Sanık iddialarını tanıklar çürüttü – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 22 sanığın davaları önceki gün görüldü.AY'A 9 YIL CEZA VERİLDİÖnceki savunmalarını tekrarlayan ve karar öncesi son sözünde tahliyesini talep eden öğretmenlik görevinden KHK ile ihraç edilen Nurettin Ay hakkında mahkeme 9 yıl [&hellip]
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 22 sanığın davaları önceki gün görüldü.
AY’A 9 YIL CEZA VERİLDİ
Önceki savunmalarını tekrarlayan ve karar öncesi son sözünde tahliyesini talep eden öğretmenlik görevinden KHK ile ihraç edilen Nurettin Ay hakkında mahkeme 9 yıl hapis cezasına hükmetti. Ay önceki duruşmasında, soruşturma aşamasında verdiği beyanları ve hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti. Ay, örgütle müzahir dernek üyeliği, şifreli gizli örgütsel haberleşme programı bylock kullanımı, haklarında örgüt soruşturması bulunan kişilerle yurt dışı çıkışı iddialarıyla yargılandı.
AVCI: BYLOCK KULLANMADIM
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen, 17 aydır tutuklu bulunan Ramazan Avcı’nın duruşması Nisan ayında görülecek. Şahsına isnat edilen tüm suçlamaları reddeden Avcı, bylock kullanmadığını, indirmediğini söyledi. 2008 yılından beri çalıştığını belirttiği Bank Asya’yı faizsiz bankacılık hizmetinden tercih ettiğini anlatan Avcı, bankaya çeşitli zamanlarda para yatırıp çektiğini kaydetti. 2016-2014 yıllarında haklarında FETÖ soruşturma ve kovuşturması bulunan kişilerle yurt dışı çıkışlarını, seyahat etme özgürlüğünü kullanmak olarak açıklayan Avcı, “2010 yılında Suriye’ye gittim. 2013 yılında da Murat Çelik’le birlikte Nepal’e gittik. Aktif Eğitim Sen bakanlık izniyle açılmış bir sendikaydı. Terör örgütüyle bağını bilmiyordum” dedi. İddia makamı sanığa örgütün sohbet ve Afyon özelinde gezek adı verilen örgütsel toplantıya katılıp katılmadığını sordu. Sanık Avcı, katılmadığını dile getirdi.
ERZİNCANLI’YA 9 YIL CEZA
DDY’da memuriyetten KHK ile ihraç edilen Yüksel Erzincanlı duruşmasında örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylock mesaj içeriklerinden kesitler okundu. Yüksel Erzincanlı, bu programı indirmediğini, kullanmadığını dile getirdi. Örgütsel bağı bulunmadığını, örgütün strateji belirlediği toplantıların yapıldığı bir termal otelde aynı zamanda bulunmasını sağlık ihtiyacı nedeniyle termalden yararlanma olarak açıklayan Erzincanlı, “Bank Asya’dan kart almıştım. Devlet memuruydum eğer talimat alsam 300-500 TL yatırma imkânım var yatırırdım. Oğluma Eskişehir’de işyeri açtık. Bankayı bu şekilde kullandım” diye konuştu. Erzincanlı karar öncesi sorulan son sözünde, “Ben karakol yüzü görmedim. Vatanımı, milletimi seviyorum. Bu darbeyi yapanları lanetliyorum” dedi.
DUMLU’YA 8 YIL 3 AY
Hakkındaki bylock kullanım iddiasını Morbeyin tuzağı olarak düşündüğünü dile getiren Hasan Emre Dumlu’ya 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Örgütün finans kuruluşu Bank Asya’ya sadece 600 TL yatırarak faydalı olamayacağını savunan Dumlu son sözünde, “Silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasından beraatımı talep ediyorum. Suçsumuz, mahkeme aksi düşüncede ise lehime olan hükümlerin uygulanmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
“FETULLAH’IN KİTAPLARI
MÜTEVELLİ DE OKUNURDU”
Önceki celse etkin pişmanlık talebinde bulunan ve bu doğrultuda TEM Şube’de ifade veren, öğretmenlik görevinden ihraç sanık Niyazi Kayman hakkında 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası ve hükümle birlikte tahliye kararı verildi. Kayman, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Kendilerine sohbet adı verilen örgütsel toplantıları organize eden ve sohbet hocalığı yapan ismi Bekir Kul olarak açıklayan Kayman, “Benim gözlemim bu toplantılarda açıktan Fetullah’ın kitapları okunmazdı. Onun kitapları mütevelli seviyesindekilerin toplantısında okunurdu. Bizimki gibi sohbet gruplarında ise gazete kâğıdına sarılır, ‘kitaptan bir pasaj’ diye okunurdu. Bana bylock programını Halil Çetinkaya yükledi. Beni Bekir Kul’dan devir almıştı. Onunla aynı serviste çalışıyorduk. Devlet büyüklerimizin telkinini dinleyerek devam etmedim, bylocku da sildim. Yerel seçimlerde ‘İçiniz götürüyorsa oy verin’ denilmişti. Enver Özoğul da toplantılarda bulunurdu. 2010 yılında ‘Yetmez ama evet’ kampanyası için H. T ile Garipçe köyüne gittik. Hüseyin Gök İhsaniye’nin ‘abisiydi’ Hapiste olduğumdan kaçak olduğunu bilmiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı Kayman’a “İfadenizi özgür iradenizle mi verdiniz?” sorusunu sordu. Kayman, “İfademi özgür irademle verdim. Kandırıldığımı düşünüyorum. Dini hassasiyetlerimizi suiistimal etmişler. Bundan sonra insan dini oluşumlara mesafeli yaklaşır” dedi. Kayman son sözünde, “Devletimin insafına sığınıyor tahliyemi talep ediyorum” dedi.
ÖZKÖKELİ: BYLOCK
KULLANMADIM MAĞDURUM
PMYO’da Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Öğretmenliği yaparken KHK ile ihraç edilen Hakan Özkökeli’nin tutukluluk hali devam ediyor. Sanığın duruşması Nisan ayında görülecek. Özkökeli’nin Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası küçük meblağlarda para yatırması, devlet büyüklerinin telkinine rağmen 2015-16 öğretim yılında çocuklarını örgütle müzahir okullarda eğitim aldırması, örgütsel gizli şifreli haberleşme programı bylock surverlerine ilk olarak 23 Eylül 2014 tarihinden son 18 Eylül 2014 tarihine bağlandığı tespitleri var. Hakkındaki isnatları reddeden Özkökeli vatan için her şeyi yapacağını belirterek, “Kesinlikle bylock indirmedim kullanmadım. Mağdurum, Morbeyinle yapılan haksızlıklar ortada” dedi. Sanığa ikinci bir Morbeyin listesi olmadığı, farazi duyumlarla bir yere varamayacağı ifade edildi. Mahkeme Başkanı kelime oyunları yapmadan net savunma yapması yönünde uyararak, “Afyon’da örgüt yargılamasını yapmakla yetkili mahkeme bizim mahkememiz. İkinci bir Morbeyin listesi yok. Farazi duyumlarla bir yere varamazsınız” dedi.
HIRKA’YA 9 YIL CEZA
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Ramazan Hırka’ya 9 yıl hapis cezası verildi. 18 yıllık memuriyet hayatında sicilinin temiz olduğunu, hiçbir zaman devletinin karşısında olmayacağını kaydeden Hırka, “18 yıl devletime hizmet ettikten sonra terör örgütü üyesi suçlaması ağır geldi. İddianamem de örgüt içinde kaldığım somut bir dönem belirtilmemiş. Aktif Eğitim Sen’e üyelik ve Bank Asya’ya para yatırmak o zaman suç değildi. Bilsem bu işlemleri yapmazdım. Veli Kuru ve Cemil Er’i öğretmen diye tanırım. Seyithan Biçer’i Sandıklı’da duydum ne iş yaptığını bilmem. Bank Asya’ya devletime güvenerek para yatırdım. Bylock programını indirmedim kullanmadım” dedi.
“İLÇE İMAMI DEĞİLİM BYLOCK KULLANMADIM”
Örgütle müzahir kurumlarda çalıştığını ancak örgütün Bayat İlçe İmamı olmadığını ileri süren Mehmet Çetin’in duruşması Nisan ayı içerisinde görülecek. Duruşmasında gizli şifreli program bylock mesaj içerikleri okunan Çetin, bu iddiayı kabul etmeyip “İsim benzerliği olabilir” dedi. 37650 ID numaralı, mc0330 kullanıcı adı, mses77384(kare) yazışma ve mail durumu aktif olan Mehmet Çetin’in programda toplam bin 699 adet maili bulunuyor. Çetin’in mesajlarından örnekler okundu. Çetin’in “Terör örgütüne üye değilim. 15 Temmuz darbe girişimi öncesi terör örgütü olduğunu bilmiyordum. Çalıştığım yerlerinde terör örgütü ile bağının bulunduğunu bilmiyordum. İddialar kısmen doğru. Çalıştığım yerlerin örgütle bağlantısı olduğunu bilmiyordum. Bank Asya’ya para yatırmadım, kimseden talimat almadım. Kimse ile yurt dışına çıkmadım. Uçaktaki kişiler FETÖ ile yargılanabilir benim ilgim yok. Bylock kullanıcısı değilim. Hitabetim yoktur” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı sanık Çetin’e mesaj örneklerini okuduğu bylock içeriklerini hatırlattı. Mehmet Çetin, bylock kullanmadığını tekrarlayarak içeriklerin isim benzerliği olabileceğini savundu. Örgütün Emirdağ İlçe İmamı olan ve etkin pişmanlıkta bulunan Uğur Mart’ı kısmen tanıdığını belirten Çetin’e Mart’la birlikte İbrahim Çakır’ın hakkındaki tanık beyanları soruldu. Mahkeme heyetinden bir hâkim Çetin’e “İbrahim Çakır’ın bylock listesinde eklisiniz” sözüne karşı sanık isim benzerliği olabileceği iddiasını tekrar etti.
“İLÇE İMAMIDIR, BANK
ASYA’YA PARA YATIRIN DEDİ”
Mehmet Çetin’in duruşmasında tutuksuz tanıklar A.E ile L.E dinlenildi. Tanık A.E, sanık Çetin’in Bayat ilçesinde yurt müdürlüğü yaptığını, 17-25 Aralık sürecine kadar sohbet adı verilen toplantılara katıldıklarını, daha sonra sadece yurtla ilgili toplantılar yapıldığını anlattı. Tanık. A.E sanığın toplantıları yönettiğini ve “İlçe İmamı” olarak ismini duyduğunu, örgüt hiyerarşisinde de genelde yurt müdürlerinin aynı zamanda örgütün sözde ilçe imamı olduklarını anlattı. Heyet üyesi bir hakim tanık A.E’ye “Sanık Mehmet Çetin size örgüt elebaşının talimatı çerçevesinde Bank Asya’ya para yatırma tavsiyesinde bulundu mu?” diye sordu. Tanık A.E “Tavsiyede bulundu. Hatta başka bir bankadan kredi çekerek Bank Asya’ya para yatırmamızı bizzat kendisi söylemişti” dedi.
“BANA BYLOCKU MEHMET ÇETİN YÜKLEDİ”
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ve yargılaması tamamlanan ikinci tanık L.E’de sanık Mehmet Çetin’i yurt müdürü olarak tanıdığını, bir dönem Bayat’ın ilçe imamı olduğunu doğruladı. Kardeşi ile kendisinin görüntüde eğitim kurumlarına sahip gösterildiklerini belirten tanık L.E, “Bana bylocku Mehmet Çetin yükledi. Bir sefer mesaj geldi. Örgüt elebaşının Bank Asya talimatına uyulmasını söylemiş olabilir. Zaten benim maddi imkânım yoktu” ifadelerini kullandı. Toplantılarda bereket olması amacıyla Kur’an okuduğunu, ardından dua edildiğini “sohbetten” kastın bu olduğunu ileri süren sanık Mehmet Çetin’e Mahkeme Başkanı, “Hitabetim yoktur” demiştiniz hatırlatması yaptı. Çetin, “Tanık beyanlarını reddediyorum. Kimseden talimat almadım, kimseye talimat vermedim. Çalıştığım yerlerin terör örgütü bağı bulunduğunu bilsem çalışmazdım. Yurt dışı çıkışlarım özeldir” dedi. Çetin’in tutukluluk hali devam ediyor.
BULAT’IN TUTUKLULUK HALİ SÜRÜYOR
Çay ilçesinde hafriyatçılık yapan sanık Mustafa Bulat’ın tutukluluk hali devam ediyor. Sanığın HTS kayıtlarını beklenmesi gerekçesiyle duruşma Nisan ayında görülecek. Tahliyesini talep eden Bulat, “Bunlar ocağımı söndürdü. Bildiğim her şeyi söyledim. Ne istiyorsanız söyleyeyim” ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Bizim istediğimizi değil bildikleriniz her ne ise onları söyleyeceksiniz. Biz bilmiyoruz” dedi.
AKSON’A 11 YIL 3 AY CEZA
Sinanpaşa ilçesinde örgütün “ilçe imamı” olarak görev yapan Beşir Akson’a 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Akson karar duruşmasında yaptığı son savunmada, hayatı boyunca anarşik ve bölücü faaliyetlerde bulunmadığını, cebinde tırnak makası dahi taşımadığını, dolayısıyla silahlı terör örgütüne üye olamayacağını vurguladı. Akson son sözünde beraatını talep etti. Akson’un duruşmasında tutuksuz tanıklar M.T ve M.S dinlenildi. M.T sanık Akson’u Yurt Müdürü olarak tanıdığını, aynı zamanda “İlçe Mesulü” bildiğini aktardı. Rahatsızlığı nedeniyle unutkanlık yaşadığını belirten ve yurtta temizlik görevlisi olduğunu anlatan tanık M.S, sanığın Yurt Müdürlüğü yaptığı dönemde toplantılara gelenlerin olduğunu belirtti.
ARSLAN’A 9 YIL 6 AY CEZA
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen ve hakkındaki iddiaları reddeden örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylocku kullanmadığını belirten Erdoğan Arslan’a 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar duruşmasında Arslan, “Yazılı savunmamı verdim. Yaklaşık bir ay gözaltında kaldım, 16 aydır da tutukluyum. Hakkımdaki tanık beyanlarını geçerli kılacak ikinci bir beyan yoktur. Bir dönem çeşitli mesaj programları indirmiştim. Bu süreçte bylock ta indirmiş olabilirim. Ancak bana iddia edilen görüşmeleri kabul etmiyorum” diye konuştu. Arslan son sözünde takdirin mahkemeye ait olduğunu dile getirdi.
ALKAN’A 7 YIL 6 AY
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Semra Alkan’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar öncesi son savunmasında Alkan, “Örgüte bilinçli üye olmadım, destek amaçlı hiçbir faaliyette bulunmadım. Beş yüz günü aşkındır tutukluyum. Babam felç geçirdi, hafızasını kaybetti, beni hatırlamıyor. Bylock programını hiç yüklemedim” şeklinde konuştu. Alkan son sözünde takdirin mahkemeye ait olduğunu ifade etti.
ÖZDAL’A 10 YIL 6 AY
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katılan, hemşirelik görevinden ihraç edilen Sultan Özdal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Özdal’ın avukatı müvekkilesinin huzurda hazır edilerek yüz yüze ilkesinin sağlanmasını talep etti. İddia makamı usul ve yasaya uygun bulmadığını belirttiği talebin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti oybirliği ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yüz yüze ilkesinin sağlandığını belirterek talebi reddetti. 18 aydır tutuklu bulunan Özdal karar öncesi sorulan son sözünde, “Hakkımdaki tüm suçlamaları reddediyorum. Yasa dışı hiçbir faaliyette bulunmadım. Kimseden talimat almadım, kimseye de talimat vermedim” dedi.
YAĞLIPINAR’A 9 YIL
Bir dönem İl Emniyet Müdürlüğü Özel Kaleminde görev yaptığı öğrenilen ihraç polis Mustafa Yağlıpınar’a 9 yıl hapis cezası verildi. Yağlıpınar, “Kesinlikle ve kesinlikle silahlı terör örgütü üyesi değilim. 20 yıllık görev hayatımda hep terör örgütlerine karşı oldum” dedi. Yağlıpınar son sözünde ifadelerini tekrarladı.
UĞURLAR’A 2 CEZA, 1 BERAAT
Sanıklar Firdevs Uğur, Beytullah Uğur ve Abdülkadir Uğur’un yargılamaları önceki gün tamamlandı. Bayan Uğur son sözünde, beraatını talep ederken, Beytullah Uğur’da beraatını talep ederek mahkemenin aksi kanaati halinde lehine hükümlerin uygulanmasını talep etti. Abdülkadir Uğur son sözünde, “Önceki ifadelerimi tekrarlıyorum. Bildiklerimi açıkça ifade ettim. 17-25 Aralık sürecinden sonra tek bağımız olan sohbetlere katılmayı da kestik. Örgütle alakam yoktur. Darbeyi lanetliyoruz. Takdir mahkemenindir” dedi. Firdevs Uğur’a 1 yıl 13 ay hapis cezası, Beytullah Uğur’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Abdülkadir Uğur beraat etti.
SANIĞIN KAYIP KIZINA
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Tutukluluk hali devam eden emekli Sanık Bahadır Kullap’ın tanık olarak dinlenecek olan kayıp kızı Zühre Uysal hakkında mahkeme suç duyurusunda bulunma kararı çıktı. İddia makamı, bylock tespiti yapılan hatların kim tarafından kullanıldığının tespiti ve tanık Zühre Uysal’ın gelecek celse hazır edilmesi yönünde görüş bildirdi. Duruşması Nisan ayı içerisinde görülecek olan Kullap, kullandığı hattı kime verdiğini hatırlamadığını söyledi.
KIRLI’YA 4 YIL 2 AY CEZA
Şuhut ilçesinde görevden ihraç edilen ve 34 yıllık öğretmen olduğunu, ev aramasında suç unsuru bulunmadığını söyleyen Musa Said Kırlı, örgütün sohbet adı verilen toplantılarına katılmadığını, şifreli ve gizli haberleşme programı bylock kullanmadığını dile getirdi. Kırlı’ya 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.
KOÇ’A 9 YIL CEZA
Müdür Yardımcısı iken görevden ihraç edilen öğretmen Muhammet Koç’a 9 yıl hapis cezası verildi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Koç’a örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatından sonra yatırdığı 51 bin TL soruldu. 17 yıllık öğretmen olduğunu talimattan haberinin olmadığını ifade eden Koç, 51 bin TL’lik birikimi olduğunu, hırsızlık olayları artış gösterdiği için birikimini yatırdığını, Bank Asya’yı bankacılık işlemleri için kullandığını kaydetti. Mahkeme Başkanı, “Bank Asya’ya para yatıranların büyük çoğunluğu hırsızlık korkusuyla para yatırdıklarını söylüyor” dedi.
“DEVLET BÜYÜKLERİNİN
ÇAĞRISI MI, TEŞVİK Mİ?”
Sanık Muhammet Koç, çocuğunu başarılı bir öğrenci olarak devlet teşvikinden yararlandığı için özel okula gönderdiğini belirtti. Sanığa Mahkeme Başkanı, “Devlet büyüklerinin bu okulların artık terör örgütünün güdümünde olduğu ve öğrencilerin alınması çağrısı mı yoksa teşvikten yararlanmak mı önemli?” diye sordu. Heyet üyesi bir hâkim de, “Başka özel okullara da devlet teşvik veriyordu” vurgusu yaptı. Beratını talep eden Koç son sözünde, “Adaletinize güveniyorum. Bilerek ve isteyerek örgüte yardım ve destek olmadım” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi