Sandıklı türbeleri kitabının ikinci cildi bastırılacak
Sandıklı Belediyesi tarafından daha önceki yıllarda kültüre kazandırılan Sandıklı Türbeleri kitabının ikinci cildi bastırılacak Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol konu hakkında açıklama yaptı. Tarihi, doğal güzellikleri, şifalı suları ve manevi kültürün zengin olduğu bir ilçeye sahip olduklarını belirten Elibol, Ege bölgesinde en fazla türbe, yatır ve ziyaretgahları olan ilçenin Sandıklı olabileceğine dikkat çekti.İLK CİLT 2011’DE [&hellip]
Sandıklı Belediyesi tarafından daha önceki yıllarda kültüre kazandırılan Sandıklı Türbeleri kitabının ikinci cildi bastırılacak
Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol konu hakkında açıklama yaptı. Tarihi, doğal güzellikleri, şifalı suları ve manevi kültürün zengin olduğu bir ilçeye sahip olduklarını belirten Elibol, Ege bölgesinde en fazla türbe, yatır ve ziyaretgahları olan ilçenin Sandıklı olabileceğine dikkat çekti.
İLK CİLT 2011’DE BASILMIŞTI
Sayısı 300’ün üzerinde türbe ve yatır bulunan Sandıklı ve çevresinin bu zenginliğini ortaya çıkarmak, gelecek nesillere hatırlatmak ve ilçeyi tanıtmak için bu tür çalışmalara her zaman destek verdiklerin belirten İsmail Elibol; “Bu konuda en büyük değerimiz olan Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’yi her yıl düzenli olarak anıyoruz. Yine çeşitli dernekler ve vatandaşlar tarafından düzenlenen Sarı Selçuk, Koçgazi Dede, Işıklı Dede gibi birçok etkinliğe katılarak tanıtımlarında yardımcı oluyoruz. Bu konuda ilk yaptığımız çalışmalardan birisi Sandıklı Türbeleri isimli eserin 1. cildini 2011 yılında Belediye Kültür Hizmeti olarak yayınladık. Sandıklı merkezde bulunan türbe, yatır ve ziyaretgahların yer aldığı bu kitap kamuoyunda tutulup benimsendi. Bizi biz yapan değerlerin bilinmesi için Sandıklı Türbelerinin 2. cildini ilçemiz kültürüne kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Sandıklı Belediyesi olarak ilçemizle ilgili birçok bilimsel çalışmaya destek vererek birbirinden değerli eserlerin oluşmasına vesile olduk.” dedi.
ZENGİNLİKLERE SAHİP ÇIKILMALI
“Dünün zengin Sandıklı kültürü ile yoğrulan bizler üzülerek de olsa söylemeliyim ki, düne ait değerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz.” diyen Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol; “Günümüzde sadece kağıtlar üzerinde varlığından haberdar olduğumuz nice kültürel varlığımızı kendi ellerimizle tarumar etmişiz. Bir zamanlar Sandıklı’da yer alan, han, hamam, kervansaray, camii, medrese, türbe, tekke ve zaviyelerin büyük çoğunluğunu gözlerimiz yaşararak yad ediyoruz. Özellikle tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla birlikte bir çok tekke, zaviye ve medreselerde olduğu gibi kütüphanesi yağmalanmış, yakılmış ya da yırtılarak yok edilmiştir. Geçmişle geleceğin köprüsü olan bu halk kütüphanelerini kendi ellerimizle yıkmışız. Bu gün bizlere düşen en büyük görev ise elimizde kalan kültürel ve mimari zenginliklerimize sahip çıkarak çocuklarımıza anlamlı yarınlar bırakmaktır. Bu vesile ile pek çok çalışmasını hiçbir karşılık beklemeden bizlerle paylaşan Araştırmacı-Şair-Yazar Ali Osman Karakuş kardeşimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
TOPLAMDA 5 CİLT PROJELENDİRİLDİ
Kitap çalışması ile ilgili bir açıklama yapan Araştırmacı-Şair Yazar Ali Osman Karakuş ise şunları söyledi: “Sandıklı tarihin seyri içersinde bir çok medeniye ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Sandıklı’da tarihin ayak izlerini araştırıp gelecek kuşaklara aktarmak ise bizlerin görevidir. Özellikle Türk-İslam dönemi önemle araştırılması bir konudur. Bu konuda Sandıklı Türbe ve Yatırlarını hazırlamak gereğini duydum. Kitabımızın 1.cildi 2011 yılında yayınlandı. 2. cildinde ise kasaba ve köylerimizde yeralan türbe ve yatırları inceledik. Belge, bilgi, menkıbe ve halk inançlarıyla bütün yönleriyle anlatmaya çalıştık. Sandıklı Türbelerini toplamda 5 cilt olarak projelendirdik. Çok sayıda türbe ve yatır olması bizim manevi zenginliğimizi göstermektedir. İnşallah diğer türbelerimize de ömrümüz yettiği sürece zaman içerisinde yer vereceğiz.” (Kocatepe)